Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Goodyear pneumatik sa veštačkom inteligencijom

Recommended Posts

Goodyear%20IntelliGrip%20Urban.jpg

 

Goodyear je u svoj najnoviji konceptualni pneumatik Eagle 360 Urban, namenjen vozilima budućnosti, ugradio veštačku inteligenciju. Pneumatik u obliku lopte izrađen pomoću 3D štampe biće sposoban da prepoznaje okolinu, odlučuje, modifikuje se i bude interaktivan. Na međunarodnom salonu automobila u Ženevi Goodyear je obelodanio svoju dugoročnu viziju pneumatika budućnosti i predstavio revolucionarni koncept Eagle 360 Urban. Radi se o nadgrađenom konceptualnom pneumatiku Eagle 360 predstavljenom prošle godine. Pneumatik izrađen pomoću 3D štampe je ove godine takođe zasnovan u obliku lopte. Ali, ove godine Goodyear je napravio korak dalje i razvio prvi konceptualni pneumatik opremljen veštačkom inteligencijom koji može da prepoznaje okolinu, odlučuje, modifikuje se i bude interaktivan. Ugrađivanjem veštačke inteligencije Goodyear je pneumatiku dodao "mozak", a istovremeno ga je opremio bioničkom kožom i promenljivim gazećim slojem. Pneumatik tako postaje deo ''živčanog sistema'' vozila i elemenata interneta stvari i može brzo da se prilagođava promenljivim okolnostima i razvoju potreba ''mobilnosti kao usluge'' (Mobility as a Service - MaaS) za vozne parkove i njihove korisnike.

 

Veštačka inteligencija omogućava pneumatiku Eagle 360 Urban da neprekidno i u realnom vremenu prepoznaje stanje na putu i bližoj okolini. Istovremeno može da proverava svoje stanje i pomoću neuronske mreže, programirane algoritmima dubinskog učenja, obrađuje prikupljene informacije, donosi odluke i istovremeno može da uči i optimalno prilagođava svoje buduće odzive. Pneumatik može takođe da se prilagođava koristeći sopstvene, promenljive gazeće slojeve i interfejs između pneumatika i vozila, a istovremeno, u slučaju oštećenja, može da aktivira proces nazvan samostalno lečenje. Ugrađena veštačka inteligencija mu još omogućava da komunicira sa drugim vozilima, i svim drugim elementima od kojih se sastoji internet stvari, i na taj način prosleđuje dalje dobijene informacije i stečeno znanje. Autonomna vozila budućnosti moraće da nauče kako da se suočavaju sa bezbrojnim potencijalnim varijablama sa kojima se danas suočavaju vozači, a za to će biti potreban dostup do podataka kao i sposobnost učenja i prilagođavanja. Prema prognozama Goodyeara, pneumatici će tada imati još važniju ulogu nego što je imaju danas.

 

Goodyear%20IntelliGrip%20Urban%2011.jpg

 

Gazeći sloj prepoznaje okolinu. Gazeći sloj svojim bioničkim površinskim slojem velike sposobnosti prepoznavanja, koje omogućava mreža senzora, sakuplja informacije o putu i vremenskim uslovima. Podatke dostavlja pneumatiku da bi mogao optimalno da se prilagođava, kao i ''živčanom sistemu'' vozila da bi poboljšao kočenje, vodljivost i efikasnost. Osim toga, sakupljene informacije, izvršene postupke i njihovu uspešnost prenosi takođe svim drugim elementima od kojih se sastoji internet stvari da bi ih širili dalje svim pneumaticima i automobilima za koje predviđa da će ići istim putem.

Promenljiv gazeći sloj prilagođava pneumatik uslovima na putu. Inteligentan gazeći sloj proaktivno obezbeđuje sigurnost u svim uslovima. Njegov površinski sloj je izrađen od super elastičnog polimera, savitljiv je kao čovekova koža, što znači da se rasteže i skuplja. Pomenuti spoljašnji sloj pokriva penasti materijal koji je dovoljno jak da ostaje elastičan bez obzira na težinu vozila. Tolika elastičnost omogućava da aktivatori - komponente ispod površine pneumatika koji pod električnim impulsima menjaju oblik i deluju slično mišićima čoveka - pomeraju pojedine sekcije gazećeg sloja i na mokroj podlozi dodaju ''jamice'', a na suvoj poravnavaju gazeći sloj. Pomoću promenljivog gazećeg sloja i bioničkog površinskog sloja pneumatik Eagle 360 Urban se modifikuje i oblikuje najadekvatniji dezen za trenutne vremenske uslove i stanje na putu.

