Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Mercedes E klasa

Recommended Posts

Mercedes više neće proizvoditi E klasu za taksiste

 

mercedes e 10.jpg

 

Ovaj model je jedan od najpopularnijih taksija koji se voze na nemačkim putevima. Ali od sledeće godine Mercedes ne želi da ovaj model nudi kao taksi, a isto se odnosi i na B klasu nakon restajlinga. Postoji razlog zašto se taksi E i B klase neće prodavati, a to je navodni pad potražnje. Samo u poslednje četiri godine prodaja ovih modela taksija je pala za 75%,

Sa druge strane, sve je veća potražnja za prostranim vozilima. Ovaj segment bi se servisirao sa V klasom, EQV-om, Vito Tourerom i eVito Tourerom. Mercedes sada želi da se fokusira na navedene proizvode za kombi vozila u sektoru taksija i rent-a-cara. Vest je navodno izazvala uzbuđenje i negodovanje među taksistima. Prema izveštaju Wirtschaftswoche-a, nemačko udruženje taksista i rent-a-cara je pisalo izvršnom direktoru Mercedes grupe, Ola Källeniusu. Po njima, eliminacija E klase kao taksija bila bi katastrofalna.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Snimljen novi Mercedes E klase

 

229812-mercedes e 2023.jpg

 

Mercedes će sledeće godine predstaviti novu E klasu (modelske godine 2024), ali zahvaljujući ovim slikama iz Kine u prilici smo da i pre vremena vidimo njen prednji deo (koji očekivano liči na veću S klasu), kao i unutrašnjost. Kontrolna tabla je otkrivena skoro u potpunosti, dajući nam pogled na veliki kvadratni infotainment sistem.

 

229813-mercedes e 2023.jpg

 

U paleti očekujemo više verzija, uključujući tu i 2.0 četvorocilindrični benzinski turbo motor, kao i 2.0 dizelaš i plug-in hibridni pogon. Nova E klasa bi trebalo da bude promovisana početkom 2023. godine, a nakon toga će uslediti još jedan plug-in hibrid, E53 E-Performance, koji će po svemu sudeći raspolagati sa 680KS i 750 Nm obrtnog momenta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako će izgledati novi Mercedes E klase

 

Prototip Mercedesa E-klase ponovo je primećen na testiranju, a kolesa.ru je na osnovu fotografija tada napravljenih kreirala render mogućeg izgleda popularne limuzine.

Čini se da dizajn poprima dinamičniji izgled, jer se linija krova izraženije spušta pozadi nego na trenutnom modelu. Sa glasinama da CLS i GT-Coupe sa 4 vrata ne dobijaju zamene, možda su dizajneri bili slobodni da naprave E-Klasu malo više sportskom:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mansory Mercedes-AMG E63

 

Mansory Mercedes 4.jpg

 

U pauzi između modifikovanja ekskluzivnih modela iz game proizvođača kao što su Rolls-Royce, Bentley, Ferrari, Lamborghini i Maserati, Mansory se pozabavio i doterivanjem sportske limuzine Mercedes-AMG E63.

 

Mansory Mercedes 3.jpg

 

Ovaj crni primerak je dobio aero body kit od ugljeničnih vlakana (prednji spojler, set pragova, zadnji difuzor...), komplet alu točkova od 21 inča, Mansory oznake, kao i pojačani motor.

 

Mansory Mercedes 2.jpg

 

Umesto 612 KS, Mansory Mercedes-AMG E63 može da se dobije u verzijama sa 720 KS i 1.000 Nm, 850 KS i 1.150 Nm ili 900 KS i 1.250 Nm obrtnog momenta.

 

Mansory Mercedes 1.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Mercedes E klase najavljen za 25. april

 

mercedes e 25 01.jpg

 

Mercedes je potvrdio da će 25. aprila održati zvaničnu promociju nove generacije E klase (interne oznake W214), a najavu prati i nova slika.

Više o novoj E klasi možete pročitati u ranijim postovima teme na kojoj smo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Mercedes E klase na novim najavnim slikama

 

233639-mercedes e 2023 03.jpg

 

Mercedes će 25. aprila održati zvaničnu promociju nove generacije E klase (interne oznake W214), a pažnju nam povećava i novim setom slika:

 

233640-mercedes e 2023 02.jpg mercedes e 2023 01.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Mercedes E klase (W214)

 

mercedes e 2023 14.jpg

 

Mercedes održava zvaničnu promociju nove generacije E klase (interne oznake W214), a informaciju prati i set zvaničnih slika.

