Kypck 0 Posted January 12, 2010 Hteo bih da napisem svoje misljenje, koje ce nadam se nekome biti od koristi. Mogu za sebe da kazem da se razumem u automobile (a i deda mi je bio automehanicar), i zanimam se sa istima od '98. Prvo je to bio metalik plavi jugic, pa kadett suza 1.3, pa astra F 1.7td, pa Corsa C 1.0 i od pre godinu i po dana Punto mk2a (ili kako je moja zena zove - breskvica). Na poslu vozim sluzbeni Clio.U poslednje vreme vozim sva tri automobila i odrzavam sva tri, pa mislim da mogu da kazem svoje misljenje.Opel Corsa CGodiste 2003., kubikaza 973cc, trocilindricni motor, 12 ventila, 3 vrata. Kupio sam ga povoljno od drugara sa nekih 40.000km pre 4 godine, udaren je u prednju levu stranu, odlicno opravljen i ofarban, doveden na mere, nema airbag-ove. Sada je presla 116.000km.KVAROVI za 75.000km:Redovan servis (3l sintetickog ulja, filter ulja, filter vazduha, filter goriva, dihtung cepa ulja) kosta oko 40 evra. Svi delovi su originalni GM delovi kupljeni u radnji. Odradjivan na 10.000km.Ostalo zamenjen akumulator, 3 puta prednji brisaci, jednom zadnji, plocice na 25.000km, filter kabine i svecice svaki drugi redovni servis, 2 h7 sijalice, 4 sijalice na zadnjim shtopovima, 2 sijalice na kontrolnoj tabli, 4 para guma.Letva volana odradjena je reparacija sa originalnim setom za reparaciju. Luft u letvi se javio nakon nepunih 10.000km. S obzirom da sam pre toga prosao kroz ogromnu kolicinu vode, vratilo letve je korodiralo. Postavljena je druga letva, remontovana. Posle nepunih 10.000km opet se cuje nesto. Na hrvatskom forumu sam procitao da je to cest kvar.Lanac na 65.000km odradio sam "veliki" servis tj. i zamenu lanca. U setu koji je kostao samo 25 evra, dosao je i dihtung poklopca dekla. Zamena lanca se vrsi nastavljanjem novog lanca i ne kosta kao prava zamena koja obuhvata i shpanere i ostale zezalice (i delovi i ruke su skuplje). Nakon 15.000km, opet se cuje lanac, pogotovo kada je motor vruc (cuje se klepetanje kada se gasi). Ponovo je zamenjen lanac na isti nacin. Ponovo se cuje posle 10.000km.Poluga menjaca malo teze ulazi u rikverc. Pojeli su se zubi na plasticnom delu poluge. Originalni deo 65 evra plus ruke.Zadnji lonac probusio se, treba da se zameni.Lajsna ispod prednjeg branika zamenjena, otpala na snegu.Rupa - udario sam u rupu, pocepao gumu, felna se rasprsla, rame se iskrivilo i zadnji most. Kasko je pokrio stetu jer nisam zvao MUP, sve je novo (cak i Continental guma i nova alu felna opel), montirano u ovlascenom servisu Komenovic. Ceh 1300 evra.DODACIPostavljene Opel jubilarne felene sa Corse B (po meni najlepse) - 120evraZatamljivanje zadnjeg dela auta - 60evraNastavak auspuha - 30ak evraCD tada je kostao sa popustom jer sam radio za ITM 120 evra, sada ne vredi ni 4000 dinara.Postavljene prednje maglenke - 70 evraFiat Punto Mk2a Godiste 2000., kubikaza 1200cc, 8 ventila, 3 vrata. Kupili smo ga od zenine kume pre godinu i po dana. Njen muz ga je uvezao od neke slovenke, lik je picajzla. Fabricka boja, enterijer nije pohaban, verujem da je stvarno presao 120.000km koliko je tada pisalo na satu.Osim redovnih servisa, nista drugo nije menjano osim racunara koji je nesto brljavio, a decko ga je vozio nekih 30.000km.KVAROVI za 15.000km:Redovno odrzavanje to ste vec upoznati, nesto je jeftinije nego za Opel, bas me cudi sto nema filter goriva.Motor ventilatora kada smo krenuli na letovanje, motor se samo zapalio na granici. Tri dana sam proveo u Skoplju trazeci deo (postoji nekoliko razlicitih tipova za istog putnta), jer Makedonci slabo voze fiate. Nov je kostao 