Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Mađarska 2013.

Recommended Posts

Hamilton pobedio u Mađarskoj
 
hamilton%20pobeda.jpg
 
Vozač Mercedesa je došao da prve pobede u tekućoj sezoni (ujedno i u Mercedesu) i četvrtoj ukupno na stazi Hungaroring u karijeri. Na taj način se izjednačio po broju trijumfa sa penzionisanim Mihaelom Šumaherom. Mercedes takođe može da bude zadovoljan zbog treće pobede u sezoni, pošto je Niko Rozberg slavio u Monaku i u Velikoj Britaniji. Iza Britanca posle 1:42:29.445 sati i 70 krugova su bili Kimi Raikonen iz Lotusa (+10.9 sekundi) i branilac titule iz Red Bula Sebastijan Fetel (+12.4 sekundi). Raikonen je osvojio nove bodove, ali sigurno neće biti zadovoljan jer je rekao da je previše (četiri) puta bio drugi u Mađarskoj.
 
U uvodnim trenucima trke na Hungaroringu poredak je bio kao na startu - Hamilton, Fetel, Grožan, ali je kako je trka odmicala došlo do promena. Tako je u 20. krugu na čelu bio Mark Veber, a sledili su ga Luis Hamilton, Dženson Baton i Sebastijam Fetel. U tim trenucima viđeno je i prvo odustajanje. Zbog kvara na bolidu Fors Indije, u boksu je ostao Adrijan Zutil. Posle odlaska u pit-stop Veber je izgubio lidersku poziciju, a poredak u 25. krugu je bio Hamilton, Fetel, Grožan. Alonso, Veber, Raikonen...
Na polovini trke, u 35. krugu, u sunčanoj Mađarskoj poredak vodećih je bio Hamilton, Veber, Raikonen, Grožan, Baton, Fetel... U 36. krugu Roman Grožan je dobio kaznu prolaska kroz boks i posle toga pao na šesto mesto. U 40. krugu, Grožan je napadao petoplasiranog Alonsa, ali je Španac odolevao. Iza su bili Dženson Baton i Felipe Masa. Vodeći četverac je bio Hamilton, Veber, Raikonen i Fetel. Britanac iz Mercedesa tada je odlično vozio i "upisao" do tada najbrži krug. U 44. krugu Veber je zamenio gume i pao na treću poziciju, iza Hamiltona i Fetela. Alonso je bio četvrti, a Grožan peti. Valteri Botas iz Vilijamsa morao je da bolid parkira sa strane, zbog kvara u 45. krugu i tako se pridružio Zutilu i Estebanu Gutijerezu koji su ranije odustali. Hamilton je u 50. krugu imao čak 15 sekundi prednosti u odnosu na Fetela. U 51. krugu Hamilton je otišao na promenu pneumatika i pao na treće mesto iza Fetela i Vebera. Ipak, veoma brzo prestigao je Vebera, za drugu poziciju. Na 15 krugova do kraja, Fetel je ušao u boks i pao na četvrto mesto. U tim trenucima Hamilton je bio prvi, a pratili su ga Veber, Raikonen i Fetel. Mark Veber je u 60. krugu otišao na promenu guma, a poredak je nakon toga bio Hamilton, Raikonen, Fetel i Veber. Do kraja poredak vodećih se nije menjao.
 
Naredna trka biće vožena u Belgiji, 25. avgusta.
 
VN Mađarske, rezultati:
 
1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) +10.9
3. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) +12.4
4. Mark Webber (Red Bull-Renault) +18.0
5. Fernando Alonso (Ferrari) +31.4
6. Sebastian Grosjean (Lotus-Renault) +32.2
7. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +53.8
8. Felipe Massa (Ferrari) +56.4
9. Sergio Perez (McLaren-Mercedes) + 1 krug
10. Pastor Maldonado (Williams-Renault) + 1 krug
 
Poredak vozača:
 
1. Vettel 172
2. Räikkönen 136
2. Alonso 133
4. Hamilton 122
5. Webber 105
...
 
Poredak konstruktora:
 