 

mercedes e 2023 13.jpg

 

U vezi dimenzija, dužina je sada 492 cm (-2 cm), širina 191 cm (+6 cm), a visina 147 cm (-1 cm). Međuosovinsko rastojanje je sa svojih 293 cm poraslo za 22 milimetra u odnosu na prethodnu generaciju. Ovde i podatak da su točkovi do 21 inča. Prostor za kolena i maksimalni prostor za noge su povećani za 10 odnosno 17 mm. Kako se najavljuje, novi model je dizajniran da pruži ''imerzivno zabavno iskustvo'' sa muzikom, igricama i strimovanjem sadržaja. E klasa će biti ponuđena sa opcionim MBUX Superscreenom koji crpi inspiraciju iz masivnog MBUX Hyperscreena. U paketu su veliki infotainment sistem, kao i ekran za suvozača.

 

mercedes e 2023 12.jpg

 

Pridružuje im se digitalna instrument tabla koja nudi Classic i Sport displeje (ovaj potonji usvaja crvenu temu). Takođe, aplikacije trećih strana mogu se instalirati direktno umesto preko Android Auto-a ili Apple CarPlay-a. Da bi iskoristio ovu mogućnost, Mercedes pokreće App Store koji će imati ''postepeno šireći portfelj aplikacija''.

 

mercedes e 2023 11.jpg

 

Pored pomenutih aplikacija, vlasnici će pronaći web pretraživač Vivaldi, kao i ZYNC portal za zabavu. Mercedes kaže da ovaj drugi pruža ''sadržaj na zahtev, interaktivna iskustva, lokalne video programe, sport, vesti i još mnogo toga.'' Da bi sprečio vozača da ga ometa ekran suvozača, E klasa ima ''vizuelni štit'' koji koristi kameru i ''napredni koncept filtriranja kako bi se osiguralo da sadržaj na ekranu nije vidljiv vozaču''. U stvari, sistem prati pokrete očiju vozača i utvrđuje da li predugo gleda u ekran suvozača. Ako se to dogodi, ''osvetljenost ekrana suvozača se smanjuje i putnik zato može da nastavi da gleda sadržaj, dok ga vozač ne vidi.'' Treba napomenuti da se štit može uključiti i isključiti.

 

mercedes e 2023 10.jpg

 

E klasa gleda i u budućnost sa veštačkom inteligencijom. Prilikom lansiranja, automobil će imati šablone i samostalno kreirane rutine koje omogućavaju vlasnicima da kažu vozilu da ''uradi x ako se dogodi y.'' Na primer, postavka za ''hladni dani'' može da uključi grejanje sedišta ako spoljna temperatura dostigne određenu nivo, a takođe menja sistem ambijentalnog osvetljenja u toplu narandžastu boju. U budućnosti, kompanija želi da u potpunosti automatizuje rutinske zadatke pomoću veštačke inteligencije. Ovo će se u početku fokusirati na funkcije grejanja, ventilacije i masaže, ali Mercedes je rekao da ''ostali unutrašnji sistemi treba da budu sukcesivno integrisani.''

 

mercedes e 2023 9.jpg

 

E klasa će ponuditi sistem aktivnog ambijentalnog osvetljenja i Burmester 4D surround sistem sa 17 zvučnika koji će omogućiti vlasnicima da ''dožive muziku sa tri čula''. Postoje aktivne svetlosne trake koje reaguju na zvuk iz muzike, filmova i aplikacija. Na primer, brze sekvence mogu da izazovu brze promene svetla, dok ''tekući ritmovi mogu da stvore nežno stapajuća svetlosna raspoloženja.'' Svetlosna traka nije samo za zabavu, jer Mercedes napominje da se može koristiti za prenošenje bezbednosnih informacija. Konkretno, ona vizuelizuje informacije iz sistema za pomoć pri parkiranju i može dati vizuelna upozorenja kako bi se osigurala ''dodatna bezbednost prilikom prelaska raskrsnica.''

 

mercedes e 2023 8.jpg

 

Tehničke karakteristike zaokružuju funkcije Energizing Comfort i Energizing Coach, kao i 5G tehnologija za brz prenos podataka.

 

233698-mercedes e 2023 7.jpg

 

Osim toga, pripremljeni su i novi volan kao i minimalistička centralna konzola. Kupci će takođe pronaći ''brojne kombinacije boja enterijera'' u rasponu od ''svetlo bež u kombinaciji sa svemirsko sivom, uključujući elegantan biserni efekat, do sofisticirane Tonka braon i hladne sive tehničkog izgleda.''

