Jump to content
FAS Goran
neshaoct

FIA osniva ''Kuću slavnih'' do kraja godine 2017.

Recommended Posts

163836-formula%201.jpg

 

Svetska automobilska federacija objavila je da planira da osnuje automobilsku Kuću slavnih u želji da oda priznanje legendarnim vozačima. Uprkos tome što postoji više od jednog veka, vladajuće telo svetskog automobilizma nikada ranije nije razmatralo takvu ideju, za razliku od brojnih drugih sportova. Međutim, predsednik FIA Žan Tod otkrio je da su u planu dve Kuće slavnih - jedna koja bi se nalazila u Parizu i druga koja bi bila u Ženevi. Obe bi bile otvorene do kraja ove godine. ''U decembru ćemo otvoriti FIA Kuću slavnih. To je nešto na čemu smo radili već dve ili tri godine. Imaćemo jednu Kuću slavnih u Parizu i jednu u Ženevi, ali kad vidite ljudi koji će se naći u njima - od kojih neki, nažalost, nisu više među nama, kada vidite slike, sve to je fascinantno'', rekao je Tod. Za sada nije jasno da li će Kuće slavnih biti otvorene za javnost.

Legendarna staza ''Indijanapolis Motor Spidvej'' trenutno ima muzej koji ima svoju Kuću slavnih, a NASCAR takođe ima svoju verziju. Moto GP šampionat takođe proglašava legende da bi odao priznanje za dostignuća vozača u kraljevskoj klasi po završetku njihovih karijera.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Žan Tod na čelu FIA do 2021. godine

 

jean todt

 

Kako prenosi Sport klub, Francuz Žan Tod izabran je treći put za predsednika Međunarodne automobilske federacije. Na čelo FIA došao je 2009. i na ovoj funkciji ostaće do 2021. godine. Novi četvorogodišnji mandat je poslednji za Toda na toj funkciji jer po pravilima federacije maksimum obavljanja funkcije predsednika je 12 godina, odnosno tri ciklusa. „Zahvaljujem se svima na podršci, ovo je potvrda da je FIA pod mojim vođstvom napredovala i ovo je podstrek da nastavim sa progresom federacije," poručio je Tod. Glavni ciljevi FIA u narednom periodu će biti što bolja interakcija sa klubovima, inovacija i razvijanje snažne mreže sistema u motosportu kao i unapređenje sigurnosti na drumovima u svim kategorijama.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/4/2017 at 2:14 PM, neshaoct said:

Moto GP šampionat takođe proglašava legende da bi odao priznanje za dostignuća vozača u kraljevskoj klasi po završetku njihovih karijera.

Lorenco i Bjađi postaju MotoGP legende

 

motogp Legends vez.jpg

 

Dorna je objavila da će u MotoGP Kuću slavnih biti primljeni Horhe Lorenco, Maks Bjađi i Hju Anderson. Na dan kada je Horhe Lorenco rešio da se povuče iz motociklizma odlučeno je i da on postane MotoGP legenda. On će prvi biti primljen u Kuću slavnih i to kada se bude vozila trka u Heresu. Na stazi Anhel Nijeto je inače Lorenco debitovao sa svega 15 godina, a jedna krivina na njoj nosi i njegovo ime. Horhe je jedan od najuspešnijih vozača svih vremena sa pet osvojenih titula šampiona sveta, dve u kategoriji do 250 kubika i tri puta u MotoGP klasi.

 

''Ekstremno sam srećan jer sam imenovan za legendu MotoGP. KAda sam počeo da se takmičim imao sam inspiraciju da dođem do Svetskog šampioanta. Uopšte nisam očekivao da ću pobeđivati na trkama i da ću pet puta biti prvak sveta. Međutim biti legenda znači da sam otsavio trag na ljude i istoriju ovog sporta. Hvala Dorni i FIM na podršci svih ovih godina'', rekao je Horhe Lorenco.

 

Maks Bjađi je debi u Svetskom šampioantu imao još 1991. godine, a šampion je postao 1993. godine. Još četiri puta je bio svetski prvak dok je u kraljevskoj klasi debi imao 1998. godine. Tamo je vozio sve do 2005, bio je vicešampion tri puta a 13 puta je pobeđivao na trkama. ''Počastvovan sam da budem legenda MOtoGP i da će moje ime biti među važnim trkačima kakvi su Agostini, Aspar, Nijeto, Šin... Srećan sam što će moja zaostavština biti zauvek zapamćena. Sjajan je osećaj da znaš da posle svih godina mogu da te prepoznaju'', rekao je Bjađi koji će biti primljen u Kuću slavnih tokom Velike nagrade Italije u Muđelu.

 

Novozelanđanin Hju Anderson je treći vozač koji će u kuću slavnih. On je svoje prve nastupe imao 1960. godine, a sledeće se prvi put popeo na postolje. Šampion sveta je bio u četiri navrata, 1963. godine u dve kategorije, 1964. u kategoriji do 50 kubika i 1965. u kategoriji do 125 kubika.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...