200 evra, a ne originalan 120. Izuzetno korektno iskustvo sa servisom SK Fiat, decko sin vlasnika mi je odradio sve sto je mogao, pronasao deo, resetovao gresku, zamenio veliki osigurac i nista nije hteo da naplati!?Prednji i zadnji lonac - 90 evra.Poluga brisaca otkacila se na dva mesta, jednom letos, jednom pre mesec dana. Polomila mi je nov champion brisac.Pumpa goriva zuji i zuji. Valjda nece skoro stati.Diskovi pri kocenju trese volan, krivi su. Ne smeta za gradsku voznju.Kvacilo otezalo je i podrhvata kada se sporo pusta, moguce da je i ono pri kraju.Trese blago na leru - ne pogorsava se, mozda su svecice, kablovi....Motor hladjenja kabine bruji kad radi.Sijalice menjano sam ih bezbroj puta.Renault Clio IIGodiste 2002.. motor 1.5dCi, 3 vrata.Auto je kupljen kao van i tada je presao negde oko 100.000km (ma vazi...verovatno ga je neki crnac u francuskoj arcio, i sigurno je presao bar duplo vise). Sada je na satu 210.000km na jednom, na drugom autu 260.000km.Sada vec teze pale zimi, a nekad i leti. Pumpa i brizgaljke su zrele za remont. Do sada je menjano samo ulje i filteri (cena je nesto visa nego za Corsu i to sa "alternativnim" delovima preporucenim od ovl. servisa. Do sada nije nista drugo menjano, osim jednog remonta trapa. Naravno, ima tu par stvari da se srede, ali generalno vrlo malo kvarova. Recimo, pali se lampica airbag zbog greske u konektoru koji se nalazi ispod suvozacevog sedista.ZAKLJUCAKSigurno ne postoji najbolji niti najlepsi auto na svetu. Sve je pitanje onoga sta ko trazi i ocekuje. Ja vec skoro 10 godina vozim Opel, i priznajem da sam zadovoljan. Imao sam probleme, ali oni nisu cesti i na svakom opelu se svodio na cudan menjac i letvu koja cesto odlazi. Motori (pa cak i Opelov dilezas koji nije toliko dobar) su mi bili odlicni. Trosli su negde oko 300ml na 1000km, ali ne vise od toga. Kako zena kaze, nalepse ti lezi Corsa i najlakse se provlacis i parkiras sa njom.Jako je lepa pozicija vozaca, sedista su dovoljno crvrsta, lepo drze u krivini, pozicija menjaca je super, kvalitet plastike i jednostavnost dizajna me ipak tera da kazem da mi je ona favorit. Fabricki je niska, sto je problem kod parkiranja i zbog toga cesto spada spojlercic, ali lepse izgleda. Ima odlicne zvucnike, odvojene visokotonce, koji su fabricki. Naravno, tu je i par sitnica recimo kada rade prednji brisaci i ubaci se u rikverc, upali se zadnji brisac, zadnji brisac ima tajmer, kada se dva puta stistne dugme centralne, duplo se zakljucava i ne moze da se otvori cak i ako se rucno povuku osiguraci na vratima ili pokusa da se otvori iznutra. Ima odlican servo (izmedju city serva i obicnog na puntu).S druge strane, Fiat ima odlican motor koji ne trosi ni gram ulja (iako sam ga vozio 500km 150 na sat), ali mi ne odgovara pozicija vozaca, kacim kolenima u plastiku ispod volana, enerijer mi je nekako jeftin i imam sitne kvarove na koje nisam navikao (kvarovi sijalica, brisaca itd.)Dizajn Clia mi se ne sto ne svidja, ali je daleko udobniji od ostalih i cini mi se da je best buy, jer se slabo kvari. U jednog su 10.000km sipali obican dizel umesto evrodizela i jos uvek sve radi.Dakle, mislim da je najbolja kupovina Clio, ali meni ipak vise lezi Corsa. Za sva tri automobila postoje orignilni, alternativni i plovni delovi.Nadam se da sam pomogao. Tu sam ako ima pitanja. Pozdrav! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Нквд 0 Posted January 13, 2010 svaka čast na predstavljanju sva tri automobila -lepo odrađeno !!! potpuno se slažem sa stavovima oko Punta ...bilo bi lepo da svako tako predstavi što više kola koja koristi /ili poseduje, jer bi doprinelo raznolikosti inače odličnog foruma Pozz !