Jump to content
FAS Goran

Fi011

Members
  • Content Count

    30
  • Joined

  • Last visited

  1. Gorane, pukla mi je sajla za rucnu na Stilu 1.9 jtd i treba da se uradi mali servis pa ako se moze snati koliko bi to bilo otprilike?
  2. E pa moj bord laže žestoko . ŠTa li bi to moglo da bude? :S
  3. Pa nije da se ogleda samo u tome, ali recimo, do čišćenja dizni sam prelazio 80 km sa 1000 dinara i to leti. Takođe, letos sam sipao pun rezervoar i prešao oko 650 km dok se nije upalila rezerva. Budući da je sad zima, a prelazim više, čini mi se da se potrošnja ipak smanjila (mada je realno i gorivo pojeftinilo, a tih 650 km sam prešao kad je litra bila 155, a to i nije mala razlika). Inače, nekoliko puta sam merio od čepa do čepa kad sam išao na put, i uvek mi je pokazivalo da mi bord laže za jedno litaru i po... To jest ako pokazuje da mi je potrošnja 4.2, ona je bila recimo 5.6... To je bilo dok dizne još nisam sredio... Nisu ovo sad neki laboratorijski uslovi , već samo pokušavam da odokativno utvrdim da li je gorivo nešto bolje... Mislim da ću najbolje znati ako na leto sipam ponovo pun rezervoar i vozim po gradu i vidim hoću li preći više od tih 650 km . A što se tiče termostata, jbg ako ne utiče na potrošnju, šta da se radi, svakako ću da ga menjam ako haba motor
  4. Ma da, par godina je super... onda opet 4000 MS PK, to nije neznatna razlika bogami... Kapiram da se isplati... Ali leti se verovatno neće primećivati, nego samo zimi, ako ja dobro shvatam?
  5. Da, ima i ona narodna "najskuplje je kupovati jeftine stvari" Znači loš termostat utiče i na motor. Svakako ću ga menjam sledećeg meseca onda. Hvala u svakom slučaju
  6. Da li će i zamenska glupost za nas, kojima žena koluta očima pri samom pomenu majstora, pomoći da se smanji potrošnja? Koja je razlika? U dužini trajanja ili u još po nečemu? Mada kapiram da će i zamenska glupost biti bolja od ovog koji sad imam...
  7. Hvala ljudi. Izvinite što kasnim s odgovorima. Imam sto čuda na pameti. Najgore od svega je što je za stila termostat baš skup, u odnosu na druge automobila. Pet hiljada je termostat i hiljadu za ruke, kaže to je cena za ruke za mene jer je u pitanju veliki posao. Inače, koliko termostat realno može da utiče na potrošnju? Što se tiče MOLa, još mi nije uključio rezervu (ali sad će ), a prešao sam nekih 185 km od kako sam sipao. PRe MOLa sam sipao onaj novi dizel sa aditivima na Eco pumpama, i čini mi se da je i on bolji od onog starog dizela. Sve su šanse da ipak neću stići do 200 km za 2000 dinara, a većina ruta mi je bila bogoslovija - zemun i nazad. Tako da, prvi utisak o MOLu, možda je nešto bolji od dozela na ECO pumpama, ali ne znatno. Iskreno ne sećam se ni da li je i koliko skuplji. Pritom, kad razmislim, letos je gorivo bilo znatno skuplje, a prelazio sam oko 80 km na 1000 dinara (i to pre reparacije dizni koju sam nedavno uradio), tako da ćemo videti sad na leto kakva će biti situacija, a i posle zamene termostata.
  8. Razmišljam da promenim termostat. Da bi stigao do radne temperatute treba mu između 30 i 40 minuta. Majstor kaže da bi po ovakvom vremenu trebalo da dostigne radnu temperaturu za 10 minuta. Da li je to tačno? Inače, što se tiče potrošnje, sipao sam za 2000 dizela dinara na MOL pumpi i izgleda da je zaista kvalitetnije. Čini mi se da ću preći više od 200 km s tim gorivom, a to i nije loše za grad i zimu...
  9. Znači ako termostat nije ispravan, to znači da se auto ne greje dovoljno ako sam razumeo? Mislio sam da ako je termostat neispravan da on samo laže da li je postignuta radna temperatura. Znači posle pola sata vožnje bi recimo morao da bude bar na pola? Bogami, moj bord laže žestoko. Proveravao sam čep - čep. Vozio sam oko 100-110 na autoputu, on tvrdi da mi je potrošnja recimo 4.2, a ispalo je da je oko 5.5. Pa da, ponekad ga nagazim u tri hiljade, ali uglavnom samo u drugoj i trećoj, naravno kad su bezbedni uslovi Inače, po gradu bord tvrdi da trošim oko 6.5 a u stvari troši oko 8 - 9. Recimo, kad sam sipao za 8.000 (to je bilo lwetos i samo po gradu) prešao sam oko 650 - 700 km. Inače nedavno sam sredio dizne, kuljao je crn dim i zveketao je u niskim obrtajima, ali nisam primetio da se potrošnja smanjila posle remonta dizni...
  10. I meni isto tako. Na 140 troši oko 6.5 - 7, ali kompjuter uvek prikazuje 1 - 1.5 manju potrošnju Nameravam da svog čipujem na 115 konja kod Dejana iz Novog Sada, a to su mi i majstor i drugi savetovali. Navodno bi i potrošnja trebalo nešto da se smanji, mada Dejan kaže da se pravi efekti osećaju tek preko 3000 obrtaja, i da se u toj vasrijanti čipa ne oštećuju kvačilo i plivajući zamajac.
  11. Moja vožnja je mešovita. Kad sam sa ženom, menjam na hiljadu i po obrtaja, kad sam sam uglavnom na tri . Šalim se, ponekad ga nagazim, ali ga uglavnom ne vozim divljački.
  12. Znači, manje više to je to. Meni majstor kaže da je to zato što je najslabiji motor, da je onaj od 115 konja, trošio bi manje jer mom kao treba više snage i više moraš da lagneš na papučicu da bi ubrzao. Ako termostat malo laže nije neki problem? Moraću da sipam na MOLu jednom, ali daleko su mi njihove pumpe. Sad sipam onaj dizel economy na ECO pumpama i čini mi se da je nešto bolji od euro dizela.
  13. Prosečna brzina mi je uvek oko mizernih 20 i nešto kmh. Ovih dana sam vozio mešano, recimo išao sam dva, tri puta bogoslovija - zemun i nazad, i nisam bio u velikim gužvama, tako da ne znam tačno koja mi je sad prosečna, proveriću sutra. Dešava se i da ima kratkih vožnji, gde naravno ne dostiže radnu temperaturu, a i čini mi se da tokom zime nijednom nisam video tačno na pola da je kazaljka za radnu temperaturu, nego uglavnom i kad se zagreje ostaje na jednom podeoku pre sredine.
  14. Pozdrav. Imam ja jedno pitanje, ako je tema odgovarajuća. Imam Fiat Stila 1.9 JTD, ali najslabiji model od 59kw. Po ovom vremenu, dakle nije težak minus, kad sipam za 1000 dinara, pređem oko 80 km po gradu. Budući da je cena dizela pala na 140 dinara to je malo jače od sedam litara, a ako pređem 80 km, ispada da mi troši po gradu (Beograd) oko devet litara. Da li je to realno budući da imam najslabiji model?

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...