Jump to content
Goran

Recommended Posts

Okej, uradio sam na faru sledece, zamenio instalaciju, odradio sociva i ubacio nova xenon svetla (realno nije bilo potrebe), problem sledeci. Sija mi plavo na samom kraju snopa, zanima me sta je problem, da li je do xenona ili nesto drugo. Sa starim nisam imao problema na starim socivima. Evo par slika da vidite

IMG_20241023_230343.jpg

IMG_20241023_224028.jpg

IMG_20241023_223140.jpg

IMG_20241023_223033.jpg

Ako mislis na ljubicasti deo po cutoff liniji snopa - sasvim normalan efekat na projektorskom faru sa metalnim shieldom. Takozvani colorband, videces ih i na fabrickim xenonima kada ti idu u susret pa stosuju na nekoj neravnini ili lezecem. U trenutku ces videti taj ljubicasti efekat. Koji je tebi sad daleko primetniji jer su noviji i cisti projektori/soljice u pitanju, nova sijalica i sve ukupno jace svetlo.

Mnogo bitnije - da li je realno da te je neko pustio na put sa novim, a tako u zemlju pobodenim farovima :blink:

Motaj momentalno te srafove za stelovanje uvis, pad snopa treba da bude 1%. Odnosno da mozes normalno da vozis 80-100 km/h i pod oborenim svetlima kada ti neko naidje u susret, a da mu opet ti ne smetas. 

Pored toga, nivelisi i desni far uvis, u odnosu na levi. Cutoff linije mogu da im se poklope ili da desni bude trunku visi zbog osvetljavanja desne ivice puta. 

To je samo ovako na osnovu slika, uzivo bi sigurno imalo jos stosta da se dosteluje. 

Problem je sto je decko uradio farove i poslao mi ih i rekao da ih nastelujem, naravno ja sam sinoc uzeo auto da probam i nista nisam dirao posto me ta svetlost ubija. Pozabavicu se time danas

Onda OK, ako si samo tek nabacio na auto (mislio sam da ti je neko uradio farove, montirao i pustio te tako na put).

Pa se baci na stelovanje kad stignes. Ovo je iskreno bas kriminalno kratko, a steta da ne iskoristis takav snop u punom potencijalu.

Proveri i kako ti farovi stoje u lezistu (posto ne znam da li kod Brava moze da se "prevrti" sraf i osovina za nivelaciju, nisam imao takav slucaj). Tj. da ne dodjes u situaciju da zbog fizicki nize postavljenog fara, to pokusavas da kompenzujes srafom za nivelaciju. Pa da on spadne sa osovine i socivo ostane da "landara". To je moglo da se desi kod nekih starijih Fiata.

Kada to upucas kako treba i odmaknes snop od vozila, daleko manje ce ti upadati u oko (na zidu mi deluje da ce projekcija biti skroz OK).

Inace, posto sam jos kao mladji voleo da petljam sa osvetljenjem, po stranim forumima sam vidjao da se npr. vlasnici nekih novijih serija Bembara nekada zale na bas izrazenu sirinu tog colorband-a. Kazu da je znatno vise nego kod prethodnih modela (koje su takodje kupovali nove) i da im smeta nocu jer boji poprilican deo vrha snopa u ljubicasto. Nekima se svidja i cool im je, nekima smeta, samo prenosim na sta sam natrcao, a i cisto da znas da je to najnormalniji efekat.

Ovih dana cu se baciti na stelovanje posto trenutno nemam vremena zbog posla, znaci na oba fara imam 2 srafa, koliko sam video po netu nije to toliko tesko uraditi samo treba zid i inbus, mislim i ja da kada nastelujem snop da ce biti okej skroz. Nadam se bar. Polomio sam krajnji desni nosac fara vozaceve strane sasvim slucajno tako da on sada ne vrsi funkciju. Videcu kako ce to ispasti na kraju. Jel mi mozes reci kako se otvara poklopac da zamenim sijalicu za zmigavac. Sve mi je ubudzeno oko vozacevog fara ne mozes prici uopste

Koliko se secam, samo se ona ravna plastika zarotira i izvuce komplet sa sijalicom u lezistu.

Samo da znas da ide PY24W sijalica, koja ako ide sa plastikom uopste nije jeftina. Mislim da su Philips bile oko 20 EUR po komadu.

17 minutes ago, Branislav said:

znaci na oba fara imam 2 srafa, koliko sam video po netu nije to toliko tesko uraditi

Detaljno sam pisao za vise modela. A konkretno za Bravo, za sta je koji sraf i kako se steluje, imas u ovom mom postu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41139-štelovanje-farova/&do=findComment&comment=1456504

110820185776.jpg.a3cdd19d6b36926e3d3d8f812fff15f3.thumb.jpg.bdd79a0c387f4048df6bf842b3961de3.jpg

Edited by Ivan

Izvinjavam se ako je pogresna tema. Kum imao saobracajku sa Cromom restyling. Juri delove sad, izmedju ostalog i far. Da li je isti far za novi Bravo i Cromu restyling?

34 minutes ago, Shomy87 said:

Bese ima razlike u boji Croma vs Bravo?

Ima ako je far od Brava pre-restyle (narandžasti migavci) i restyle Brava (providni migavci), ako na tu boju misliš. Može biti i u boji unutrašnjosti fara, ako je neka bolja oprema ili posebna edicija (crn)

Ne gadjaju se boje. Croma ima kombinaciju tamnijeg fara i narandzastog migavca. 

Dok pre restyle Bravo ima svetli far i narandzast migavac.

A restyle Bravo taman far i beli migavac.

Vidi se iz aviona kada napakuju sa jednog modela na drugi, odmah znas da je bilo neko cukanje. 

14 hours ago, alfini0507 said:

Al zato zamenis oba emoji16.png

Pa to sam naravno i mislio - cak i kad zamenis oba fara, lako se provali da nije sa tog modela i da je nesto prckano. Totalno razlicite kombinacije boja su u pitanju.

Doduse, video sam davno jednog bisera na oglasu, koji je na Bravu stavio jedan far od Crome, a drugi ostavio Bravo fabricki. Sa sve opisom NOV, NOV, NOV :lol: .

Kolega nema toliko profesionalaca kao ti koji to mogu lako da provale... Ako su zazori OK, nema vidnih ostecenja limarije i laka prolazi to...

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk