Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
ediedi

Ventilator kabine

Recommended Posts

Lijep pozdrav, Fiat Croma 1.9 110kw jtd 2005, jucer ujutro upalim zadnji grijac stakla i naprijed za sajbu odleđivanje. Treba mu pol minute negdje da pocne puhat na najjace ali nista. Poslije skuzim da ventilacija uopce ne radi, po papirima nasao sam da je osigurac ventilatora F2 i da se nalazi u kutiji sa osiguracima pored akumulatora. 40 a i veliki osigurac. Trebao bih pomoc da mi netko potvrdi ako zna jel to taj osigurac ? I od cega da krenem dalje, znam da je ventilator ispod suvozaca, i da napomenem vent ne radi ni na zadnjoj brzini.

@ediedi

Nisi napisao najbitnije, a to je da li je u pitanju manuelna ili digitalna klima?

Ako je manuelna, mozda je problem u reostatu, a Croma (za razliku od nekih drugih Fiata) ima i neke dodatne releje za ventilator...

Napisi prvo to, da znam sta da ti okacim da proveris.

Edited by Ivan

Digitalna, dve zone automatska, isprika, skroz zaboravio na to

Skinuo sam vent. na njemu je onaj sklop kao reostat cini mi se. Na ruku mogu zavrtit vent. nije zacvikao. 

U slucaju digitalne klime onda nema klasicnog reostata, vec se brzina odredjuje preko centrale i ugradjene elektronike.

Ventilator ti je pod oznakom N085, a napajanje dobija direktno sa akumulatora, preko pomenutog osiguraca F2 od 40A u motornom prostoru.

Signal za brzinu dobija preko pina 14 centrale (oznacene sa M070), a povratni signal ide preko njenog pina 13. Jedna slika, 1000 reci, nema neke preterane pameti:

194004052.thumb.png.fa97c7b42f9d66802f354a6e93a72911.png 194004053.thumb.png.25aa0330a3861b3bb2e18617a6956a2c.png

Evo da imas i sifarnik komponenti i njihov polozaj na vozilu:

Untitled.thumb.png.77698cd57828829f23e4a75c18a792e5.png 194004054.thumb.png.25f2e8d6d79ca949310a91cb6d9ef082.png

Ako se neko ne snalazi, neka stoji i funkcionalni opis sistema:

Untitled1.thumb.png.c446d6449db65b5998e4af2f3898d069.png