 

mercedes e 2023 6.jpg

 

E klasa će ponuditi Nappa kožna sedišta sa dijamantskim šavovima, uz srebrne metalne ukrase, kao i Manufaktur Piano lak ukrase iz S klase.

 

mercedes e 2023 5.jpg

 

Što se palete tiče, ponuda u Evropi startuje od benzinske verzije E200 sa pogonom na zadnje točkove i 204 KS, dok dizelski E220d ima 197 KS i dostupan je sa zadnjim ili 4Matic pogonom na sve točkove. Oni imaju pomoć integrisanog starter generatora čija snaga je povećana sa 20 KS na 23 KS.

 

mercedes e 2023 4.jpg

 

Plug-in modeli dostupni na lansiranju u Evropi su svi 2.0 četvorocilindrični benzinski motori upareni sa elektromotorom od 129 KS, a koji imaju 100 km električnog dometa vožnje. Ti automobili su E300e i E300e 4Matic sa 312 KS, kao i E400e 4Matic sa 380 KS.

 

mercedes e 2023 3.jpg

 

E klasa crpi inspiraciju za dizajn iz najnovije, premium S klase. Njegov prednji kraj je izraženiji, sa više ugaonih linija i velikom hromiranom maskom. Zadnji deo je uglađeniji i opisan kao mešavina nove S i C klase.

 

mercedes e 2023 2.jpg

 

Pored limuzinskog modela, Mercedes takođe planira da lansira naslednike E klase karavan i E klase All Terrain. Takođe će im se pridružiti i sportske AMG varijante.

 

mercedes e 2023 1.jpg

 

Budući Mercedes E klase Coupe i Cabriolet više neće biti prodavani pod dugogodišnjim imenom, već će biti pod okriljem CLE serije.

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autotopnl.jpg AutoTopNL: Mercedes-AMG E63 S

 

Kompletno predstavljanje ovog Mercedesa sa V8 BiTurbo motorom i sa malo čipovanja, zbog kojeg ima izmerenih 732KS/1.060Nm:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Mercedes E klase karavan

 

mercedes e 07.jpg

 

Nedugo nakon premijere nove E klase u limuzinskoj verziji, Mercedes sada predstavlja i njeno karavansko izdanje (T-Modell).

 

235297-mercedes e 06.jpg

 

Vrata prtljažnika se standardno otvaraju i zatvaraju pritiskom na dugme, a Mercedes to naziva ''Easy Pack''. Zapremina prtljažnika se kreće od 615 do 1.830 litara (plug-in hibrid od 460 do 1.675 litara).

 

mercedes e 05.jpg

 

Nova E klasa karavan je blago porasla: dužina je sada 4.949 mm (plus 4 mm u odnosu na prethodnika), širina 1.880 mm (plus 28 mm), visina 1.469 mm (plus 1 mm) i međuosovinsko rastojanje 2.961 mm (plus 22 mm). Ovde i podatak da je koeficijent otpora vazduha 0.26.

 

mercedes e 04.jpg

 

Povećanje međuosovinskog rastojanja i širine bi prvenstveno trebalo da koristi putnicima. Mercedes obećava više prostora za kolena i noge, kao i više prostora za laktove. Za maksimalnu varijabilnost, zadnja sedišta se mogu električno preklopiti u odnosu 40/20/40.

 

mercedes e 03.jpg

 

Već poznat iz limuzine je i kokpit sa MBUX-Superscreenom. Sastoji se od 12.3-inčnog digitalnog ekrana za instrumente, 14.4-inčnog infotainment ekrana i opcionog displeja za putnike (MBUX Premium Plus), koji takođe ima 12.3 inča. Mercedes je takođe dodao sisteme za pomoć vozaču i proširio standardnu ponudu E klase. Između ostalog, limuzina i karavan su pripremljeni za autonomno parkiranje.

 

mercedes e 02.jpg

 

Mercedes će na početku ponuditi E klasu samo sa četvorocilindričnim motorima, a šestocilindrični agregati bi trebalo da se pojave nekoliko meseci kasnije, kao i dizel plug-in hibridi. Bazna verzija je benzinac E 200 sa 204 KS i 320 Nm (do 100 km/h za 7.8 s, najveća brzina 231 km/h), a jedini dizel za sada je varijanta E 220 d sa 197 KS i 440 Nm (do 100 km/h za 7.9 s, najveća brzina 230 km/h). Motori sa unutrašnjim sagorevanjem su blagi hibridi - svi sa integrisanim starter generatorom (ISG), novom baterijom i snažnijim elektromotorom, koji sada ima snagu od 17 umesto prethodnih 15 kW. Tu je i hibridni E 300 e sa sistemskom snagom od 313 KS i 550 Nm (2.0 turbo benzinac i elektromotor), kao i baterijom od 25.4 kWh za koju Mercedes obećava potpuno električni domet od 113 kilometara.

