Jump to content
FAS Goran

Danko77

Members
  • Content Count

    65
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Danko77

  1. Pozdrav drugari zanima me projekat ugradnje jače turbine kako bi to izgledalo i koji turbo punjač tj turbinu bi preporučili... Malo bi se poigrao sa mojim MTJ turbo motorom da li bi bilo puno modifikacija ili bi nešto lepo naleglo od Alfe ili Brava itd zanimaju me vaša iskustva. U pitanju je PUNTO 1.3 mtj 2003 Svaki savet je dobro došao. Hvala.
  2. Disel nema onu polugu da se podize kada se ubacuje u rikverc kao classic benzinac. Verovatno Bravo ima isti menjac i grande punto?
  3. Ovako drugari problem je jutros rešen bio sam kod svog majstora hvala bogu menjač je ok ništa nije taknuto, problem je bio u plastičnim crevima tj cevima dovod goriva do motora. Jedno crevo tj plastična cev je procurila koja dovodi gorivo do motora razlog zašto je plastična cev procurila je vibracija plastičnog poklopca motora koja ga je jela što je čest problem. Fora je u tome što nisam mogao da nađem tu plastičnu cev tj crevo u KIT komercu i Euro 7 pa mi je moj majstor koji radi sa polovnjacima tj polovnim delovima skinuo sa drugog puntića zatim je stavio tj izolovao crevo plastičnom gumom da ga više plastični poklopac ne jede. Sve to je odradio za 30e tj 3500din detaljan pregled podvozka auta mada je sam problem odmah uočen u startu. Čim je zaverglao auto odmah je počeo da baca naftu po motoru. Tako da je problem rešen. Što se tiče podloški dizni i gumica kaže da su simptomi za to crni dim iz motora... Inače sa curenjem sam išao za CG i vratio se i vidim auto troši malo više 2-3 litra do duše bio je i pun. Da otac nije prskao kleme sa WD40 uočio bih problem ranije ovako je bio pomešan miris WD40 i nafte... Tako da nadam se da sam nekome pomogao.
  4. Ja sam oprao motor u vožnji se ne oseća ali kad parkiram i izađem iz auta smrdi na naftu oseća se malo, sada sam provalio da mi curi ispod levog prednjeg točka neko ulje ili nafta. Moraću na detaljan pregled u servis. Negde nešto curi... Jbg 20 godina star auto nešto mora da procuri. Sumnjam na menjač i na podloške dizni. A može biti i neki dihtung. Na menjač sumnjam jel sam zveknuo u kamen na putu za CG bio odron. A može biti 2 u 1 ... Javljaj šta si uradio... P.S sad je ovo kišno vreme pa je sve mokro ispod motora teško će biti utvrditi...
  5. Meni je recimo spalo crevo pozadí i počelo da puni vodom dasku iza zadnje klupe tj sedišta. Odšrafio sam stop svetlo gornje i uspeo da vratim plastiku na mesto. Gura se dok se ne čuje klak zvuk i izuzetno je tanka voditi računa da se ne polomi. Srećom brizgaljke pozadi nisu bile mnogo zapekle i uz malo drukanja voda je potekla. P.S najbolje sipati originalnu tečnost jel ostale gluposti zapuše kanal kamencom i masnoćom.
  6. Problem je što je malo dobrih majstora koji rade menjač... Sve zavisi od stila vožnje tj šaltanja i da li pozajmljuješ auto ženi ili deci.
  7. Pozdrav drugari gde se mogu kupiti plastike za ruku brisača za Punto 3 1.3mtj. Hteo bih to sam zameniti kao u videu. Hvala.
  8. Brate isprskao si kleme akomulatora previše sa WD40 uzmi operi kleme tj ceo motor i problem će biti rešen. Moj ćale je prskao motor i kleme sa WD40 sprejom i isto mi je tako smrdelo i trovalo kad uključim spoljnji vazduh. Ako nije to onda je izduvna grana ali rekao bih pre da je ovo prvo! Pozdrav.
