Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Saab ponovo pokreće proizvodnju

Recommended Posts

Izgleda da turbulentni period za švedski automobilski ponos, Saab, polako ulazi u završnu fazu. Posle dosta natezanja novi vlasnik je postao National Electric Vehicle čiji planovi predviđaju proizvodnu EV vozila na Saab-ovim platformama.

 

saab-9-3-2221.jpg

 
Prema svežim informacijama National Electric Vehicle proizvodne trake planira da pokrene već sledeći mesec. Na početku prodaje nudiće se dva modela, 9-3 sedan i 9-3 cabrio. Obzirom da je prošlo dosta vremena od prestanka proizvodnje, navedeni modeli će doživeti blaži redizajn kako bi se zadržala svežina. To podrazumeva ugradnju savremenih svetala sa LED tehnologijom i nešto agresivnijih branika.

 

saab-9-3-21.jpg
 

U cilju prikupljanja kapitala neophodnog za finalni razvoj EV modela, novi vlasnik će na tržište prvo plasirati modele sa klasičnim SUS motorima što posebno raduje veliki broj ljubitelja Saab-a. EV verzija bi u finalnom izdanju trebalo da se pojavi sledeće godine. Više informacija se očekuje na Frankfurt Motor Showu.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Saab ponovo počeo sa proizvodnjom
 
nevs%20saab%2093.jpg
 
Kako je i najavljeno, Saab je ovih dana, tačnije juče, ponovo započeo sa proizvodnjom. Konkretnije, sa proizvodnih traka u Trollhättanu je počela da silazi prva serija pred-produkcijskih primeraka modela 9-3 koji će služiti za testiranje novih komponenti ugrađenih u ovaj automobil. Naime, novi Saab 9-3 je spolja gotovo u potpunosti identičan prethodnom 9-3, ali razlika ispod kože ima prilično, a s obzirom dao se značajan broj delova prethodnog modela više ne proizvodi potrebno je testirati nove.
 
nevs%20saab%2093%2011.jpg
 
Dodajmo još i da novi modeli neće koristiti dobro poznatu značku, već je ova izmenjena u skladu sa ranijim dogovorom sa Scaniom i Saabovim odeljenjem za odbranu i aeronautiku. Na kraju dodajmo da NEVS (National Electric Vehicle Sweden) nije podelio sa nekolicinom prisutnih domaćih novinara ni jednu konkretnu informaciju o novom modelu, ali ranije je najavljeno da će ovaj model nedugo nakon početka proizvodnje proći kroz značajniji facelift koji će biti na tragu dizajna otkazanog naslednika ranijeg 9-3. Takođe, tokom sledeće godine se očekuje i lansiranje električne verzije.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kinezi u Saabu otpuštaju trećinu radnika

 

106533-saab%209-3%201.jpg

 

Saab, koji privlačenjem investitora nastoji da reši ozbiljne finansijske probleme, najavio je ukidanje 200 radnih mesta, gotovo trećinu svoje radne snage. ''Ovakva odluka doneta je zbog manjeg obima posla'', navodi se u saopštenju kineske kompanije National electric vehicle Sweden (Nevs), koja je od juna 2012. novi vlasnik švedskog Saaba. Saabova proizvodnja u švedskom gradu Trolhetan u maju je prepolovljena, jer Nevs nije bio u stanju da podmiri obaveze prema dobavljačima. ''Otpuštanja će uslediti kako bi ubrzano smanjili troškove kompanije tokom perioda reorganizacije poslovanja'', navodi se u saopštenju Nevsa, i dodaje da će kompanija biti u stanju da obnovi proizvodnju sa preostalih 350 zaposlenih ako pregovori sa novim investitorima daju rezultata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mahindra ipak kupuje Saab?
 
106533-saab%209-3%201.jpg

 

Kako prenosi B92, indijska kompanija planira da kupi sadašnjeg vlasnika Saaba, konzorcijum NEVS, čime bi preuzela kontrolu nad tom automobilskom markom. To piše The Financial Times. Kompanija Mahindra & Mahindra bila je zainteresovana da premuzme Saab još 2012, kada je ovaj proizvođač zapao u finansijske probleme, ali je švedsku automobilsku marku kasnije iste godine kupio konzorcijum NEVS. NEVS je 2013. obnovio proizvodnju modela 9-3 i najavio električnu verziju ovog automobilia, ali je realizacija planova zaustavljena kada je jedan od dva investitora napustio konzorcijum, pa se Saab po drugi put za 3 godine našao pred bankrotom.

