Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Ispod dve sekunde do stotke: Aspark Owl

 

Aspark Owl

 

U Japanu se sprema novi električni super automobil, a jedan od prototipova je već uspeo da ubrza od nula do 100 km/h za samo 1.92 sekunde. Automobil u pitanju je Aspark Owl, koji je prvi put predstavljen u formi koncepta na salonu automobila u Ženevi 2017. Ono što je veoma bitno jeste da performanse ovog automobila potkrepljuju tvrdnje da će električni automobili omogućavati ubrzanje do sto kilometara na čas za manje od dve sekunde u bliskoj budućnosti. Tesla obećava slične performanse svog novog Roadstera, koji stiže 2020. U priloženom videu možete pogledati kako će takve performanse izgledati na putu (ubrzanje automobila počinje na 1:06). Međutim, čini se kao da su inženjeri pre fokusirani na performanse automobila, nego na sigurnost vozača. To pokazuje činjenica da su testiranje ubrzanja obavljali na vrlo ograničenoj površini koja liči na parking koji se završava u brdu. Treba uzeti u obzir i da je test automobil daleko od spremnog za proizvodnju.

 

Na primer, automobil je bio opremljen Hoosier trkačkim pneumaticima, ali Aspark tvrdi da će i verzija homologovana za saobraćaj isto stizati do „stotke“ za manje od 2 sekunde. Ono što pokreće ovu “Sovu” (Owl – Sova eng.), jesu dva električna motora koji zajedno proizvode 430 KS i 763 Nm obrtnog momenta. Možda se ne čini mnogo, ali treba uzeti u obzir električni pogon na sva četiri točka, kao i masu automobila od samo 850 kg. Autonomija bi trebalo da bude oko 150 km na jednom punjenju. Nažalost, Aspark namerava da proizvede samo 50 jedinica modela Owl, dok je cena jedne vrtoglavih 4.4 miliona dolara. Nije još sigurno kada će prvi Owl biti spreman za prodaju.

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Japanski Aspark Owl do 100 km/h za manje od dve sekunde

 

198079-aspark 004.jpg

 

Aspark Owl je elektropokretani ultrasportski dvosed čija četiri motora nude 2.040 KS i 2.000 Nm obrtnog momenta. Japanska kompanija Aspark je predstavila produkcijsko izdanje ultrasportskog elektropokretanog dvoseda Owl koji je trenutno najsnažniji automobil koji se može kupiti i koristiti na javnim putevima.

 

198080-aspark 003.jpg

 

Owl je u predprodukcijskom izdanju publici prvi put pokazan početkom 2017. godine, a skoro tri godine posle Aspark je predstavio konačno izdanje automobila koji će se u inicijalnih 50 primeraka proizvoditi u italijanskoj kompaniji MAT (Manifattura Automobili Torino).

 

198081-aspark 002.jpg

 

Prvi čovek kompanije Masanori Yoshida je rekao da kupci koji su spremni da izdvoje 2.9 miliona evra (a 15 kupaca je već izdvojilo) mogu da računaju na elektropokretani automobil čijih je 2.040 KS i 2.000 Nm obrtnog momenta dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 1.9 sekundi. Od 0 do 300 km/h je potrebno 10.6 sekundi, a elektronski limitirana maksimalna brzina iznosi 400 km/h.

 

198082-aspark 001.jpg

 

Četiri elektromotora za napajanje koriste litijum-jonske baterije čiji kapacitet (64 kWh) je dovoljan za prelazak do 450 kilometara, a u Asparku kažu da će karbonska ''Sova'' (Owl, prev. s eng.) svoj potencijal uskoro demonstrirati na stazi Nürburgring Nordschleife. ''Owl je naš prvi model, a u skorijoj budućnosti planiramo još dva modela koji će pripadati istoj kategoriji, jer ne volimo SUV-ove'', kaže Yoshida.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni supersportista Aspark Owl sa više od 2.000KS

 

201580-aspark 04.jpg

 

Nakon završnih testova najzad je spremna serijska verzija japanskog supersportskog električnog automobila Aspark Owl, prenosi Radiosarajevo.ba. O kakvom se ''mostrumu'' radi najbolje pokazuju performanse: Dva električna motora daju snagu od 2012KS (1480 kW) i Owlu obezbeđuju maksimalnu brzinu od 400 km/h.

 

aspark 03.jpg

 

Još impresivnija su ubrzanja: Aspark Owl iz mesta dostiže 100 km/h za manje od dve sekunde, dok igla brzinomera poklopi brojku 300 km/h nakon 11 sekundi! Nijedan serijski automobil ne može se pohvaliti ovakvim ubrzanjima.

 

201581-aspark 02.jpg

 

Baterija kapaciteta 64 kWh obezbeđuje voznu autonomiju do 450 kilometara. Ako se fantastičnim performansama doda doza ekskluzivnosti, odnosno činjenica da će biti napravljeno svega 50 primeraka Owla, ne treba da čudi visoka cena: 2.9 miliona evra!

 

201582-aspark 01.jpg

 

To nije sve: Ako želite da imate Aspark Owl, morate da platite naknadu za rezervaciju u iznosu od 50.000 evra. Iako je Aspark japanska kompanija, proizvodnja Owla biće organizovana u Italiji. Planirano je da prvi primerci budu ispručeni kupcima u drugom kvartalu godine, ali moguće je da virus COVID-19 odloži promociju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

lovecars.jpg LoveCars video: Aspark Owl

 

Tiff i Paul nisu mogli do Italije, pa je Vicky Piria provozala prvi japanski skroz električni hiperautomobil: 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aspark Owl startovao na evropskom i američkom tržištu

 

201580-aspark 04.jpg

 

Japanski električni superautomobil Aspark Owl je predstavljen 2019. godine, a sada je njegova prodaja startovala i u Americi i Evropi.

 

apark1.jpg

 

U vesti se navodi da je Aspark Owl dostupan kroz skromnu mrežu prestižnih dilera (jedan u Francuskoj i jedan na Floridi), ali je najavljeno da će ta lista biti uskoro proširena.

 

201581-aspark 02.jpg

 

Owl pokreću četiri elektromotora sa kombinovanih 2.012KS i 2.000 Nm, od 0-60 milja na sat (96 km/h) ubrzava za 1.72 sekunde, može do 400 km/h, a sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija od 64 kWh autonomija iznosi do 450 km.

 

201582-aspark 01.jpg

 

Aspark Owl se proizvodi u saradnji sa italijanskom kompanijom Manifattura Automobili Torino, pri čemu je serija ograničena na samo 50 primeraka (po ceni od 2.9 miliona evra po primerku, plus lokalni porezi).

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...