Jump to content
neshaoct

''Bose'' osmislio rešenje za anuliranje buke u automobilu

Recommended Posts

bose 1.jpg

 

Buka u automobilima je jedan od većih problema u industriji budući da tera proizvođače na implementaciju raznih izolacijskih rešenja koja automobil čine težim i skupljim

 

Ovaj problem bi trebalo da bude još naglašeniji sa širom implementacijom električnih vozila. Za razliku od benzinaca i dizelaša, kojima motori sa unutrašnjim sagorevanjem ''maskiraju'' buku i vibracije koje se prenose sa puta na gume, vešanje i vozilo, električni pogoni su gotovo u celosti tihi. U Bose-u veruju da njihova tehnologija za redukciju buke, inicijalno lansirana na slušalicama, može u celosti da anulira neprijatne zvukove u vožnji. Sistem koristi akcelerometre, softver za procesuiranje zvuka, mikrofone i zvučnike kako bi u svakom trenutku merio vibracije i zvukove, a onda u realnom vremenu stvarao signal za akustično anuliranje buke. Sistem je čak sposoban da analizira nivo buke za svakog putnika i da individualno prilagodi izlazni signal iz zvučnika. Sistem ''QuietComfort'' bi u serijskim vozilima trebalo da bude dostupan krajem 2021. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stara fora.Audi A8L ima ga od 2009.Pusta sublimantne zvuke prirode i potire sumove.Ipak...nisam odusevljen basom koji maltretira putnike pozadi kad se slusa muzika.Deluje razdeseno i blesavo....da ne razvlacim temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×