Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
Mc Milan

Nova pravila i za gume

Recommended Posts

Izvor: B92

Nova pravila i za pneumatike?

Samo dva dana pošto su podneli zahtev za ponovnu promenu pravila o sistemu bodovanja timovi u Formuli 1 su zatražili i da se uvede novo pravilo o pneumaticima.

U zahtevu timova stoji da bi najbolja desetorica na startu trku trebalo da počnu sa istim pneumaticima koje su i koristili u kvalifikacijama. Zbog novog pravila o ukidanju dolivanja goriva tokom trke timovi su se na takav korak odlučili da bi sačuvali strateški element u šampionatu.

Predlozi o promenama pravila uputila je grupa za sportska pitanja Formule 1 (SWG), a oni tek treba da dobiju odobrenje komisije šampionata i Svetskog saveta za auto-moto sport Svetske automobilske federacije (FIA).

Ideja predloga je da će timovi morati da odluče da li će koristiti mekšu komponentu pneumatika, sa kojim bi vozači trebalo da dođu do boljeg kvalifikacionog kruga, ili tvrđu, sa kojom će biti sporiji, ali će pneumatici trajati duže. Uz teži bolid, zbog punog rezervoara sa gorivom, na startu trke vozači koji izaberu mekše pneumatike moraće da budu veoma pažljivi u ranoj fazi trke.

Ipak, još nije poznato kako će se nova pravila odnositi ukoliko tokom kvalifikacija bude suvo, a na dan trke bude padala kiša. Najverovatnije će timovima biti dozvoljeno da promene pneumatike, ali će oni koji su tokom kvalifikacija koristili tvrđu komponentu izgubiti prenost dužeg prvog stinta koju su zaradili na suvoj stazi. U svakom slučaju, vremenska prognoza će postati još važnija u određivanju strategije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...