 

mercedes e 01.jpg

 

Sve verzije su uparene sa revidiranim 9G-Tronic menjačem kao standard, a Airmatic vazdušno vešanje je dostupno uz doplatu. Zvanično, Mercedes još ne otkriva cene, ali nemački mediji procenjuju da će nova E klasa karavan startovati od oko 60.000 evra.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

emisijaSATyoutubelogonovi.jpg EmisijaSAT: Novi Mercedes E Klase

 

Da li je malo duža i mnogo modernija, nova generacija Mercedesove E-Klase trenutno najmoderniji Mercedes, i da li može da ispuni zadatak da bude ''most između sva sveta'', odnosno da pomiri dve krajnosti  - električnu neizbežnost sa tradicijom proizvodnje dobrih motora sa unutrašnjim sagorevanjem? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Mercedes E klase All-Terrain

 

mercedes at 24 6.jpg

 

Nakon junske premijere nove E klase karavan (T-Modell),Mercedes je za sajam u Minhenu pripremio i promociju nove E klase All-Terrain, odnosno (pro)terenske varijante.

E klasa All-Terrain je opet napravljena na bazi pomenute karavanske E klase, pri čemu je E All-Terrarin dobio povišeni klirens (+46 mm), vazdušno oslanjanje, standardni pogon na sva četiri točka, nove alu točkove, kao i robusniji eksterijer sa dodatnim zaštitnim elementima i doteranom prednjom maskom.

 

mercedes at 24 5.jpg

 

Vazdušno oslanjanje obezbeđuje konstantno samonivelisanje i automatski snižava visinu vožnje za 15 mm pri brzinama iznad 120 km/h kako bi se smanjio aerodinamički otpor tokom vožnje autoputem.

 

mercedes at 24 4.jpg

 

Sa 4.950 mm dužine, 1.904 mm širine i 1.497 mm visine, novi model je 17 mm duži i 33 mm širi od svog prethodnika. Kao i kod karavana E klase, međuosovinsko rastojanje je povećano za 22 mm na 2.961 mm, stvarajući više prostora za noge i kolena za putnike na zadnjim sedištima. Za maksimalnu varijabilnost, zadnja sedišta se mogu električno preklopiti u odnosu 40/20/40.

 

mercedes at 24 3.jpg

 

Vrata prtljažnika se otvaraju i zatvaraju pritiskom na dugme, a Mercedes to naziva ''Easy Pack''. Zapremina prtljažnika se kreće od 615 do 1.830 litara (plug-in hibrid od 460 do 1.675 litara). Već poznat je i kokpit sa MBUX-Superscreenom. Sastoji se od 12.3-inčnog digitalnog ekrana za instrumente, 14.4-inčnog infotainment ekrana i opcionog displeja za putnike (MBUX Premium Plus), koji takođe ima 12.3 inča. Mercedes je takođe dodao sisteme za pomoć vozaču i proširio standardnu ponudu E klase.

 

mercedes at 24 2.jpg

 

Automobil će se nuditi sa izborom dizelskog, benzinskog i plug-in hibridnog pogona, svi sa devetostepenim automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka kao standard.

 

mercedes at 24 1.jpg

 

Uključeni su 2.0 četvorocilindrični turbo dizel motor koji razvija 192 KS u verziji E220d 4Matic i 3.0 šestocilindrični turbo benzinac sa 375 KS u varijanti E450 4Matic. Oba verzije dobijaju 48-voltni blagi hibridni sistem, dodajući 23 KS. Pridružuje im se E300de 4Matic koji kombinuje 2.0 četvorocilindrični turbo dizel motor sa električnim motorom, za kombinovanu snagu od 308 KS. Sa baterijom od 19.5 kWh obezbeđuje električni domet između 85 km i 101 km.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

automarkethr.jpg AutoMarket.hr: Mercedes E 220d (W214)

 

Već dugo nismo napravili priču o dobrom dizelu, pa evo jedne. Jura je uzeo novu E klasu, napravio krug po autoputu i zaključio sledeće:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...