Jump to content
FAS Euroauto Goran
indzinir

Fiat 500L - graničnik kasete ispred suvozača

Recommended Posts

Na 500L CROSS 2017. sam ispod vrata kasete ispred suvozača, naišao na neku "potezaljku" - prikazana je pozicija i izgled na fotografijama u prilogu.

Deluje kao nešto što je predviđeno da se povuče, a povezano je sa nečim dalje preko male sajle.

 

Da li neko zna o čemu se radi, čemu služi i kada se koristi?

Kako se koristi mislim da je očigledno - povuče se :-)

 

Mada su sve ideje dobrodošle, bilo bi dobro ako neko zna pouzdano, a ne samo "moglo bi da bude..."

 

Hvala unapred!

 

Image00000.jpg

Image00001.jpg

Image00002.jpg

Image00003.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je usporač vrata kasete, postavlja se s leve vanjske strane kasete. Ako si skoro bio na malom servisu idi i reklamiraj majstorima, ovo se skida kad menjaš filter kabine, verovatno su zaboravili da vrate. U kutiji filtera klime imaš uputstvo kako se ovaj usporač skida i postavlja, a evo u slici i reči, ovo sto tebe zanima kreće od 3:40Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

49 minutes ago, nnovakis said:

To je usporač vrata kasete, postavlja se s leve vanjske strane kasete

Hvala, ima logike!

U pravu si, bio sam na malom servisu nedavno, ali auto nije u garanciji, pa bih možda mogao i sam da to vratim gde treba.

 

Ipak, gledam filmić koji si postavio, ili sam ja nešto prevideo ili ovo nije filmić koji si želeo da postaviš jer na njemu ne vidim ništa slično.

 

Proguglao sam malo i našao neke fotografije koje nisu baš preterano govoreće, ali deluje da ukazuju gde bi to moglo da bude i kako se postavlja. Ipak, ako nađeš filmić gde se to vidi, podeli i taj, molim te.

Edited by indzinir
slovna greška

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čudno, pogledao sam filmić, to je deo koji se kod mene vidi (tzv. graničnik ili usporač), s tim što kod mene nije povezan ni na šta, dok je na filmiću lepo prikazana njegova pozicija - prva slika niže je sa flimića.

 

Ono što me je zbunilo je što kod mene na kaseti nema na šta ni da se poveže - druga i treća slika u prilogu.

 

Nisam siguran koliko je to na slikama uočljivo, ali uživo gledano, apsolutno ne vidim ništa gde bi taj zatezač/usporač mogao da se poveže. A verovatno to nisu videli ni u servisu :-)

 

To jest - ne vidi se nigde na ovim delovima kasete gde bi njegovo postojanje imalo smisla.

Ako se povezuje na nešto što je negde iza, ne vidim koji bi mu onda bio smisao, pošto treba da drži deo kasete koji je bliže suvozaču, a ne motoru.

 

Bilo bi zanimljivo da neko baci pogled na svom 500L 2017 (veoma je jednostavno), pa ako ga nema povezanog sa kasetom, da napipa da li takođe visi u prazno, vez prave svrhe. To bi značilo da je neki raskorak u proizvodnji, gde postoji usporač, ali je kaseta drugačija, ne zahteva usporač i on nema gde da se poveže. Nije da smeta, iskreno, nego eto - zbunjuje kad ne znaš šta je...

2021-11-22_191506.jpg

IMG_20211122_075353___BC.jpg

IMG_20211122_075347___BC.jpg

Edited by indzinir
pojašnjenje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni to ne deluje da je bilo kakav usporivac, vec granicnik. Koji ni na ovom videu nema neku funkciju, koliko vidim? Jer kada je kaseta u krajnjem polozaju, ta sajla je labava?

Pogledaj da slucajno princip nije isti kao na Nuova Bravo (pravio sam banalan tutorial za sredjivanje) - usporivac se nalazi na desnoj sarci. A da kasetu u krajnje otvorenom polozaju ne bi drzao iskljucivo plasticni mehanizam usporivaca, koji bi jacim pritiskom nadole eventualno mogao da se polomi - sa leve strane postoji traka koja predstavlja granicnik. Na kojem kaseta stoji u krajnjem polozaju: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/77644-fiat-nuova-bravo-sređivanje-graničnika-vrata-kasete-ispred-suvozača/

 

Sto se tice konkretnih delova - pogledaj u nekom novijem ePer po broju sasije, ceo auto je tu do poslednjeg srafa kako je izasao iz fabrike. Moguce i da je neki missmatch kod restyle :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/22/2021 at 7:29 PM, indzinir said:

 

Ono što me je zbunilo je što kod mene na kaseti nema na šta ni da se poveže - druga i treća slika u prilogu.

Leva bočna spoljašnja strana, na vrhu, iza graničnika. Na tvojim slikama se ne vidi zato što je još uvek unutra, dublje. Verovatno mora da se izvadi kaseta.

Edited by tratra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...