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kypck 0 Posted January 13, 2010 Mislim da je ovo cesta dilema, pa sam naveo objektivne cinjenice, ali i napisao svoje subjektivno misljenje. Mislim da je punto najekonomicniji (niza nabavna cena i jeftiniji delovi), ali meni po svemu najvise Corsa odgovara (pogotovo zbog redjih kvarova). Clio ima nesto visu nabavnu cenu i skuplje delove, ali po mom iskustvu i manje kvarova i najudobniji je.Sledeci auto koji bih kupio - Tojota Avensis. Mislim da je to najbolja opcija (Tojota). Quote Share this post Link to post Share on other sites
bokija 83 Posted January 13, 2010 Kazu da je Bravo veci od Punta.Kad posmatram sa terase Clio i Bravo,cini mi se da su tu negde.Po tome ispada da je Clio veci od oba auta koje imas,a verovatno i naj udobniji.Verujem da je Clio i naj skuplji za odrzavanje ali je i najveci merak voziti ga?Punto je OK al nekako mi je Corsa mala,van klase.Ne sporim da je ekonomicna i laka za odrzavanje,al mi deluje nekako mrsavo.Nisi nista napisao o dozivljaju voznje tih auta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kypck 0 Posted January 13, 2010 (edited) Zavisi ko sta voli i trazi. Mislim da je Clio najbolja kupovina, ali nesto mi se estetski ne dopada i ne prija mi kao Corsa. Scenic mi je recimo dosta lepsi i mozda ce mi to biti naredna kupovina, jer znam kakav je Renault.Clio je najudobniji i jako lepo lezi na putu (pri 150km/h), lep i siguran je osecaj, ima i dobre kocnice. Kvacilo mu je tvdje, sto smeta u gradskoj voznji. Retrovizori su kao na puntu manji, Corsa ima najvece i najpreglednije retrovizore. Sto se tice tih konkretnih motora, tu je 1.5dCi neprikosnoven, pogotovo sto je u malom autu. Sasvim je prostoran, mada mi deluje da najmanje ima mesta unutra.Corsa takodje lezi super (pri 150km/h) ali je najtvrdja, osecaj na volanu je odlican, kvacilo je mekano, lepo koci, lako se manevrise po gradu. Razlika u odnosu na Astru, je sto je manji i laksi auto, sto mi je prvi put zasmetalo kada sam brze vozio na autoputu. Nakon toga sam se navikao. Motor sa 3 cilindra je jako ekonomican, trosi 6,5l po gradu kada nije zima, a odrzavanje je duplo jeftinije nego za dizela. Lose je sto se taj motor muci i dosta trosi na otvorenom. Sasvim je prostoran, i mislim da najvise ima prostora unutra. Najlakse se obara naslon sedista.Punto je visok, sto je prednost za zenu kada vozi i parkira se, ali meni smeta. Preko 140km/h u krivinama osecam kako se ljulja, i nisam opusten. Retrovizori su mali. Vrata i gepek moraju jace da se lupe kada se zatvaraju, dok na Cliu i Corsi nekako samo se blago pusti i ona kao automatski se zatvore. Punto mi deluje najmanje prostran, pogotovo sto kacim nogama u plastiku ispod volana (imam 185cm i oko 100kg). Edited January 13, 2010 by Kypck Quote Share this post Link to post Share on other sites
bokija 83 Posted January 13, 2010 Dobar rezime.Izgleda da su moja deca u pravu kad kazu da je Bravo veci unutra od Clia.Vozili su se u oba cesto.Prvo sam mislio da je to zato sto je Bravo njihov,ali kad ti kazes...Jedino me cudi sto mozes da svaris buku od 1.5 dci.Prilicna je.Nekako mi benzinac 1.4 izgleda bolje uparen. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kypck 0 Posted January 13, 2010 Prilicno je tih motor. Meni i prija zvuk dCi i slicnih motora Quote Share this post Link to post Share on other sites