 

Bionička koža se popravlja po načelu samostalnog lečenja. Bionička koža, odnosno površinski sloj, omogućava popravke po načelu sopstvenog lečenja. U slučaju da dođe do oštećenja bioničke kože pneumatika senzori u gazećem sloju prepoznaju na kojem je mestu nastao problem, pneumatik se okreće i menja površinu naleganja, time se pritisak na probušeno mesto smanjuje i počinje proces samostalnog lečenja. Samostalno lečenje omogućavaju namenski razvijeni materijali koji se slivaju na probušeno mesto i međusobno reaguju fizički i hemijski da bi se ostvarile molekularne veze i time zatvorilo probušeno mesto. Bionički površinski sloj zajedno sa veštačkom inteligencijom meri trenutno habanje pneumatika i predviđa habanje u budućnosti, što omogućava automatizovano upravljanje pneumatika i proaktivno održavanje.

 

Loptast oblik omogućava kretanje u svim smerovima i doprinosi većoj udobnosti, sigurnosti i okretnosti. Ovaj oblik je primeren prvenstveno zbog ograničenog prostora u pametnim gradovima (manje prostora za parkiranje, zajednička upotreba vozila, manevrisanje, jednostavna zamena …). Nova generacija pneumatika će proizvođačima vozila i izvođačima servisa mobilnosti kao usluge donositi dodanu vrednost jer će vozilima omogućiti skoro neprekidnu vožnju i proaktivno održavanje. Sa novom dimenzijom sigurnosti i mogućnostima učenja u autonomnoj vožnji, svakodnevni putnici će kao korisnici usluga deliti bogata iskustva. Zavirite u budućnost i pogledajte kako će izgledati ovaj inteligentni pneumatik:

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goodyear konceptualni pneumatik Oxygene za čistiji vazduh i pogodnu urbanu mobilnost

 

Goodyear Oxygene

 

Očekuje se da će do 2050. godine više od dve trećine svetske populacije živeti u gradovima, zato će potrebe za saobraćajnim mrežama u urbanim sredinama bitno porasti. Goodyear je novim konceptualnim pneumatikom Oxygene predvideo rešenje – vožnja sa njim će poboljšati kvalitet vazduha.

 

Goodyear Oxygene 

 

Ženeva, 8. mart 2018. – Goodyearov najnoviji koncept pneumatika, predstavljen na ovogodišnjem međunarodnom Sajmu automobila u Ženevi, prikazuje viziju rešenja za čistiju, pogodnu, sigurniju i postojanu urbanu mobilnost i tako "oživljava" mobilnost budućnosti. Konceptualni pneumatik odlikuje jedinstvena struktura sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu pneumatika. Otvorena struktura i pametan dezen gazećeg sloja pneumatika apsorbuju vlagu i vodu sa površine puta i omogućavaju neophodno kruženje da bi došlo do fotosinteze, pri čemu se u vazduhu oslobađa kiseonik.  Pametnija, više zelena infrastruktura i pametniji transport biće najvažniji pri rešavanju neodložnih izazova mobilnosti i razvoja gradova. Po mišljenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 80 procenata ljudi koji žive na urbanim područjima na kojima se meri zagađenost vazduha, izloženo je zagađenju koje prevazilazi postavljene granice SZO.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goodyear testira upotrebu pametnih pneumatika u voznim parkovima

 

199891-goodyear.jpg

 

Svoja pametna rešenja, koja voznim parkovima omogućavaju da prate stanje pneumatika i dobijene podatke upotrebe za poboljšanje performansi i sigurnosti, Goodyear nudi sa dva nova pilot projekta. U Evropi se povezao sa transportno-logističkom grupom ''Redspher'' koja posluje u 19 država i koja na svojoj platformi ''Rubiwin'' nudi usluge dostave. Neka od njihovih dostavnih i servisnih vozila koriste Goodyearove pametne pneumatike sa ugrađenim senzorima koji omogućavaju neprekidno praćenje habanja pneumatika i stanje pritiska u pneumaticima. Analizom dobijenih podataka, i povezivanjem sa Goodyearovim naprednim algoritmima, korisnici mogu tačno da odrede kada pneumatici treba da se servisiraju, odnosno zamene. Vozila koja dnevno pokriju izuzetno duge relacije, neka čak i više od 700 kilometara, ostaju duže u voznom stanju, što je od ključnog značaja za pravovremenu dostavu.

 

Sa sličnim pilot projektom Goodyear je započeo i u SAD-u, gde je pametnim pneumaticima opremio vozni parkstart-up preduzeća ''Priva'', koje poslovnim ljudima nudi mobilne kancelarije. Saradnja omogućava Privi preciznije prognoze u kratkoročnim potrebama održavanja pneumatika, vreme zastoja vozila je izuzetno kratko, a efikasnost njihovog poslovanja se povećava. Oba pilot projekta ilustruju Goodyearovo nastojanje da obezbedi kompletna rešenja za mobilnost budućnosti. Tehnologije predvidljivog održavanja su od velike važnosti za pouzdanost sistema ove vrste i mogu znatno da pomognu u proaktivnom planiranju i upravljanju voznim parkovima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...