Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Cadillac Celestiq

Recommended Posts

Najavljen električni Cadillac Celestiq

 

Budućnost Cadillaca će izgledati kao ovaj auto. 

Ali, Cadillac nije kao gomila proizvođača najavio svoje buduće godine preko nekog potpuno električnog SUV-a, već je u pitanju limuzina:

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cadillac Celestiq na novim najavnim slikama

 

226460-cadillac celestiq 05.jpg

 

Cadillac nastavlja da najavljuje luksuzni električni sedan Celestiq. Najnovije vesti kažu da će se Celestiq prvo pojaviti kao show car pre nego što 2023. stigne i serijski model. Tačnije, Cadillac će sledeće nedelje (22. jula) predstaviti Celestiq concept koji je prikazan na ovim sikama.

 

226461-cadillac celestiq 04.jpg

 

''Od svojih jedinstvenih proporcija i nove, sofisticirane forme dizajnerskog jezika, do preciznosti i pažnje posvećene detaljima, Celestiq je drugačiji od bilo čega na putu danas'', kaže Magalie Debellis, menadžerka Cadillac Branded Advanced Design.

 

cadillac celestiq 03.jpg

 

Automobil će biti napravljen na GM-ovoj platformi Ultium (do 1.000KS), a trebalo bi da ponudi najmanje 400 milja dometa (643 km). Takođe će imati 350 kW brzo punjenje, stakleni krov, ''prilagođeni izbor ručno izrađenih materijala'', pogon na sva četiri točka i upravljanje na sva četiri točka.

 

cadillac celestiq 02.jpg

 

Takođe će dobiti digitalni displej koji pokriva kontrolnu tablu sa aktivnim elementima koji mogu da zatamne deo ekrana kako bi sprečili ometanje vozača. Očekuje se i da će Celestiq imati GM-ove Ultra Cruise autonomne funkcije pomoći vozaču, za koje proizvođač kaže da će se koristiti na 95% puteva u SAD, što znači da mnoga putovanja neće zahtevati nikakvu stvarnu vožnju od strane čoveka.

 

cadillac celestiq 01.jpg

 

Cadillac planira Celestiq kao model koji neće proizvoditi u velikoj seriji (manje od 500 primeraka godišnje), pa ne iznenađuje očekivana cena od čak 300.000 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cadillac Celestiq concept

 

Cadillac Celestiq 13.jpg

 

Cadillac je predstavio Celestiq concept, viziju inovacije i svrhe koja najavljuje budući ručni izrađeni i potpuno električni vodeći sedan ovog brenda. Zamišljen da predvodi Cadillacovu električnu budućnost i inspirisan 120-godišnjim nasleđem brenda, služi kao kamen temeljac za Cadillacove dizajnerske i inženjerske timove, koji nastavljaju da razvijaju Celestiq kako se približava proizvodnji.

 

Cadillac Celestiq 12.jpg

 

''Celestiq je najčistiji izraz Cadillaca,'' rekla je Magalie Debellis, menadžer, Cadillac Advanced Design. ''Oživljava najintegrisanije izraze dizajna i inovacija u istoriji brenda, spajajući se u definišuću izjavu pravog Cadillaca.''

 

Cadillac Celestiq 11.jpg

 

U njegovom razvoju dizajnerski i inženjerski timovi su uronili u zanatstvo i prilagođavanje koji su definisali rane Cadillac limuzine, kao što su vozila sa V16 pogonom iz predratne ere, i ručno napravljeni Eldorado Brougham iz 1957. godine.

 

Cadillac Celestiq 10.jpg

 

Celestiq je vrhunac tog nasleđa, oživeo inovativnim proizvodnim metodama i novim tehnologijama.

 

226460-cadillac celestiq 05.jpg

 

''Ta vozila su predstavljala vrhunac luksuza u svojim epohama i pomogla su da Cadillac postane svetski standard'', rekao je Tony Roma, glavni inženjer. ''Celesriq - takođe limuzina, jer konfiguracija nudi najbolje luksuzno iskustvo - nadovezuje se na taj pedigre i odražava duh dolaska koji su izrazili.''

 

cadillac celestiq 03.jpg

 

Dizajneri crpe dalju inspiraciju iz klasične arhitekture, kao što su remek-dela arhitekte Eera Saarinena iz sredine veka, zajedno sa drugim ikoničnim američkim dizajnom, koji je davao izjave koje definišu eru kada je predstavljen.