Kompanija je nedavno od suda u Švedskoj zatražila odlaganje stečajnog postupka, kako bi pronašla novog finansijera, a prema pisanju britanskog lista u pitanju je indijski proizvođač automobila, Mahindra. Mahindra je navodno blizu dogovora sa NEVS-om oko kupovime većinskog paketa akcija kompanije. Isti izvor navodi da Indijci planiraju da ubrzaju povratak Saaba na zapadna tržišta, ali i da nastave razvoj i proizvodnju električnih automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turska otkupila prava na Saab 9-3

 

saab%20cadillac.jpg

 
Turski ministar za nauku, industriju i tehnologiju Fikri Isik je saopštio da je njegova zemlja otkupila prava za model Saab 9-3. Ministar Isik je pojasnio da je Turska otkupila prava intelektualne svojine, ali ne i pravo na njegovo ime, odnosno da će brend koji će razviti automobil biti turski brend, a ne Saab. Za sada je poznato da će se oko 85% delova za taj automobil proizvoditi u Turskoj, kao i da će prednji deo vozila biti inspirisan Cadillacom.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obnovljeni Saab neće moći da nosi oznaku Saab?

 

106533-saab%209-3%201.jpg

 
Kako prenosi B92, nekada čuvena švedska automobilska marka koju je od bankrota 2012. spasao novi vlasnik, konzorcijum NEVS, po svemu sudeći neće moći da zadrži ime Saab, piše Automotive News. Ljubitelje Saaba obradovala je vest da će ovaj specifični auto-brend opstati na tržištu, doduše pod novim vlasnikom - konzorcijumom NEVS (National Electric Vehicle Sweden), u kome ima i kineskog kapitala. Međutim najnoviji obrt u priči o Saabu mogao bi da ugasi nadu fanova da će u budućnosti na putevima viđati nove modele automobila sa imenom ove marke.
 
Naime, švedska vazduhoplovna i vojna kompanija - Saab AB, koja je osnivač istoimenog automobilskog brenda i koja poseduje prava na korišćenje tog imena, ipak neće dozvoliti da novi vlasnik koristi originalni naziv i amblem. NEVS je preuzeo kompaniju Saab Automobile još 2012. i uprkos finansijskim problemima u proteklih nekoliko godina, pokretanju pa zaustavljanju proizvodnje, i dalje ima ambiciozne planove da proizvodi pre svega električne automobile. Po svemu sudeći, ti automobili neće moći da nose oznaku "Saab" iako će imati prepoznatljiv dizajn bivše švedske marke. NEVS je od 2012. i preuzimanja Saaba koristio ovo ime u svim promotivnim aktivnostima, uključujući i veb sajt, pa najnovija vest predstavlja iznenađenje. Međutim, Saab AB tvrdi da nema mesta za iznenađenje, jer, prema njihovim rečima, NEVS kupovinom automobilske kompanije nije dobio i prava na ime Saab.
 
''Zabranili smo im da upotrebljavaju oznaku Saab, i oko toga više nema diskusije'', izričit je portparol kompanije Saab AB, Sebastian Carlsson. Prema ranijim planovima, NEVS je trebalo da 2017. izbaci na tržište modifikovani Saab 9-3, a do 2018. i četiri nova modela, pri čemu bi sva vozila imala električni pogon. Konzorcijum je u decembru saopštio da je sa kineskom lizing kompanijom Panda New Energy potpisao ugovor vredan čak 12 milijardi dolara o saradnji koji podrazumeva isporuku 150 hiljada primeraka električnog modela 9-3. Ostaje da se vidi kako će se zabrana korišćenja imena Saab odraziti na ove planove.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako izgleda ''prepakovani'' kineski Saab na struju?

 

nevs%201.jpg

 

Kompanija NEVS, koja je 2012. kupila švedsku automobilsku marku Saab, predstavila je dva električna koncepta kao uvertiru za serijske modele koje će ponuditi kineskom tržištu 2018. godine. Na renderima su prikazana dva konceptna automobila na struju - limuzina sa oznakom 9-3 i SUV 9-3X.

 

nevs%2011.jpg

 

Reč je o vozilima koja su zasnovana na poslednjoj generaciji originalnog Saaba 9-3 i modelu 9-3X, a iako NEVS nije dobio prava za korišćenje Saab amblema i logotipa, oba automobila imaju prepoznatljivi dizajn nekadašnjeg proizvođača iz Švedske.

 

nevs%20111.jpg

 

Tako umesto čuvenog Saab ''grifona'', prednju masku ukrašava jednostavni logo NEVS, linije vozila su modernizovane, a tu su i savremena LED svetla.

