Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Zimske gume od 1. novembra i samo ako ima snega / Zimska oprema

Recommended Posts

Od 1. novembra obavezni pneumatici za zimu - ukoliko su na putu sneg, led ili poledica

 

opel corsa zima 2010.jpg

 

Dobra vest za vozače u Srbiji je da se za ovu zimsku sezonu cene guma neće menjati - ostaju iste kao i u 2022. godini, a u pojedinim slučajevima su čak i niže od prošlogodišnjih.

 

Vozači od 1. novembra do 1. aprila, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, moraju na svojim vozilima da imaju sva četiri zimska pneumatika, čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra ukoliko su na kolovozu sneg, led ili poledica. U slučaju da na putu nema snega, leda ili poledice, zimske gume nisu obavezne, ali to može da bude mač sa dve oštrice, pa je pre svega odgovornije poštovati zakon i svoje vozilo na vreme pripremiti za zimske uslove vožnje.

 

''Cene zimskih guma su ostale iste u odnosu na prošlu sezonu, a u pojedinim slučajevima su čak i niže'', kaže Zlatko Dimitrijević, izvršni direktor Beogume. Naš sagovornik dodaje da ovo ne treba da čudi, jer postoji više faktora zbog kojih su pneumatici ovog puta ostali pošteđeni poskupljenja. ''Cena nafte varira, nije previše porasla, a ona je bitna u proizvodnji guma. I ostale sirovine za izradu guma drže se stabilno. Istovremeno, postoje zalihe pneumatika od prošle godine i to utiče da cene ostanu iste ili budu niže'', objašnjava Dimitrijević. Još jedan faktor zbog koga vozači ove godine neće morati da izdvoje više novca za pneumatike su i klimatski uslovi. ''Zime nisu više kao nekada. Klima se menja i ona utiče i na trend korišćenja ''all season'' guma, koji je proteklih 10 godina veoma zastupljen'', ističe Dimitrijević i dodaje da je dobro i to što je inflacija prestala da raste, a što je takođe uticalo da ne dođe do poskupljenja pneumatika.

 

Montaža guma, u zavisnosti od pneumatika i vulkanizera, kreće se od 700 do 1.500 dinara po točku. Jeftinije gume mogu se naći po ceni od 5.000 do 7.000 dinara, a ima i onih koje prelaze 20.000 dinara.

Viking zimska guma 175/65R14 82T Wintech na jednom prodajnom sajtu košta 5.090, dinara, dok guma brenda Tigar može da se nađe po ceni od 4.866 dinara. Sve četiri gume sa oznakom ''all season'' mogu se kupiti po prosečnoj ceni od 6.500 dinara, u zavisnosti od brenda i performansi. Kada se sve sabere, kupovina i zamena sva četiri pneumatika kreće se od 23.000 do 83.000 dinara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...