Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) prodaje Magneti Marelli

Recommended Posts

magneti marelli.jpg

 

Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) želi da se fokusira samo na ''core'' biznis, odnosno na proizvodnju i prodaju automobila, a to znači ''čišćenje'' unutar kompanije. Tačnije, FCA će prodati Magneti Marelli. Posao sa delovima će prepustiti drugom ''igraču'' kako bi dobili veću fleksibilnost u finansijama. Šef Sergio Marchionne želi da se reši Magneti Marellija do kraja 2018., ili najkasnije do početka 2019. FCA je poslednjih nekoliko godina dobijao ponude za prodaju MM-a, ali sve ih je odbio. Uključujući i onu od Samsunga iz 2016. godine.

Magneti Marelli je osnovan 1919., danas zapošljava 43.000 radnika, a vrednost mu je procenjena na pet milijardi evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCA: Magneti Marelli postaje samostalan

 

178625-magneti marelli.jpg

 

Kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) saopštila je da će do kraja ove godine ili početka sledeće izdvojiti proizvođača delova Magneti Marelli u samostalnu firmu. U saopštenju se navodi da će razdvajanjem od matične kompanije FCA povećati vrednost svojih akcija, dok će Magneti Marelli dobiti operativnu fleksibilnost neophodnu za strateški rast u narednim godinama. Direktor FCA Serđo Markione rekao je da će ovaj potez omogućiti da se FCA fokusira na svoje ključne proizvode i pojača svoju kapitalnu poziciju. On je izjavio da je razdvajanje FCA i Magneti Marellija ključni deo poslovnog plana za period 2018-2022, koji će biti objavljen u junu. FCA navodi da odluka o razdvajanju treba da dobije potvrdu regulatornih agencija i Fiatovog upravnog odbora. Očekuje se da će akcije Magneti Marellija biti ponuđene na berzi u Milanu. Južnokorejski Samsung Electronics je 2016. godine dao ponudu za preuzimanje Magneti Marellija, ali pregovori nisu bili uspešni, pošto je ta kompanija bila zainteresovana zamo za deo Marellijevog poslovanja. Procenjuje se da je Magneti Marelli vredan oko 5 milijardi EUR, uključujuči dugove kompanije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCA ostaje pri planiranoj prodaji kompanije Magneti Marelli

 

magneti marelli.jpg

 

Kako prenosi Tanjug, FCA za sada ostaje pri planiranoj prodaji svoje kompanije za prozvodnju delova ''Manjeti Mareli''. Vrednost tog poslovanja bi mogla dostići čak 6 milijardi evra, tvrde neimenovani izvori upoznati sa situacijom za njujoršku agenciju ''Blumberg''. ''Kompanija ostaje pri ranije objavljenoj nameri da akcionarima podeli nove akcije u Mareliju'', izjavio je portparol FCA u odgovoru ''Blumbergu''. FCA je ranije ove godine najavio prodaju tog poslovanja i podelu deonica u novoj holding kompaniji akcionarima FCA. Izvori upoznati sa situacijom navode da je italijansko-američki proizvođač automobila odbacio ponudu jednog neimenovanog azijskog dobavljača, kao i da su američki investicioni fondovi ''Apolo global menadžment'' i ''Bejn kapital'' pokazali interesovanje za ''Manjeti Mareli''. ''Kao što je ranije najavljeno, ''Fiat-Krajsler'' nastavlja sa planom da odvoji poslovanje '''Manjeti Marelija'', navodi se u saopštenju FCA.

Akcije FCA su porasle na Milanskoj berzi ostvarivši skok od čak 2.9 odsto, zahvaljujući čemu je najveći dobitnik u sklopu indeksa STOXX 600 Automobili.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodano za 6.2 milijarde eura. 

 

Predloženo je da se nova kompanija zove Magneti Marelli CK Holdings.

Sjedište će biti u Italiji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopuna:

 

FCA je objavio ranije danas da svoju filijalu za proizvodnju auto-delova, ''Manjeti Mareli'', prodaje japanskom dobavljaču auto-delova ''Kalsoni Kanseji korporejšn'' za sedam milijardi dolara.

Time će, kako poručuju iz FCA, biti oformljen sedmi najveći proizvođač auto-delova na svetu sa većim geografskim dometom, obimom i finansijskom snagom, a koji će takođe raspolagati sa ukupno 200 postrojenja u Evropi, Japanu, Južnoj i Severnoj Americi i Azijsko-pacifičkom regionu. Generalni direktor FCA Majk Menli je naglasio da će ''Manjeti Mareli'' ostati jedan od najvažnijih poslovnih partnera kompanije ''Fiat-Krajsler''.

Prodaja te filijale je bila dugo planirana u sklopu strategije nedavno preminulog bivšeg generalnog direktora FCA, Serđa Markjonea.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCA grupacija i zvanično završila prodaju kompanije Magneti Marelli

 

178625-magneti marelli.jpg

 

FCA grupacija je i zvanično završila prodaju kompanije Magneti Marelli. Ta kompanija je prodata koncernu ''CK Holdings'', po ceni od 5.8 milijardi evra. Tako prenosi agencija ''Rojters''. Italijansko-američki proizvođač automobila je doneo odluku da proda kompaniju Magneti Marelli kompaniji ''CK Holdings'' krajem prošle godine. U početku je cena bila oko 6.2 milijarde evra. Međutim, FCA je popustila u pregovorima i spustila je cenu na 5.8 milijardi evra. Kako navode predstavnici FCA grupacije, odluka za smanjenjem cene je došla kao rezultat nove finansijske procene kompanije.

Čak i pre smrti nekadašnjeg izvršnog direktora FCA grupacije, Serđia Markionea, plan je bio da se proizvođač auto delova proda. Ta kompanija će se od sada zvati ''Magneti Marelli CK Holdings'' i očekuje se da bude sedmi najveći snabdevač u automobilskoj industriji. Kada je prodaja najavljena prošle godine, zvaničnici kompanije ''CK Holdings'' su rekli kako očekuju da njihova kompanija postane jedan od največih snabdevača delovima u autoindustriji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...