Jump to content
FAS Goran
neshaoct

U Toyoti Yaris otkrivene bakterije koje jedu gorivo

Recommended Posts

toyota gorivo.jpg

 

Život naučnik-biologa je zanimljiv jer je zaista svaki centimetar prostora ispred njih neotkriveno područje i uzimanjem uzoraka svašta mogu da otkriju. Naprimer, nedavno su biolozi sa Instituta za integrativnu biologiju (I²SysBio) i Darwin Bioprospecting Excellence tima, oba sa sedištem u Valensiji u Španiji, odlučili da potraže nove uzorke, a na pamet su im pali vlastiti automobili, parkirani ispred istraživačkih laboratorija. Uzorci su uzeti ispod poklopca rezervoara za gorivo.

 

Nakon kraće obrade uzoraka otkriveno je nekoliko vrsta bakterija, uključujući nikad pre katalogizovanu vrstu. Nove bakterije su se pokazale kao sposobne da žive u koncentrisanim uzorcima goriva. Takođe su bile sposobne da razgrade te uzorke tokom vremena, što bi moglo da ih učini vrednima u budućim projektima čišćenja područja kontaminiranih naftom i gorivom. Budući da je neimenovana bakterija pronađena ispod poklopca goriva Toyote Yarisa, jedan od naučnika čak predlaže da bi vrsta trebalo da se nazove Isoptericola toyotensis. U prošlosti su naučnici često tražili bakterije koje mogu da razgrade tvrdokorne izvore ugljenika, poput dizela ili benzina, a naučnici u Valensiji su se dosetili da u potragu krenu na vlastitom parkingu. Pregledali su ukupno deset automobila, a nova vrsta je pronađena u prljavštini natopljenoj gorivom oko otvora Yarisovog rezervoara za gorivo. Istraživači su zatim uzgajali bakterije u laboratoriji i hranili ih izvorom ugljenika: dizelom, a gladne bakterije su ''pojele'' gorivo za dve nedelje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...