1. Red Bull-Renault 277
2. Mercedes 206
3. Ferrari 194
...
 
 
 
----------------------------------------
 
Alonso bez kazne, Ferrari plaća 15.000 evra
 
97792-fernando%20alonso%20ferrari.jpg
 
Španski vozač Fernando Aalonso zadržaće petu poziciju na VN Mađarske u Hungaroringu, iako je nelegalno koristio DRS, a jedino će biti kažnjen Ferari za njih simboličnom kaznom od 15.000 evra. Posle prijave o nelegalnom korišćenju DRS-a i analize telemetrije FIA je odustala od kazne za Alonsa jer Španac nije dobio praktično ništa ovim potezom. Drugi vozač Feraija, Felipe Masa, imao je nešto manje uspeha od klupskog kolege. Nakon problematičnog starta i vožnje sa oštećenim krilom u prvom stintu, Brazilac je stigao do pozicije 8 na kraju trke.
Masa je stao u odbranu Romana Grožana povodom kazne jer ga je posle drugog pit stopa obišao sa spoljnje strane.
- Ako je dobio kaznu zbog poteza koji je uradio u duelu samnom, onda je to skroz pogrešno. Nije izašao sa staze sa sva četiri točka - rekao je Masa.
 
 

----------------------------------------

 

Grožan dodatno kažnjen posle trke na Hungaroringu
 
Ljudima koji odlučuju o kaznama na trkama Formule 1 bilo je malo što su vozača Lotusa Romana Grožana potpuno nepotrebno kaznili ''prolaskom kroz boks'' zbog njegovog navodno nepravilnog preticanja Felipea Mase na trci za Veliku nagradu Mađarske, čime su Francuzu upropatili priliku da se umeša u borbu za vrh, već su ga nakon takmičenja dodatno sankcionisali.
Naime, Grožan je označen kao krivac za ''čukanje'' sa vozačem Meklarena Džensonom Batonom sa dodatnih 20 sekundi ostvareno vreme što ipak nije uticalo na podelu bodova jer je Francuz kao šestoplasirani imao 21.524 sekundu prednosti upravo u odnosu na vozača sa kojim je imao udes.
 
 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

zanimljiva i dobra trka,mercedes je u odnosu za zadnje 3 godine,gde je bio smesan,sada cepa punim gasom,vec imaju 3 pobede ove godine,a za zadnje 3 imaju jednu pobedu

lotus isto veoma brz,al su i taktiku imali dobru,jer je kimi uzeo drugu poziciju,luis hamilton je sjajno vozio i po prvi put pobedio sa ekipom mercedes

mozda je vetel malo podbacio,iako je zauzeo trece mesto,dok je mark veber zauzeo 4to mesto,zahvaljujuci sjajnom voznjom i dobrom taktikom

sta reci za ferari,stoje u mesto,uopste nemaju tempo,na pocetku trke su imali dobar tempo,dom posle nista specijalno,alonso je zauzeo 5to mesto,al mogao je dosta bolje,moraju dosta toga da urade posle letnjeg raspusta za trku u belgiji

i konacno ekipa wiliamsa je dosla do jednog poena,malo porazavajuce za ekipu,al valjda ce ici na bolje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlična trka koja dobija još na vrednosti jer se vozila u Mađarskoj. Ta staza daje skoro nikakve šanse za preticanje. Jedina dva zvanična mesta su beskorisna jer u zadnjim krivinama pre ciljnog pravca protivnik nema dovoljno gripa da se približi tako da je DRS neupotrebljiv. 

Grožan je pružio odličnu partiju kao i Hamilton (dečko ima srčku). Francuz sazreva kao vozač, dobija na brzini ali džabe kada vuče očigledno breme iz prošlosti. 

Dečko je bespotrebno kažnjen i delom upropastili fer trku. Fetel ko pičkica kuka i drago mi je što mu je Kimi pokazao laktove.

Ferari pada definitivno u drugi plan i neočekujem ih u borbi za titulu. Tu ako Fetel ne bude imao pehova teško da će bilo ko da mu zasmeta.

Spa će biti vrhunac ove godine. Brza i nepredvidiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...