Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Stiže i nova Honda Prelude?

Recommended Posts

honda%20prelude.jpg

 

Da li se sećate ili znate za 2+2 sportski kupe Honda Prelude koji je nastao na karoserijskoj verziji automobila Honda Accord, ali je imao agresivniji sportski izgled i sportsko oslanjanje?

Američkim internetom su počele da kruže glasine o tome da Honda priprema Prelude Concept koji bi trebalo da bude predstavljen već krajem 2016. godine s mogućom serijskom proizvodnjom 2020. godine.

Glasine kažu da nova verzija Preluda neće imati platformu Accorda koja je konstruisana za prednji pogon, imaće duži međuosovinsko rastojanje, a deliće neke od karakteristika legendarnog modela Honda S2000. Ako glasine ispadnu tačne, novi Prelude će doći s pogonom na zadnje točkove i očekivanom cenom na američkom tržištu od oko 30.000 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju Honda Prelude u savršenom stanju

 

220855-honda p03.jpg

 

Pandemija koronavirusa je izazvala probleme u svim segmentima života, pa tako i u proizvodnji automobila, tako da je cena polovnih vozila dostigla nove visine u proteklih 18 meseci. To se posebno odnosi na sportske japanske klasike iz 1990-tih i 2000-tih, čija je vrednost i bez toga u konstantnom porastu. Primer je Honda Prelude iz 2001. godine, koja se prodaje u Severnoj Karolini. Novi vlasnik će morati da izdvoji 49.100 dolara (43.465 evra) ukoliko želi ovaj dragulj u svojoj garaži.

 

220857-honda p02.jpg

 

U SAD-u su se prodavale samo dve verzije pete generacije modela Prelude: osnovna i Type SH. Obe pokreće 2.2 atmosferski četvorocilindrični motor koji razvija 195KS, međutim, osnovni model nema sistem upravljanja na sva četiri točka što je imao na nekim drugim tržištima, a ovaj primerak poseduje četvorostepeni automatski menjač umesto poželjnijeg petostepenog manuelnog menjača.

 

220856-honda p01.jpg

 

Osnovni Prelude takođe dolazi bez Active Torque Transfer sistema koji je deo Type SH verzije, a dizajniran je da bi smanjio podupravljanje. Automobil ponuđen na prodaju je prešao svega 3.612 km i u izuzetnom je stanju, kako eksterijer, tako i unutrašnjost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni naslednik Honde Prelude stiže 2028. godine

 

223898-honda ev 03.jpg

 

Hondin sportski coupe Prelude je ukinut 2001. godine, ali po nekin informacijama Japanci pripremaju povratak ovog naziva. Imajući u vide eru elektrifikacije, nedavne glasine iz Japana navode da bi naslednik Prelude mogao da bude električni model i da će biti predstavljen 2028. U stvari, model je već najavljen u Hondinoj mapi puta za EV, koja je otkrivena u aprila ove godine. Glasine su potekle sa japanskog sajta Best Car Web, navodeći da su dva električna sportska automobila koja je Honda najavila u mapi puta u stvari naslednici modela Prelude i NSX.

 

223903-honda ev 01.jpg

 

Honda navodi da će ova dva električna sportska automobila biti specijalitet i vodeći model, kao i da će se nuditi širom sveta. Honda je inače još ranije otkrila neke detalje iz svojih obnovljenih EV planova, posebno za uvođenje električnih modela na tri glavna tržišta: Severna Amerika, Kina i Japan. U Severnoj Americi, Honda će 2024. godine predstaviti dva električna vozila srednje i više klase. U Kini će Honda predstaviti ukupno 10 novih EV modela do 2027. Za Japan, Honda razmatra mini-EV model za komercijalnu upotrebu do početka 2024., zatim mini-EV i EV SUV vozila za ličnu upotrebu. U drugoj polovini decenije, Honda želi da uvede pristupačna električna vozila (počev od Severne Amerike) do 2027. godine kroz savez sa GM-om.

Honda planira da uvede 30 EV modela širom sveta do 2030. godine, a cilj je proizvodnja više od 2 miliona jedinica godišnje. Japanci u narednih 10 godina ukupno planiraju da ulože 64 milijardi evra na istraživanje i razvoj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg Vrele Gume: Honda Prelude

 

Sportski kupei možda jesu bili na zalasku karijere 80-tih, ali sa modelom Prelude Honda je dokazala da za prave kupce ima automobil:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vraća se Honda Prelude?

 

223898-honda ev 03.jpg

 

Nova patentna prijava japanske Honde nagoveštava potencijalni povratak nekad kultnog modela Prelude. Nekada je to bio relativno pristupačan sportski kupe, ali ako se vrati, pitanje je li da li će zadržati izvorni koncept ili će postati SUV i to sa električnim pogonom? Nekada je Honda Prelude bila kultni pristupačni sportski kupe i jedan od najpoznatijih modela marke svoje ere, ali je vremenom pala u zaborav. Međutim, od završetka proizvodnje 2001. uzalud čeka duhovnog naslednika. Prema novim informacijama i nagađanjima, čini se da Honda sprema povratak, ali mnogi se pitaju da li će ostati u formi kupea sa motorom na unutrašnje sagorevanje ili će postati SUV sa električnim pogonom?

 

Nova Hondina patentna prijava od 15. avgusta ove godine nagoveštava potencijalni povratak kultnog imena. Brend je prethodno podneo zahtev da bi zaštitio i ujedno zabranio korišćenje imena Prelude. Ako na to gledamo s optimizmom, možemo početi da se pitamo da li japanski proizvođač zaista priprema povratak ovog kultnog modela. Međutim, uz današnje automobilske trendove, moramo ujedno razmišljati da li se i na koji način Honda Prelude može vratiti na svetska tržišta u izvornom obliku, tj. da li će to i dalje biti sportski kupe sa SUS motorima? U teoriji, nadamo se da će Honda u budućnosti ponovo lansirati Prelude, ali to bi takođe mogao da bude i električni sportski automobil ili trendovski električni SUV.

 

Honda je već u prošlosti istakla da nema prepreka oko razvoja i početka prodaje električnog sportskog modela. To je vizija s kojom proizvođač automobila može da uskoči u konkurentsku borbu s novim električnim Porsche Boxsterom i Caymanom. Nažalost, još je realniji povratak Preludea kao crossovera ili SUV-a, budući da se ovaj karoserijski oblik odlično prodaje. Za kraj ćemo samo podsetiti da se originalna Honda Prelude proizvodila u pet generacija između 1978. i 2001. godine. Karakterisao ju je pogon na prednje točkove i relativno mala masa zbog čega je bila tipični fun to drive kupe. Kasnije se pojavilo i inovativno zakretanje zadnjih točkova čime je Prelude sekao krivine kao F1 bolid. Ta kultna verzija dolazila je pod oznakom 4WS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Honda Prelude Concept

 

238100-honda prelude 04.jpg

 

Hondin sportski coupe Prelude je ukinut 2001. godine, ali Japanci pripremaju njegov povratak.

 

honda prelude 01.jpg

 

Imajući u vidu eru elektrifikacije, nije iznenađenje da je na Sajmu mobilnosti u Tokiju novi Prelude prikazan kao električni model, doduše za sada samo u koncept izdanju. Ipak, neki raniji izveštaji kažu da za nekoliko godina navodno možemo očekivati i serijski model.

 

honda prelude 02.jpg honda prelude 03.jpg

 

Honda nije saopštila nikakve detalje u vezi sa pogonskim sklopom ovog koncepta, sem činjenice da je automobil dizajniran da spoji elektrifikaciju i zadovoljstvo u vožnji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...