 

cadillac celestiq 02.jpg

 

Shvatanje i unošenje tih uticaja u arhitekturu električnih vozila bazirano na Ultium platformi je rezultiralo čistim izrazom za Cadillac Ceelstiq koji celokupno putovanje posmatra kao iskustvo - ono koje ima za cilj da izazove emocionalni odgovor. Rezultat je vozilo koje ostavlja magnetski prvi utisak i neguje trajnu ličnu vezu. ''Kombinovali smo lepotu funkcije sa lepotom forme'', rekla je Laetitia Lopez, kreativni dizajner, Cadillac Color & Trim. ''Morali smo da preispitamo sve aspekte kako bismo uronili kupca, sva njihova čula i stvorili vezu sa vozilom kroz najfinije originalne materijale, izuzetne detalje i naprednu tehnologiju.''

 

Celestiq prikazuje neke od materijala, inovativne tehnologije i ručno izrađenu pažnju na detalje upregnute da izraze Cadillacovu viziju budućnosti. Izdvaja se pet naprednih LED interaktivnih displeja visoke definicije, uključujući napredni LED displej dijagonale 55 inča, uz Smart stakleni krov i Ultra Cruise, koji predsatvlja sledeću evoluciju General Motorsove tehnologije pomoći vozaču koju Cadillac planira da ponudi na Celestiqu. Pametni stakleni krov poseduje tehnologiju Suspended Particle Device (SPD) koja omogućava četiri zone promenljivog osvetljenja, omogućavajući putnicima da fino podese svoje iskustvo u kabini za potpuno personalizovanu udobnost i vidljivost. Pored toga, napredni LED displej dijagonale 55 inča predstavlja putnički displej, uz aktivnu tehnologiju privatnosti koja je dizajnirana da omogući putnicima da uživaju u video sadržaju dok ga blokiraju od pogleda vozača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Cadillac Celestiq na drumskim testovima

 

227370-cadillac celestiq 04.jpg

 

Cadillac je krajem jula predstavio Celestiq concept, kao viziju inovacije koja najavljuje budući ručni rađeni i potpuno električni vodeći sedan ovog brenda.

 

cadillac celestiq 3.jpg

 

U međuvremenu, Cadillac je počeo i sa drumskim testiranjem ovog modela, naravno još uvek pod kamuflažom.

 

227373-cadillac celestiq 02.jpg

 

Zamišljen da predvodi Cadillacovu električnu budućnost i inspirisan 120-godišnjim nasleđem brenda, služi kao kamen temeljac za Cadillacove dizajnerske i inženjerske timove, koji nastavljaju da razvijaju Celestiq kako se približava proizvodnji.

 

227372-cadillac celestiq 01.jpg

 

''Celestiq je najčistiji izraz Cadillaca,'' rekla je Magalie Debellis, menadžer u Cadillac Advanced Design-u. ''Oživljava najintegrisanije izraze dizajna i inovacija u istoriji brenda, spajajući se u definišuću izjavu pravog Cadillaca.'' U njegovom razvoju dizajnerski i inženjerski timovi su uronili u zanatstvo i prilagođavanje koji su definisali rane Cadillac limuzine, kao što su vozila sa V16 pogonom iz predratne ere, i ručno napravljeni Eldorado Brougham iz 1957. godine. Celestiq je vrhunac tog nasleđa, oživeo inovativnim proizvodnim metodama i novim tehnologijama. ''Ta vozila su predstavljala vrhunac luksuza u svojim epohama i pomogla su da Cadillac postane svetski standard'', rekao je Tony Roma, glavni inženjer. ''Celesriq - takođe limuzina, jer konfiguracija nudi najbolje luksuzno iskustvo - nadovezuje se na taj pedigre i odražava duh dolaska koji su izrazili.''

 

Dizajneri crpe dalju inspiraciju iz klasične arhitekture, kao što su remek-dela arhitekte Eera Saarinena iz sredine veka, zajedno sa drugim ikoničnim američkim dizajnom, koji je davao izjave koje definišu eru kada je predstavljen. Shvatanje i unošenje tih uticaja u arhitekturu električnih vozila bazirano na Ultium platformi je rezultiralo čistim izrazom za Cadillac Ceelstiq koji celokupno putovanje posmatra kao iskustvo – ono koje ima za cilj da izazove emocionalni odgovor. Rezultat je vozilo koje ostavlja magnetski prvi utisak i neguje trajnu ličnu vezu. ''Kombinovali smo lepotu funkcije sa lepotom forme'', rekla je Laetitia Lopez, kreativni dizajner, Cadillac Color & Trim. ''Morali smo da preispitamo sve aspekte kako bismo uronili kupca, sva njihova čula i stvorili vezu sa vozilom kroz najfinije originalne materijale, izuzetne detalje i naprednu tehnologiju.'' Celestiq prikazuje neke od materijala, inovativne tehnologije i ručno izrađenu pažnju na detalje upregnute da izraze Cadillacovu viziju budućnosti. Kod koncepta se izdvaja pet naprednih LED interaktivnih displeja visoke definicije, uključujući napredni LED displej dijagonale 55 inča, uz Smart stakleni krov i Ultra Cruise, koji predsatvlja sledeću evoluciju General Motorsove tehnologije pomoći vozaču koju Cadillac planira da ponudi na Celestiq-u.