  9. Moraš da nađeš tj da se raspitaš koji majstor u tvom gradu radi to ko je kvalifikovan za Fiat jel ima i onih koji kažu da znaju a nemaju pojma ili nikada nisu radili... Što može da ti oduzme dosta vremena i cimanja.
  10. Pozdrav drugari zamenio bih komplet menjač sa Punta 1.3 mtj 2003 godište pa me zanima da li su svi menjači isti ili ima razlike? Hvala.
  11. Pozdrav drugari, zanima me čipovanje Lančije 3 motor 1.6 MTJ da li se postiže neki efekat pošto sam čitao da mora veći turbo da bi se dobile bolje performanse. Naravno zanima me i cena pa sada ko ima ličnih iskustava voleo bih da podeli mišljenje. Hvala.
  12. Pozdrav drugari zanima me vaše iskustvo vezano za automatski menjač Lancia i Fiat prilažem sliku, da li se isplate i našta obratiti pažnju. Konkretno me zanima Lancia Delta. Hvala.
  13. Pozdrav drugari kupio bih Lanciu Deltu 1.6 dizel pa me zanima koji menjač da uzmem automatski ili obični šta je po vama bolje? Isto me zanima vaše mišljenje o modelu Lancia Delta biturbo 1.9 dizel kakve su??? Isto me zanima našta obratiti pažnju prilikom kupovine. Hvala
  14. Problem je što niški majstori ne žele da rade to već samo hoće da stave drugi polovni koji ko zna kakav je... uzmu pare i ćao.
  15. Pozdrav drugari vozim Punta 1.3 MTJ 2003 godiste cuje mi se u menjacu zvuk u dve brzine prva i treca i peta malo bruji na punom gasu, promenio bih lezajeve u menjacu pa me zanima ko to profesionalno radi jel malo je ljudi koji se ovim bave. Obicno mi majstori predlazu zamenu diferencijala ili celog menjaca, a time dobijam macku u dzaku, zamolio bih za savet kako najbezbolnije da prodjem. Sipao sam tubu aditiva silikonski zimi se skoro nista necuje iz menjaca dok leti zbog toplote bas bruji u gradskoj voznji. Da li postoji mogucnost da se kupi u zastavi novi diferencijal i da li pase isti za dizel i benzinac? Inace, kada je auto u leru u voznji manje se cuje ili se skoro ne cuje? Menjac je inace drugaciji nego u Zastavi 10 ne mora da se podigne ona rucica da bi se ubacio u rikverc. Ulje sam menjao redovno u menjacu svake godine kada radim mali servis inace tako je dosao u moj posed. Zamolio bih za pomoc.
  16. Pumpa za vodu je menjana kada i lanac a kaiš je skoro menjan. Kakav je zvuk neispravnog ili starog rolera?
  17. Pozdrav drugari čuje mi se čudan zvuk iz motora na ler gasu čim se da gas odmah nestaje. Ima zvuk lanca ali se dvoumim između lanca i rolera. Inače lanac sam menjao pre 2 godine i nisam prešao mnogo kilometara pa mi je zato čudno. Zamolio bih za vaša iskustva. PS zvuk je jako sličan lancu ali pošto sam ga menjao skoro i nisam mnogo prešao u dilemi sam...
