Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Španija 2017.

Recommended Posts

Hamilton sa pol pozicije kreće u Veliku trku Španije

 

hamilton%20austria.jpg

 

U nedelju će na trci za Veliku nagradu Španije, petoj trci šampionata Formule 1, sa prve startne pozicije krenuti vozač Mercedesa Luis Hamilton. Hamiltonu je ovo 64. pol pozicija u karijeri i tako se na jednu najbolju stratnu poziciju približio svom idolu Aertonu Seni i na četiri rekordu svih vremena koji sa 68 pol pozicija drži Mihael Šumaher. Drugo mesto u kvalifikacijama zauzeo je Sebastijan Fetel, dok će sa treće pozicije u nedelju krenuti Valteri Botas. Između Hamiltona i Fetela je razlika bila svega 51 hiljaditinka, a obzirom na grešku koja je Fetela stavila na drugo stratno mesto, dobru vožnju vozača Fors Indije i sjajnog Alonsa možemo se nadati zanimljivoj trci u nedelju. Među prvih deset nakon kvalifikacija su se našli još i Kimi Raikonen, Maks Ferstapen, Danijel Rikardo, Fernando Alonso, Sehio Perez, Felipe Masa i Sebastijan Okon.

Trka se vozi u nedelju, od 14 časova uz direktan prenos na Sport Klubu 1.

 

Alonso: Honda rizikuje svoju reputaciju

Vozač Meklarena Fernando Alonso ponovo je izrazio nezadovoljstvo zbog Hondinih motora posle prvih slobodnih treninga za Veliku nagradu Španije, petu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Špancu se pokvario motor u prvom krugu prvog treninga za stazi Katalunja, što je samo poslednji u nizu problema za Hondu od početka ove sezone. Alonso, kojem Honda plaća polovinu njegove plate u Meklarenu, imao je probleme sa motorom na tri od prethodne četiri trke. ''Ne dovode se u pitanje moja karijera, moja sposobnost ili ugled. U pitanju su njihove karijere, novac i reputacija. Pokušavam da podržim svoj tim i vozim što brže mogu, ali problem to nije u potpunosti moj problem. To je mnogo veći problem za njih'', istakao je Alonso. Pored Alonsa, probleme ima i njegov timski kolega Stofel Vandorne. Mladi Belgijanac je na Velikoj nagradi Rusije zaradio kaznu pomeranja na startu trke u odnosu na rezultat kvalifikacija jer je iskoristio više delova motora nego što je dozvoljeno tokom cele sezone. Alonsu se motor u Sočiju pokvario na putu do starta, pa nije ni učestvovao u trci. ''Novi problemi nisu iznenađenje. U Rusiji nismo uspeli ni da kompletiramo krug za zagrevanje, a ovde nismo mogli ni da završimo krug kada smo izašli iz boksa. Nadam se da će ipak motor biti pouzdan tokom trke'', naglasio je Alonso.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton na Katalunji brojao do 55!

 

hamilton%20esp.jpg

 

Kako prenosi Sport klub, vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, petoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Britanac je na stazi Katalunja došao do druge pobede ove sezone, a 55. u karijeri, u direktnom duelu sa Sebastijanom Fetelom u Ferariju. Fetel je kao drugoplasirani prošao kroz cilj, a njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Red Bula Danijel Rikardo.

Velika nagrada Španije imala je dva dela - u jednom je Fetel bio dominantan, a u drugom Hamilton. Četvorostruki svetski šampion je mnogo bolje startovao, preuzeo je vođstvo od vozača Mercedesa, koji je bio na pol poziciji, a potom se bez problema zadržao na čelu. To se nije promenilo ni pošto su Ferari i Mercedes spremili različite taktike za njega i Hamiltona, pa je Fetel ranije otišao u boks, a tada su ga mehaničari nešto duže zadržali. Sve se promenilo posle perioda virtuelnog bezbednosnog vozila, koje je izazvalo izletanje Stofela Vandornea u Meklarenu, posle kontakta sa vozačem Vilijamsa Felipeom Masom. Mercedes je pozvao Hamiltona ranije u boks, a pošto je i Fetel otišao po nove pneumatike, razlika je sa osam sekundi pala na manje od sekunde. Baš kada je Nemac izlazio iz boksa, Hamilton je pokušao da ga izazove, došlo je do kontakta, a vozač Ferarija je izašao kao pobednik iz tog duela. Međutim, trostruki svetski šampion se nije predavao, konstantno se držao iza svog rivala i uspeo je da ga pretekne u 44. krugu. Od tada, vozač Mercedesa se nije osvrtao i kroz cilj je prošao sa tri i po sekunde prednosti. Rikardo je do prvog podijuma ove sezone došao praktično bez borbe, pošto je drugi vozač Mercedesa Valteri Botas tokom većeg dela trke držao treću poziciju. Međutim, kvar je onemogućio Finca da završi trku, što je vozač Red Bula spremno dočekao i zasijao u odsustvu svog timskog kolege Maksa Ferstapena. Prošlogodišnji pobednik je trku završio već posle starta, posle kontakta sa Kimijem Raikonenom u drugom Ferariju.

Najbolji među ostalima bio je vozač Fors Indije Serhio Peres, ispred timskog kolege Estebana Okona, Nika Hilkenberga u Renou i vozača Zaubera Paskala Verlajna. Osvajače bodova kompletirali su vozači ekipe Toro Roso Karlos Sains junior i Danil Kvjat i Roman Grožan u bolidu Hasa. Posle pet trka, Fetel na čelu generalnog plasmana ima 104 boda, šest više od Hamiltona. Mercedes je vodeći u poretku konstruktora sa 161 bodom, ispred Ferarija sa 153. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Monaka 28. maja.

