Jump to content
FAS Goran
podvarak

[HOWTO] Punto Classic - "skakavac" mod

Recommended Posts

Evo jedne korisne zanimacije za sve nas sa jeftinijim ulaznicama (tj. default kljucevima) i viskom slobodnog vremena :) Da bi izveli ovo sve od pocetka do kraja, potrebno je minimalno znanje elektronike, par osnovnih alatki koje svi imaju (mali krstasti srafciger, secice, spajalica, kombinirke i skalpel) i par onih koje mogu lako da se pozajme od komsije (lemilica i pistolj za plastiku). Pored navedenih alatki, potrebno je imati i malo hrabrosti za ovu zayebanciju jer kao sto svi znamo, kodirani kljucevi nisu ni malo jeftini :) Sto se tice kljuceva, podrazumeva se da imate svoj koji koristite i "skakavac" od nekog drugog vozila. U mom slucaju je to kljuc od Fiat 500 (hvala bratu Daxu jos jednom :) )

(slike su nazalost malo mutnjikave)

q17tynkl4aue8dycd8rv_thumb.jpg

prvi korak je otvaranje fabrickog kljuca. Ja sam koristio noz, obisao sam okolo krug i skinuo gornju gumu

wspcytuzg5iejboks4m5_thumb.jpg

Nakon toga dolazi se do malo tvrdje plastike koju je potrebno seckati da bi se oslobodio visak oko kljuca. U isto vreme se vadi i transponder koji je jako osetljiv i pazite da ga ne polomite! On je od stakla i oblika kao mali cevasti osigurac. Kad ga izvadite stavite ga na sigurno jer bez njega necete moci da upalite auto :)

Nazalost, ovo sam radio na poslu pa nisam stigao da slikam.

Posle toga treba otvoriti skakavac i izvaditi kljuc iz pokretnog lezista. To se radi tako sto se skavac savije do pola i necim ostrim izbije zastitni osigurac koji sprecava kljuc od ispadanja. Nakon toga kljuc ce ispasti sam.

4vblpqvjvom4kpzisi96_thumb.jpg

Originalni kljuc treba brusilicom skratiti i oblikovati kao i ovaj iz skakavca, da bi usao u njega bez problema.

Sledeci korak je otvaranje fiat 500 kljuca. Prvo se skida prednja maska

smjsyqbsy9ly83lwjvc6_thumb.jpg

pa onda i zadnja

4cvhyfr6ll9w1u32w3n_thumb.jpg

nakon toga dolazi na red mali sraf na sredini

ogk7pwb54hnztopjdn6_thumb.jpg

posle srafa ostale su jos samo 4 zabice sa strane i kljuc ce sam da se otvori. Njegova elektronika nam ne treba i moze da se baci slobodno. U cosak kucista stavlja se transponder s originalnog kljuca, prethodno obmotan 2-3 kruga izolir trakom (da ne seta).

Nakon toga otvara se meta alarm i vadi elektronika

v1rf6gva6n3m7bx42fa_thumb.jpg

posto je polukruzna plocica od mete malo sira, nece moci da udje u kuciste od skakavca bez modifikacije. Gornji polukruzni deo plocice sadrzi samo bakarni vod koji predstavlja antenu. Ja sam je tu presekao i spojio posle zicom.

g7tnr3uuwwn7uoevgui_thumb.jpg

sahb5xflbxn3aisd257k_thumb.jpg

nakon toga, plocica ce uz malo modifikacije donje plastike kucista, lako uci na svoje mesto. Treba je samo centrirati ispod srednjeg dugmeta (ima ih 3 na fiat 500 kljucu) i kanuti po kap tecne plastike da ostane na mestu.

qb49iar82ljv5skih9_thumb.jpg

Na kraju ostaje jos samo da se sve sklopi obrnutim redosledom i to je to. Evo i jednog klipa, cisto da pokazem svima kojima je cuveni Ristic rekao da ne moze da se prepakuje elektronika u skakavac, da vide da ipak moze :)

... Ako se neko odluci za slicnu akciju, stojim na raspolaganju za sva pitanja i pomoc...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto mu gromova :rambo: ......pa sta li je maximalno poznavanje elektronike kad je ovo minimalno ....svaka cast za ucinak!!! :geek: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

treba uskoro najverovatnije da dobijem par stilovih skakavaca pa jedino tako nesto da prepakujes...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koji si ti car!!

Svaka čast..

Vrbovaće te iz Fiata da im sređiješ automobile

ili ovi iz Street Customs-a .. :))

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

@podvarak

Jedno pitanje, da libi mogao meni da uradis prebacivanje ovog Alfinog kod kljuca i Meta alarm komande u neki skakavac sa 3 dugmeta?