  18. Pozdrav drugari potrebna mi je informacija kako se menja ručica za otvaranje suvozačevih vrata plastična ostala je zaglavljena i sada ne mogu da se zatvore vrata, dok se ručno ne vrati u prvobitni položaj. Verovatno je feder pukao od cimanja... Zamolio bih za pomoć i uputstvo kako se to menja. P.S nisam ja cimao već saputnice razne;)
  19. Evo ovako oprao sam svoj motor šmrkom u autoperionici sa 2 žetona mislim preko 80% je opran ostala su još neka zamašćena creva da se prebrišu jako sam zadovoljan kako izgleda motor sa tih 80% pranja. Procedura je kao što je napomenuo naš član @Aca Vulco. Ko je profi kao on njemu je smešna tema. Jako je lepo opisao pravilan postupak pranja za one koji imaju vremena. Ja sam to malo pojednostavio i potrudio se da to bude što bezbednije. Odgledao sam par američkih videa na YouTubu koliko da budem upoznat sa materijom. Slušao sam pre toga razne kafanske priče kako je to jako opasno i štetno pa ga zato nisam ni prao, doduše nije ni bio previše prljav. Po meni svako pranje motora zavisi od modela i stanja tog motora normalno ako je motor loše kablovan itd i nije po standardu treba više obratiti pažnje ako je motor fabrički onda nema problema. Ja sam izolovao folijom od čokolade konektore kompjutera i senzor za vazduh i još neke manje konektore koji su mi se činili da ih treba radi prevencije zaštititi. Pre toga sam ih očistio od prašine suvom četkicom za zube. Motor mora da bude mlak posuo sam po njemu sredstvo za pranje tanjira i potom sa pristojne udaljenosti 2.5m pustio sapunicu sa šmrka. Krenuo sam odozgo oko tapacira na haubi i oko njega pa vodni kanal vodeći računa na motor brisača. Tapacir haube nisam prao jer se preporučuje da se ne pere. Potom sam krenuo na motor iz svih uglova sa pristojne udaljenosti. Dok sam to radio istrčao je radnik perionice i rekao mi da je pranje motora zabranjeno rekao sam mu da ne brine i da sam majstor;) on se malo smirio kada je video folije od čokolade i rekao ajde ali požuri da te neko ne vidi. Kada sam završio izgurao sam auto nekih par metara od perionice i suvom krpom prebrisao sve bitne komponente na kojima je bila voda. Foliju sam lagano skinuo sa konektora koji su bili skroz suvi kao da nisu kvašeni. Upalio sam auto da se suši motor i zatvorio haubu. Auto je upalio iz prve kao da nije bio opran. Normalno ostala su masna neka creva od interkulera i iza EGR ventila ali ništa strašno to ću prebrisati četkom i nekim sredstvom nekada kada budem imao vremena. PS.(Nemam dvorište živim u zgradi da bih se jebavao time). Što se tiče motora kažu da Japanci najbolje trpe vodu kod njih je dovoljno prekriti samo senzor za vazduh i možeš sve prati. Nisam skidao poklopac motora već sam odozgo i sa strane isprskao koliko se moglo. Zadovoljan sam izgledom motora oprao sam 80% sjaji se i nema prašine dva hladnjaka su opet dobila boju. Potrošio sam na sve to oko 20min vremena. Pozdrav.
  20. Pozdrav drugari nisam prao motor oko 3 godina i pocela je blaza korozija na limu oko motora, bio sam u vise servisa za pranje ali niko ne sme da pere, a da ga odvezem kod nekog nestrucnog peraca i jos da dam vece pare bolje sam to da odradim radi prevencije. E sad zanima me koliko senzora ima punto 1.3 mtj koji se moraju prekriti folijom ili drugom zastitom i sta je sve potrebno prekriti prilikom pranja osim kompjutera? Ne bih ga mnogo prao cisto sa dva smrka jedan pena drugi voda koliko da mu skinem prasinu! Molim za vasa iskustva.
  21. Kazu da hoce da baguje senzor pozicije volana kada je slaba struja probaj sa drugim akomulatorom ako opet baguje onda spremi 100e za zamenu senzora!
  22. Ko to ima koja kinta? Jel se isplati kupovati elm 327 I jer se može raditi kalibracija volana;) sa njime? Koji je dobar uređaj posle elm 327?
  23. Pozdrav drugari kupio bih blutut dijagnostiku ELM 327 original, imao sam kinesku kopiju sa Aliexpressa ali nije radila na PUNTU, mozda je bila u kvaru ili sta vec pojma nemam, zamolio bih za pomoc gde nabaviti originalnu verziju ELM 327 dijagnostike blutut ili wifi verzija za mobilne telefone. Isto me zanimaju vasa iskustva sa pomenutom dijagnostikom da li se to isplati kupovati ili ne? Hvala.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...