 

Pametni stakleni krov poseduje tehnologiju Suspended Particle Device (SPD) koja omogućava četiri zone promenljivog osvetljenja, omogućavajući putnicima da fino podese svoje iskustvo u kabini za potpuno personalizovanu udobnost i vidljivost. Pored toga, napredni LED displej dijagonale 55 inča predstavlja putnički displej, uz aktivnu tehnologiju privatnosti koja je dizajnirana da omogući putnicima da uživaju u video sadržaju dok ga blokiraju od pogleda vozača. Celestiq će se u prodaji pojaviti krajem 2023. godine, a nezvanično se pominje cena od oko 300.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Cadillac Celestiq zvanično

 

228945-Cadillac Celestiq 2023 6.jpg

 

Cadillac je krajem jula prvo predstavio Celestiq u koncept izdanju, kao viziju inovacije koja najavljuje budući ručni rađeni i potpuno električni vodeći sedan ovog brenda. Sada je prikazan i serijski model koji će se u prodaji pojaviti krajem 2023. godine, i to po ceni većoj od 300.000 dolara.

 

228946-Cadillac Celestiq 2023 5.jpg

 

Zamišljen da predvodi Cadillacovu električnu budućnost i inspirisan 120-godišnjim nasleđem brenda, služi kao kamen temeljac za Cadillacove dizajnerske i inženjerske timove. ''Celestiq je najčistiji izraz Cadillaca'', rekla je Magalie Debellis, menadžer u Cadillac Advanced Designu. ''Oživljava najintegrisanije izraze dizajna i inovacija u istoriji brenda, spajajući se u definišuću izjavu pravog Cadillaca.''

 

228947-Cadillac Celestiq 2023 4.jpg

 

U njegovom razvoju dizajnerski i inženjerski timovi su uronili u zanatstvo i prilagođavanje koji su definisali rane Cadillac limuzine, kao što su vozila sa V16 pogonom iz predratne ere, i ručno napravljeni Eldorado Brougham iz 1957. godine. Celestiq je vrhunac tog nasleđa, oživeo inovativnim proizvodnim metodama i novim tehnologijama. ''Ta vozila su predstavljala vrhunac luksuza u svojim epohama i pomogla su da Cadillac postane svetski standard'', rekao je Tony Roma, glavni inženjer. ''Celesriq - takođe limuzina, jer konfiguracija nudi najbolje luksuzno iskustvo - nadovezuje se na taj pedigre i odražava duh dolaska koji su izrazili.''

 

228948-Cadillac Celestiq 2023 3.jpg

 

Dizajneri crpe dalju inspiraciju iz klasične arhitekture, kao što su remek-dela arhitekte Eera Saarinena iz sredine veka, zajedno sa drugim ikoničnim američkim dizajnom, koji je davao izjave koje definišu eru kada je predstavljen. Shvatanje i unošenje tih uticaja u arhitekturu električnih vozila bazirano na Ultium platformi je rezultiralo čistim izrazom za Cadillac Ceelstiq koji celokupno putovanje posmatra kao iskustvo - ono koje ima za cilj da izazove emocionalni odgovor. Rezultat je vozilo koje ostavlja magnetski prvi utisak i neguje trajnu ličnu vezu. ''Kombinovali smo lepotu funkcije sa lepotom forme'', rekla je Laetitia Lopez, kreativni dizajner, Cadillac Color & Trim. ''Morali smo da preispitamo sve aspekte kako bismo uronili kupca, sva njihova čula i stvorili vezu sa vozilom kroz najfinije originalne materijale, izuzetne detalje i naprednu tehnologiju.'' Zaokružujući glavne karakteristike, tu su i aktivni zadnji spojler, električno otvaranje i zatvaranje vrata, kao i aluminijumski točkovi od 23 inča koji imaju Michelin Pilot Sport EV gume.

