Jump to content
FAS Goran
Matteo11

Varijabilna usisna grana Star Jet iliti PDA - Port Deaktivation

Recommended Posts

Pozdrav svima , interesuje me način funkcioniranja ovog sistema usisa zraka zvanim PDA ili port deaktivation a u drugim slučajevima nazvan VLIM ,VIM ,  VIS , i još svakojako ovisno o proizvođaču. 

 

Na Fiat motorima 1.4 16v Star Jet imamo taj sistem koji se aplicira samo na toj seriji motora , nema ga ni na predhodnim 1.4 16v ni na onima posle njega . 

To bi izgledalo ovako : klizač koji parcijalno drži zatvoren usisni kanal nebi li obezbedio bolji obrtni momenat pri nižim obrtajima a kada je totalno otvoren veću snagu u višim obrtajima ( tako kažu 

Pošto na samom usisu imamo samo vakum ventil koja pomera ovaj slider  i el. davač koji otvara / zatvara protok vazduha , moje je pitanje i nedoumica :

-kako i putem čega motorni kompjuter zna dali je slider zaista otvoren ili ne ? 

 

Ovo pitam jer na samom usisu ne postoji ni jedan drugi senzor osim MAF senzora na gornjem delu kućišta usisne grane .

Prema tome ako bi smo slider blokirali u otvorenom položaju , dal' bi pametni kompjuter to očitao i prijavio grešku ili ne ? 

Ili još jednostavnije , šta bi se desilo ako bi na taj Star Jet montirali običnu usisnu granu sa npr Panda 1.4 16v koja nema slider , kako bi išao , na čega bi se odrazilo ? 

 

Ovo pitam jer se u više slučajeva desilo da se vlasnici koji imaju taj motor pod haubom  tuže na loše karakteristike pri višim obrtajima ( i ja takođe ) , ima snage do određene granice obrtaja i onda traži ozbiljno gasiranje da bi dao snagu , ide on u obrtaje ali postane nekako balav pa imam utisak da vozim 70 KS a ne 95 . 

Sa druge strane rujući po internetu , nikad nigdje nisam našao podatak da je nekom crkla ta membrana koja otvara slider ili bilo šta u vezi slidera ( jel moguće , Fiat da ima deo koji se ne kvari ) kako je uopšte ispitati dal' radi ili ne ?

Hvala unapred.

DSCF3780.JPG

DSCF3781.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...