SasaBgmk2 0 Posted January 13, 2010 Odličan rezime... Šta znam ja imam 192 i nemam problema sa kačenjem... Od sva tri tvoja automobila Corsa je i najlepša... p.s. vrata od gepeka mogu da se podmazu i da se zatvaraju skoro besumno i bez lupanja... Pozz Quote Share this post Link to post Share on other sites
chikavili 511 Posted January 13, 2010 Moj burazer je imao sluzbenog Clia 1.5dci i Punta 1.3mjet i kaze da mu je vise odgovarao Punto i da mu se bolje pokazao sto se tice kvarova i odrzavanja. Inace, burazer mi je skoro 190cm i ~120kg.Vozio sam i ja tog Clia, a Punta vozim jos uvek (kada sam kupovao auto, dvoumio sam se izmedju ta dva). Moj utisak je da je Clio definitivno dosta udobniji (kao uostalom i vecina francuza), ali mi vozne karakteristike i menjac vise "leze" na Puntu, samo to bih ostavio kao cisto subjektivnu stvar. Vizuelno mi je Punto ipak lepsi i spolja i iznutra i od Clia i od Corse (stvar ukusa).Opele ne volim "po defaultu", nisam vozio tu corsu, pa ne bih komentarisao.I ja imam 192 i takodje ne kacim nogama plastiku, ali bi mi dobro doslo da moj Punto ima podesavanje volana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kypck 0 Posted January 15, 2010 Ne znam, mozda ja drugacije podesim sediste ili pritiskam papucice, ali mi stvarno potkolenica kaci u plastiku na puntu...izvinjavam se svim ljubiteljima puntisha, ali nesto mi ne lezi Drugar koji radi u Telekomu, kaze da imaju sluzbene Fabije i Puntice. Kaze da se fabije raspadaju, ali da je punto u sasvim solidnom stanju. S druge strane, drugar koji radi u Delti ima sluzbenog Grande Punta (koji jako lepo izgleda, mozda i najlepse u klasi) i kaze i da je kao nov tvrd, lose odradjen itd (on je ljubitelj renoa).Mislim da sam napisao objektivno neke stvari, pa svako moze da izvede zakljucak...subjektivno misljenje i nije toliko bitno, jer se razlikuje. Clio ispada najbolji, ali ipak mi Corsa najvise lezi.Naravno, moja Corsa najlepse izgleda od svih, jer sam malo ulozio u ulepsavanje (zatamnio stakla, ima projekcione farove koji su retki na njima, alu felne koje su mi najlepse u varijanti 14", ima lepsi enterijer sa aluminijum efektom...). Clio sada izgleda kao kanta, sav je izubijan, a punto...stavio bi ja njemu felnice makar, ali kako zeni da objasnim zasto treba dati 200 evrica za njih...Jedna ispravka, bio sam kod majstora sa Corsom, ipak nije opet stradala letva, izgleda da je sada dobra, otisla je neka uporica balans stangle...Na paintball-u ces imati priliku da probas Corsu Quote Share this post Link to post Share on other sites
chikavili 511 Posted January 15, 2010 Drugar koji radi u Telekomu, kaze da imaju sluzbene Fabije i Puntice. Kaze da se fabije raspadaju, ali da je punto u sasvim solidnom stanju.Burazer i ortak su takodje u firmama imali ta dva automobila i identicna iskustva - fabije krshevi, puntici solidni.Inace, svi koji iz francuza sednu u Punta, kukaju kako je tvrd, a ovi iz golfa ne - vi's sta ti je relativitet Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vukasin 0 Posted January 16, 2010 Clio je klasa za sebe, tu nema rasprave. A Clio SPORT... Quote Share this post Link to post Share on other sites
chikavili 511 Posted January 16, 2010 Ovo je jedini Clio koji mi se vise svidja (vizuelno) od Punta:Naravno i ne samo vizuelno Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vukasin 0 Posted January 16, 2010 Objektivno, meni je punto najlepsi u klasi, ali meni je izgled na drugom ili trecem mestu Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9739 Posted January 16, 2010 ...jaaaaaao...tebi je izgled na drugom ili trećem mestu... Quote Share this post Link to post Share on other sites