 

Tok trke:

Fetel je poveo, ispred Hamiltona, Botasa, Rikarda, Peresa i Mase, a vrlo brzo je došlo do kontakta između Botasa i Raikonena, a potom i Ferstapena. Posle toga je trka bila gotova za prošlogodišnjeg pobednika i vozača Ferarija, a sa staze je izleteo i Alonso, ali je uspeo da se vrati. Četvorostruki svetski šampion se brzo odvojio, a Hamilton je poručio timu da ne može da održi kontakt sa Fetelom. Prednost na samom vrhu je bila oko dve sekunde pre prvih odlazaka u boks, a Hamilton je polako počeo da sustiže Fetela. Nemac je prvi otišao u boks - u 15. krugu, mehaničari su ga zadržali malo duže, a na stazu se vratio iza Rikarda, na četvrtu poziciju. U međuvremenu je došlo do incidenta u boksu, kada je ekipa Hasa pustila Magnusena na put Sainsu, kojeg je Danac po izlasku iz boksa izgurao na travu. Fetel je brzo uspeo da se probije ispred Rikarda, a Hamilton je posle odlaska u boks bio osam sekundi iza vozača Ferarija. Nemac je nedugo zatim pretekao Botasa za vođstvo, a Finac je morao uskoro po nove pneumatike. U 34. krugu je došlo do kontakta između Vandornea i Mase, posle kojeg je Belgijanac završio pored staze, pa je nastupio period virtuelnog bezbednosnog vozila.

Iako se činilo da će Mercedes pozvati nekog vozača u boks, pošto su se mehaničari spremali, ni Hamilton, ni Botas nisu produžili po nove pneumatike. Britanac je u boks otišao u 37. kruga, Ferari je Fetela pozvao krug kasnije i po povratku na stazu je došlo do njihovog okršaja i kontakta, iz kojeg je Nemac izašao kao pobednik. Nekoliko trenutaka kasnije, viđeno je odustajanje Botasa, koji se zbog kvara parkirao pored staze.

Hamilton nije odustajao od borbe sa Fetelom i pretekao ga je u prvoj krivini 44. kruga i uspeo je brzo da se odvoji. Nemac se odmah potom timu požalio da mu je pukao pneumatik, ali je ostao na stazi i do kraja trke nije ozbiljnije uspeo da pripreti vozaču Mercedesa. Rikardo je na kraju bio treći, ispred Peresa, Okona, Hilkenberga i Verlajna, a među najboljom desetoricom našli su se i Sains, Kvjat i Grožan.

 

 

Rezultati trke za Veliku nagradu Španije:

1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:35:56.497
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Fetel + 3.490
3. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 1:13.978
4. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + jedan krug
5. Esteban Okon (Francuska) Fors Indija + jedan krug
6. Niko Hilkenberg (Nemačka) Reno + jedan krug
7. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + jedan krug
8. Paskal Verlajn (Nemačka) Zauber + jedan krug
9. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug
10. Roman Grožan (Francuska) Has + jedan krug
11. Markus Erikson (Švedska) Zauber + dva kruga
12. Fernando Alonso (Španija) Meklaren + dva kruga
13. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + dva kruga
14. Kevin Magnusen (Danska) Has + dva kruga
15. Džolion Palmer (Velika Britanija) Reno + dva kruga
16. Lens Strol (Kanada) Vilijams + dva kruga

 

Odustali:

Valteri Botas (Finska) Mercedes
Stofel Vandorne (Belgija) Meklaren
Maks Ferstapen (Holandija) Red Bul
Kimi Raikonen (Finska) Ferari

 

Hamilton: Bitka sa Fetelom jedna od najžešćih

Pobednik španskog Gran prija Luis Hamilton bio je zadovoljan je posle ljute borbe sa Sebastijanom Fetelom i pobede svoje 55. pobede u karijeri. Vozač Mercedesa ipak je završio prvi posle bitke sa Fetelom koja je praktično trajala čitav meč, a vrhunac je bio deo u kojem su bolidi vozača čak imali i blag kontakt. ''Seb je vodio i bio je tako brz, bio je veliki izazov zadržati se u njegovoj blizini i ne dati mu da napravi veliku prednost'', izjavio je Hamilton posle trke. ''Bila je to jedna od najsirovijih borbi koje sam imao u karijeri, i bilo mi je sjajno. To je ono što sportu treba - svaka trka bi trebalo da bude takva, takve stvari su me i zainteresovale za sport. Imati takvu trku sa njim, četvorostrukim šampionom, zaista je fantastično.'' Hamilton je komentarisao i spomenuti događaj u kojem su se dva bolida dotakla: ''Bili smo veoma, veoma blizu u krivini jedan, dao sam Fetelu malo prostora da ne bi došlo do jačeg kontakta, bilo je uzbudljivo - baš onako kako treba da bude. Ne bih to menjao ni za šta na svetu.'' Trostruki šampion se zahvalio i svom timu: ''Čitav tim odradio je odličan posao sa strategijom za današnju trku'', rekao je Hamilton, iako je tokom trke imao nesuglasica sa svojim pitom.

 

Od suza do osmeha... Zbog Kimija

Trka za Veliku nagradu Španije na Katalunji završena je za Kimija Raikonena u prvom krugu.

 

 

Mnogo je Raikonenovih i Ferarijevih navijača bilo razočarano zbog toga, ali jedan posebno. Čak se i rasplakao. Ipak, nakon trke je imao priliku da upozna svog idola. Možda mu je to malo olakšalo stvari...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...