Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Kontroverzna aplikacija: Pomoću nje telefonom može da se meri brzina automobila

Recommended Posts

speed cam.jpg

 

Nova aplikacija za smart telefone, koja korisnicima omogućava snimanje automobila kamerom i utvrđivanje da li krše ograničenje brzine, izaziva kontroverze nakon samo nekoliko nedelja na tržištu u Velikoj Britaniji. Aplikaciju pod nazivom Speedcam Anywhere pešaci mogu da koriste za snimanje automobila. Korisnik zatim može da sačuva snimak s brzinom vozila i generiše izveštaj. Ideja je da se ovaj izveštaj može podeliti sa nadležnim telima. Aplikacija se ne može koristiti za kažnjavanje vozača u Velikoj Britaniji jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odobrilo kao sertifikovani uređaj za detekciju brzine. Aplikacija se takođe priprema za lansiranje u SAD-u.

 

Speedcam Anywhere je razvio tim naučnika za veštačku inteligenciju. Međutim, njihov stvarni identitet se čuva u tajnosti jer tvrde da su primili uvredljive poruke od građana koji se ne slažu sa svrhom aplikacije. Jedan od osnivača aplikacije, anonimno razgovarajući sa Guardianom, rekao je:

''Dobijamo prilično uvredljive poruke. Neki misle da nas aplikacija pretvara u državu nadzora. Na putevima se svake godine dogodi 20.000 nesreća sa teškim povredama. Kako možemo da ih smanjimo? Sprečavanjem prebrze vožnje.'' Google u početku nije dozvoljavo objavljivanje aplikacije u svom Play Store-u, ali je popustio i u Velikoj Britaniji se aplikacija može skinuti. Apple još nije odobrio aplikaciju za distribuciju u svojoj App Store za iOS uređaje kao što su iPhone i iPad. Za sada se ništa ne zna o širenju aplikacije na tržišta u Evropi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...