Woodoo 30952 Posted June 28, 2010 Najbolji novi automobilski motor za 2010. je 1.4 MultiAir turbo agregat, koji je zahvaljujući novoj MultiAir tehnologiji dobio ovu laskavu titulu. Nagrada je dodeljena u konkurenciji 66 novih motora koji su se pojavili u toku prosle godine. Dodelio je ziri od 65 renomiranih novinara iz 32 zemlje, Japana, SAD-a, Francuske, Nemacke...Novi sistem omogućava vrlo precizno kontrolisanje količine vazduha za svaki cilindar posebno pomoću inovativnog elektrohidrauličnog sistema. Ovaj sistem u kombinaciji sa direktnim ubrizgavanjem i turbo punjačem obezbeđuje odlične performanse, nisku potrošnju i nizak stepen štetih emisija. Ukupno gledano, najnagrađivaniji proizvođač ove godine je BMW koji je osvojio tri od 11 ukupno dodeljenih nagrada, dok je Mercedes osvojio dve. Fiat, VW, Toyota, Audi i BMW/PSA su osvojili po jednu nagradu.Pobednici po kategorijama su: Najbolji novi motor:Fiat 1.4-litre MultiAir TurboNajekološkiji motor: Toyota 1.8 hybridSportski motor: Mercedes AMG 6.2Zapremina ispod 1 litra: Toyota 1-litreOd 1 do 1,4 litara zapremine: Volkswagen 1.4 TSI TwinchargerOd 1,4 do 1,8 litara zapremine: BMW/PSA 1.6 turboOd 1,8 do 2,0 litara zapremine: BMW 2.0 twin-turbo dizelOd 2,0 do 2,5 litara zapremine: Audi 2.5 TFSIOd 2,5 do 3,0 litara zapremine: BMW 3.0 twin-turboOd 3,0 do 4,0 litara zapremine: BMW 4.0 V8Preko 4,0 litara zapremine: Mercedes AMG 6.2Volkswagenov 1.4-liter TSI Twincharger je dobio nagradu kao najbolji motor generalno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kole 2 Posted June 28, 2010 Najbolji novi, znači najbolji rookie Quote Share this post Link to post Share on other sites
space2703 1 Posted June 28, 2010 Kao i sa dizelima, Fiat obično dobije nagradu kada prvi nešto smisli. A onda se ostali trude neko vreme da naprave to isto ali tu prođe par godina .... i za to vreme Fiat opet smisli nešto novo I tako u krug .... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted June 28, 2010 ali ce vreme ipak biti najbolji sudija koji je od tih motora zasluzio titulu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mik 3 Posted June 28, 2010 Ja sam nacuo da su,vidim ovde nagradjivani nemacki 1.4 TSI motori,vec imali dosta problema,sa oko predjenih 40 do 50 hilj KM,evo snimka par takvih Inace,takodje poznavaoci kazu da je 1.4 WV-ov benzinac,uvek sa sobom vukao los imidz,i sto se tice pouzdanosti i sto se tice dugotrajnosti.Bice da je ovaj novi 1.4TSI Twincharger nesto sprektakularno ,ali lako moze da se desi da je na papiru i po ciframa jako dobar,a da u eksploataciji bude sasvim druga prica Sto rece majstor Miki i za WV i za Fiata ce vreme biti glavni sudija Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dovla 9 Posted June 28, 2010 Jaooo sad će onaj Neša da počne da kenja o benzincima kako su super Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted June 28, 2010 Fiat nastavio sa svojom ulogom. Smisliti nesto sto ce biti alfa i omega u radu svih buducih motora. Kao sto su danas common rail motori. Sta reci za BMW, njihovi motori(bar benzinski) su uvek bili prava stvar. Medjutim sto vreme vise odmice sve sam ubedjeniji da cu nastaviti da vozim italijanska kola jer me iz dana u dan sve vise odusevljavaju i zadovoljavaju sve afinitete. Quote Share this post Link to post Share on other sites
space2703 1 Posted June 29, 2010 Ako ikad napravimo skup u Zrenjaninu potrudiću se da dovedem Fiata 132 2.4 (ili 2.5, slagaći vas) dizel da vidite šta je motor koji savršeno prede na strašno matoroj i propaloj karoseriji. Fiat dizel iz onih vremenada valja? Ko bi reko! Vozi i dan danas tog matorca na relaciji Elemir (Zr, Srb)-Vrsar (Jadran, Hr). Retki su fiatovi promašaji što se tiče motora Quote Share this post Link to post Share on other sites
djape1977 32 Posted July 14, 2010 (edited) sta je sa tim 132d? na sta lici karoserija?inace potvrdjujem sto se motora tice. taj dizel od 2445ccm ( i kasnije 1998ccm ) su poceli da proizvode '78. i radi se i dan danas. u medjuvremenu je naravno doziveo 1001 doradu i modernizaciju ukljucujuci i common rail. prodali su ga svima redom. do sad, koliko ja znam, pogonio je 132ku, 131, ardjentu, kromu, lanciju temu, alfu 164, sve fiat/iveco kombije od 2,0 i 2,5l, sve pezo , reno i citroen kombije nekad oznacene kao 2,4 a nekad 2,5, citroen CX dizel, pezo 604 dizel, verovatno jos gomilu francuza, najnovije sto sam video je bio jeep cherokee 2,5crd 2008. isti motor u dlaku, samo je umesto bosch pumpe okacen common rail i dodat turbo.imao sam 132d i slatko se navozao sa njom, motor je izdahnuo na 470.000km od kojih je veci deo zahvatio tokom 90tih godina znaci sipaj koje gorivo nadjes, ulje sto jeftinije to bolje menjas kad ima para, a poslednjih 100.000 sam mu ja vadio dusu kao klinac od 18-19 godina koji je dokazivao da moze da se potpise i drugom brzinom. u gradu je trosio 8,2l/100km a na otvorenom 7,5 i to u rezimu voznje gas u patos 90% vremena. posle sam mu uradio full generalku i vozio je jos par godina a onda morao da je batalim zbog kombinacije propale karoserije i naglog povecanja cene registracije (seseljeva taksa). motor je presadjen u zastava rival kombi u kojem jos uvek radi. presao je jos par stotina hiljada i zimus je na -15 palio bez greske. Edited July 14, 2010 by djape1977 Quote Share this post Link to post Share on other sites