 

nevs%201111.jpg

 

Konvencionalni spoljni retrovizori sa ogledalima zamenjeni su malim kamerama, pa će vozač umesto da gleda levo-desno kako bi saznao šta se dešava iza njegovog automobila, kompletnu situaciju pratiti na ekranu u kabini vozila. Ovakvo rešenje proizvođači automobila sve češće primenjuju na svojim konceptnim vozilima kako bi ostavili bolji utisak, ali će zbog smanjenja troškova proizvodnje produkcijske verzije najverovatnije imati standardne retrovizore. Modeli 9-3 i 9-3X imaće električni pogon i namenjeni su kineskom tržištu, a NEVS je već primio preko 150.000 narudžbina za sedan 9-3. Tehnički detalji za sada nisu poznati, ali je ranije najavljeno da će ovi automobili na struju imati autonomiju vožnje do 300 km sa punim baterijama.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koenigsegg udružio snage sa kineskom kompanijom NEVS

 

nevs 1.jpg

 

Koenigsegg je objavio da je udružio snage sa kineskom kompanijom NEVS (New Electric Vehicle Sweden), koja je ranije bila poznata pod imenom Saab.

 

Kako navode predstavnici kompanije Koenigsegg, novo strateško partnerstvo će omogućiti razvoj električnih vozila u nešto većem broju. Takođe, pomoći će im da postanu veći igrači u segmentu hiper automobila. NEVS će u novo partnerstvo investirati 150 miliona evra. Time će ova kompanija biti vlasnik 65% nove kompanije, dok će Koenigsegg biti vlasnik ostalih 35%. Švedski proizvođač hiper automobila će partnerstvu doprineti svojom intelektualnom svojinom, tehnologijom i dizajnom. Ovo zapravo nije prvi put da ove dve kompanije sarađuju. Međutim, novo partnerstvo će švedskoj kompaniji omogućiti pristu postrojenjima kompanije NEVS u skandinavskoj zemlji.

Većinski vlasnik kompanije NEVS je kinseski Evergrande, koji kontroliše i deo akcija u kompanijama CENAT i Faraday Future.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslednji proizvedeni Saab 9-3 ide na aukciju

 

193291-saab 93.jpg

 

Saab je sa proizvodnjom u Trollhattan fabrici u Švedskoj prestao 2011. godine, ali je njihov novi vlasnik NEVS u decembru 2013. u tom postrojenju ponovo pokrenuo proizvodnju modela 9-3 Aero sedan sa benzinskim motorom. Ipak, ta proizvodnja nije trajala dugo i već tokom 2014. je prestala, nakon samo 420 napravljenih primeraka. Sada je najavljeno da će poslednji proizvedeni 9-3 Aero Turbo sedan kasnije ove godine biti ponuđen na aukciji. Automobil je dakle iz 2014. godine, u srebrnoj boji, sa 2.0 litarskim turbo benzincem sa 220KS, 6-stepenim automatikom i sa samo 5 pređenih km. Početna cena i ostali detalji o aukciji će biti saopšteni naknadno, a u međuvremenu ovaj automobil je izložen na festivalu ''Saab Car Museum'' koji se u Trollhattanu održava do 9. juna.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni NEVS 9-3 EV počeo da se proizvodi u Kini

 

nevs 93 003.jpg

 

Kompanija NEVS (National Electric Vehicle Sweden) je i zvanično počela sa proizvodnjom potpuno električnog sedana koji se bazira na starom Saabu 9-3. NEVS 9-3 EV se proizvodi u fabrici u kineskom Tianjinu, u postrojenju koje godišnje može da proizvede oko 50.000 vozila.

 

nevs 93 002.jpg

 

Detalji o samom vozilu se u vesti ne navode, ali je poznato da je NEVS platformu kupio od Saab-a još 2012. godine.

 

nevs 93 001.jpg

 

Treba takođe podsetiti i da je u januaru ove godine kineska kompanija ''Evergrande Group'' za 930 miliona dolara kupila 51% učešća u NEVS-u.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslednji Saab 9-3 prodat za skoro 48.000 dolara

 

196882-saab 9-3.jpg

 

Saab je sa proizvodnjom u Trollhattan fabrici u Švedskoj prestao 2011. godine, ali je njihov novi vlasnik NEVS u decembru 2013. u tom postrojenju ponovo pokrenuo proizvodnju modela 9-3 Aero sedan sa benzinskim motorom. Ipak, ta proizvodnja nije trajala dugo i već tokom 2014. je prestala nakon samo 420 napravljenih primeraka. Poslednji proizvedeni 9-3 Aero Turbo sedan je sada prodat na aukciji, i to za 47.789 dolara, a njegov novi vlasnik je automobilski kolekcionar iz Danske. Automobil je iz 2014. godine, u srebrnoj boji, sa 2.0 turbo benzincem od 220KS i sa samo 64 pređena kilometra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...