 

Serijski Celestiq ima baterije od 111 kWh, pogon na sva četiri točka i dva elektro motora koji razvijaju 608KS i 867 Nm obrtnog momenta. Automobil od 0 do 60 milja na sat (0-96 km/h) stiže za 3.8 sekundi, dok autonomija sa jednim punjenjem iznosi 483 km. Celestiq podržava brzo punjenje do 200 kW, a Cadillac navodi da bi model trebalo da dobije 126 km dometa za samo 10 minuta punjenja. Cadillac ističe da je Celestiq dizajniran da pruži ''najvišu prefinjenost vožnje bez odricanja''. Model je zato opremljen prilagodljivim vazdušnim vešanjem, magnetnom kontrolom vožnje i aktivnim sistemom zadnjeg upravljanja koji omogućava okretanje zadnjih točkova do 3.5 stepeni. Zadnji točkovi se mogu okretati u istom ili suprotnom smeru od prednjih točkova da bi poboljšali manevrisanje pri malim brzinama ili stabilnost pri velikim brzinama. Osim toga, Celestiq ima sistem električnog servo upravljača koji se automatski prilagođava idealnom odnosu upravljanja u zavisnosti od brzine vozila.

 

Cadillac Celestiq 2023 2.jpg

 

U unutrašnjosti se odmah ističe 55-inčni displej koji se prostire celom širinom kontrolne table. Poseduje digitalnu instrument tablu i infotainment sistem za vozača, kao i poseban displej za suvozača. Što se tiče ekrana, postoji 11.0-inčni prednji komandni centar na centralnoj konzoli, kao i zadnji komandni centar od 8.0 inča. Pridružuju im se dva ekrana od 12.6-inča koji čine sistem zabave na zadnjim sedištima.

 

Cadillac Celestiq 2023 1.jpg

 

Treba pomenuti i sistem kontrole klime sa četiri zone, kožu, brojne metalne akcente, 450 LED dioda, AKG audio sistem sa 38 zvučnika, grejana i ventilisana sedišta, grejane naslone za ruke i sistem ''šala za vrat''. Celestiq će takođe imati Ultra Cruise sistem poluautonomne vožnje, kao i opsežne opcije prilagođavanja. Kako se najavljuje, Celestiq treba da krene u proizvodnju u decembru 2023. godine, po ceni većoj od 300.000 dolara.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najskuplji Cadillac startuje od 300.000 dolara, rasprodat je 18 meseci unapred

 

228948-Cadillac Celestiq 2023 05.jpg

 

Cadillac se vratio na scenu kao najluksuzniji američki proizvođač automobila, ali i kao marka koja imidžem može da bude uspešna i izvan granica matičnog tržišta. Iako je početna cena ovog Cadillaca koji se većim delom izrađuje ručno čak 300.000 dolara (283.000 evra), sve je više onih koji žele baš taj model. 

 

228945-Cadillac Celestiq 2023 04.jpg

 

I pritom će se načekati jer prve isporuke Celestiqa kreću tek za godinu dana, a lista čekanja je već sada na preko 18 meseci. To je na podcastu Autoline Networka otkrio Tony Roma, glavni inženjer projekta Celestiq. ''Već ih je puno diglo ruku, mnogo više nego što ćemo moći da ih napravimo u prvoj godini ili 18 meseci'', rekao je Roma.

 

228947-Cadillac Celestiq 2023 02.jpg

 

Radi se o zanimljivom podatku jer još uvek niko ne zna koliko primeraka Cadillac uopšte može da proizvede. Roma je nagovestio da bi neki maksimum mogao da bude dva primerka dnevno, što znači da bi se u prvoj godini moglo proizvesti oko 400 primeraka. 

 

Cadillac Celestiq 2023 01.jpg

 

Osim posebnog načina proizvodnje, jednako poseban je i način kupovine. Potencijalni kupac dolazi u salon da izrazi interes za kupovinu, a onda mu se dodeljuje agent koji će ga voditi kroz kupovinu i putem kojeg kupac komunicira s proizvodnjom personalizirajući svaki detalj automobila.  Proizvodnja je bazirana u GM-ovom tehničkom centru u Warrenu, a tim će paralelno moći da radi na najviše šest primeraka.  Podsetimo, Celestiq ima dva elektromotora, a time i AWD pogon. Razvija preko 600KS, 100 km/h postiže za oko 4 sekunde, a baterija kapaciteta 111 kWh obezbeđuje domet od 483 kilometra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgear.jpg TopGear: Cadillac Celestiq

 

Gledate u najluksuzniji Cadillac ikada, novi Celestiq od 350 hiljada evra, limuzinu usmerenu direktno na Rolls-Royce i Bentley. Šta se dobija za sav taj novac?

Tehnološki najnaprednije vozilo u istoriji Cadillac-a, što znači sve - od 55-inčnog HD ekrana preko instrument table, preko šasije, do aktivnog aerodinamičkog sistema. Pravi se na GM-ovoj Ultium platformi, namenskoj EV arhitekturi koja spaja bateriju od 111 kWh sa dva el/ motora, za pogon na sva četiri točka i preko 600 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...