Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Na zvuku zatvaranja vrata automobila rade posebni timovi inženjera

Recommended Posts

206210-vrata.jpg

 

Zamislite sledeću situaciju: ulazite u autosalon nekog premium proizvođača, uz automobil srednje klase nalazi se i cena od oko 50.000 evra, otvarate prednja vrata na vozačevoj strani i zatvarate ih - čuje se zvuk koji vas podseća na škripanje kočnica lokomotive pri ulasku u stanicu! Da li biste kupili takvo vozilo?

 

Jedno od neverovatnih i malo poznatih područja autoindustrije je dizajn zvuka pri zatvaranju vrata, a poučan tekst o tome je objavio Mel Magazine. ''Jedna od prvih stvari koje kupac primeti na automobilu u salonu je zvuk zatvaranja vrata. Taj zvuk podsvesno govori o kvalitetu vozila'', objasnio je Jonathan Berger, profesor muzike na američkom Stanfordu. Šta se traži? Po mogućnosti što dublji zvuk, uz kratki eho nakon zatvaranja vrata. Na dobijanju traženog zvuka rade posebni inženjerski timovi, a ima ih svaki proizvođač automobila. Koriste se posebne gumene obloge i pene, a i potrebno je i posebno podešavanje same brave, odnosnu mehanizma zatvaranja vrata. U šupljinu vrata su ugrađeni posebni prigušivači, koji takođe definišu kvalitet akustičnog ugođaja. Na kraju, pri zatvaranju vrata kupac ima osećaj težine i kvaliteta. U stvari se radi o prilično kompleksnoj manipulaciji vašim čulima. Neki proizvođači poput Lexusa o tome snimaju i filmove...

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...