Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Motocikli više neće učestvovati na Pikes Peak-u

Recommended Posts

217150-pajks-pik.jpg

 

Čuveni događaj na ''Pajks Piku'' je 2019. odložen na neograničeno vreme, nakon pogibije Karlina Dana, koja je ukazala na opasnosti koje je donosio ovaj uspon sa svojih 156 krivina. Nakon dvogodišnje analize povratka motocikala na ovaj prestižni događaj, organizatori su odlučili da na tu mogućnost stave tačku.

''Trka motocikala na ''Pajks Piku'' je bio sastavni deo događaja još od 1916, tako da je bilo teško doneti ovakvu odluku. Ipak, mislimo da je to pravi potez imajući u sve u vidu.'' Sama vest nije toliko iznenađujuća, jer se već dugo šuškalo da će to nje doći. Odluci o ukidanju moto klase na ''Pajks Piku'' je doprinelo više faktora.

 

Prvo, tu je sve veći broj tragičnih ishoda na stazi, a rast je posebno primećen nakon što je dirt staza asfaltirana sve do vrha planine. To je za posledicu imalo dramatično povećanje brzine, pogotovo u moto klasi. U međuvremenu, drumski motocikli su postali izbor vozača za put do vrha. Organizatori su pokušali da određenim regulativama utiču na smanjenje brzine, ali mašine od 200+ KS su često mogle da se vide na startnoj liniji. Topografija je zastrašujuća prilikom udesa, sa velikim stenama i strmim liticama u velikom broju.

 

Za razliku od npr. TT trke na ostrvu Men, ona na ''Pajks Piku'' ima problem sa manjkom osoblja i nedostatkom bezbednosnih procedura. Uvedene su strogo ograničene zone za gledaoce nakon što je prelazak druma u toku trke postalo uobičajeno, uz nekoliko situacija koje su mogle tragično da se završe. Naravno, ''Pajks Pik'' je uvek bio pre svega događaj namenjen četvrotočkašima. Do sada je trka vožena 97 puta, a 41 put je događaj uključivao i moto trku poznatu kao ''Trka do oblaka''.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...