Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
kole

LOTUS Team

Recommended Posts

LOTUS

80px_Lotus_logo.png

Ne to samo nisu zeleno žuti bolidi koje smo viđali prošle godine i koje je gornji dom F1 obilazio za više od 2 kruga skoro na svakoj trci.

Tim LOTUS sestrinska firma kompanije Lotus Cars je jedan od najuspešnijih trkačkih timova u F1 koji je postojaood 1954 do 1994 god, a osim u F1 učestvovao je u F2, Formuli Ford, Indy Caru ....

Sav uspeh tima LOTUS vezan je za jednog čoveka velikana F1, osnivača Kolina Čepmena (Colin Chapman 1928-1984) . Pod njegovim vodstvom Lotus je osvojio 7 konstruktorskih titula, 79 pobeda, 107 pole pozicija i vozio 70 najbržih krugova trke. Ovi rezultati Lotus svrstavaju na 4 mesto najuspešnijih timova F1 svih vremena.

Čepmena su mnogi upoređivali sa velikim rivalom Encom Ferarijem. Zahtevao je da se iz bolida izviče apsolutni maksimum.

Pamtise da je jednom rekao «bolid je jako dobar ako može da izdrži trku a posle da se raspadne. Ako se ne raspadne onda je predobar za F1»

colin_chapman_1982.jpg Colin_Chapman_400.jpg

LOTUS je debitovao u F1 1958 god. Kada je osvojio samo 3 boda al već 1960 sa Climaxovim motorom zauzeo je vicešampionsku poziciju iza Coopera. Tih šezdesetih godina koje mnogi u F1 nazivaju dominacija Engleza Lotus osvaja tri konstruktorske titule 1963,1965,1968 sa Climaxovim a zadnju sa Fordovim motorom. Vozili su ga Jim Clark, Graham Hill.

Trkačke boje Lotusa su bile kako i znak zelena i žuta.

Lotus 49.

800px_Lotus_49_1.jpg

Početkom sedamdesetih kompanija eksperimentiše sa gasnim turbinama i torzionim vešanjem. 1970 Emerson Fitipaldi u Lotusu postaje najmljđi svetski šampion (to je bio sve do 2005 Alonso), 1972. Lotus dobija veoma moćnog sponzora duvansku kompaniju John Player Specijal i bolidi postaju crni kakve ih mnogi pamte.

Lotus 77

Lotus_77_Sears_Point.jpg

Sedamdesetiha Lotus niže još 3 titule 1792,1973,1978 Vozili su Emerson Fitipaldi Ronni e Peteron, Mario Andreti svesa Fordovim motorom. Početkom turbo ere Lotus gubi dominaciju a turbo bolidi T95, T97, T98 učestvovali su sa promenjivim uspehom. Za lotus voze velike zvezde u usponu Nelson Pike (Nelson Piqet), Najdžel Mensen (Nigel Mansel), Ajrton Sena (Ayrton Senna)

Sena 1986

275px_Senna_Brands_1986.jpg

Nakon smrti osnivača i prvog čoveka tima Čepmena, za razliku od Ferrarija koga preuzima Fiat, nažalost ekipu nije imao ko valjano da vodi te se ona takmči još 10tak godina u nedostatku finansija sa konstantnim padom rezultata i 1994 konačno prestaje da postoji.

Prešle godine pojavila se ekipa Lotus Racing sada Lotus Renault GP Tim koja je same delom u vlasništvu Lotus Carsa koristeći isti logo i Lotusove trkačke boje. Iako im se još uvek ne priznaje kontinuitet možda ova knjiga nije potpuno zatvorena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...