ByKqr-1e61acd2c8ca703dbe62323e6b0dd3ac.jpg

ij409-1e61acd2c8ca703dbe62323e6b0dd3ac.jpg

Da napomenem kljuc nemoze da se otvori, mislim da je jedino resenje da se razbije, ali bojim se da se ne osteti transponder u kljucu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema opcija za dodavanje slika uz poruku, trebalo bi to da dodate na forum.

ybm8cg9ysi6u1ylgj5_thumb.jpg

vlj293bvslid91pkqnj_thumb.jpg

Da li sad vidis slike?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druze nisam raspolozen da se igram nisacijim kljucem zato sto lako moze da se polomi transponder ili slomi kljuc. Mogu da pomognem ako se odlucis da sam radis sve ...

Uskoro bih trebao da dobijem info koliko skakavaca ce mi stici i kojih tacno pa cu napisati ovde.

pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jel moze da se kodira taj stilov skakavac sto ces dobiti s kodom mog auta,jer mi fali jedan kljuc?

I jel bi mi moooozda prodao jedan kad ti stigne? :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mislim da ne moze transponder da se kodira 2x, znaci jedino da napravis novi kljuc... A skakavci ce biti na prodaju, samo cekam drugara da ih donese od preko. Javicu ovde detalje oko toga ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jel znas koliko kosta da mi se napravi samo onaj metal od kljuca?

Mislio sam da se to napravi i da ubacim u taj skakavac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da se nareze kljuc to kosta nesto smesno ja mislim da je mozda oko 500 din, ne secam se sad tacno. Ali takav kljuc mozes da koristis samo da otkljucas vrata....

Share this post


Link to post
Share on other sites

za tu akciju kod lokalnih majstora mora da se izbroji fina lova :) ... bilo bi dobro da vas ima vise sa tim zahtevom/problemom pa da se onda istalite i kupite jedan FIAT AK48 programer (~$110) i blanko kljuceve sa ID48 transponderom (~$5) pa stancujete sami koliko kome treba.... a mene za ideju odvete na pljeku ;)

Edited by podvarak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ovo se isplati kupiti i raditi ljudima kljuceve u pola cene od lokalnih majstora. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... da počnem :)

Naime, ja imam centralnu bravu, ali bez daljinskih mogućnosti. U međuvremenu sam ugradio modul za daljinsko zaključavanje koji je u sebi imao skakavce. Moja osnovna ideja je bila da mi neki ključar nareže mač, a da ja prebacim kod iz servisnog ključa koji može lako da se otvori i izvadi. Međutim, nijedan nije hteo da mi to uradi. Namerno kažem ''nije hteo'' jer mi je jedan priznao da to može da se uradi, ali da treba puno vremena, cimanja i budženja i da on to ne može realno da naplati u odnosu na to koliko potroši vremena, ali mi je ipak rekao da bi mi uradio to za 2000rsd s tim što ne garantuje za kvalitet, jer kako kaže, može vrlo lako da se desi da pukne mač u bravi :blink:

Da ne bih davio moje pitanje je iduće - da li je moguće napraviti ovakvu sličnu priču kod mene? Najviše me buni sad taj deo sa daljinskim zaključavanjem što nemam fabričko nego after-market pa onda bi trebalo tu elektroniku da ubacujem u neki drugi skakavac ili da nekako uguram mač u ovaj moj postojeći skakavac... Postoje li originalni Fiatovi skakavci za one starije šare ključa... ovakve:

http://www.autokeys.us/product_details.php?category_id=101&item_id=1083

Ne znam ni ima li razlike u odnosu na ovaj kao što je tvoj... sav sam zbunjen 1000 ideja mi je sad u glavi ne znam kojim redom bih pisao :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako nekome nesto moze da pomogne ja sam za lagunu kupio u ovoj radnji kluceve sa centralom radilo je bez problema mozda nekome bude od pomoci radnja je 5 minuta od mog stana pa nije problem da odem i konkretno se raspitam ako neko oce nesto.

pozdrav

EDIT: J...s budalu zaboravi najvaznije adresu:

http://stores.ebay.at/akhancarparts :rofl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elem evo mene u stilu ''par sati kasnije'' :D Naime, rasturio sam jedan rezervni ključ sa idejom da vidim kako izgleda ono što se unutra nalazi. Ono što me je najviše zabrinulo jeste to kako ključ izgleda ''iznutra''...

19tx0.jpg

@podvarak jel' i tebi izgledao ovako kad si ga izvadio ili je ormah bio onakav kao što je na slici? U suštini, ako bih uspeo da izbrusim ovo kako treba, deluje mi kao da bih mogao da ga ubacim u ovaj moj skakavc koji imam...

Druga stvar koja mi je sada nedoumica jeste kako provaliti koji je meni čip u ključevima... u servisnom ključu ima čip na kome pišu neki totalno nebulozni brojevi (Google me baca na neke sajtove koji nemaju veze sa tim), a na čipu iz rezervnog ključa na jednoj strani piše T5-00, a na drugoj R1. Video sam po netu da postoje T5 čipovi, ali me buni ovo T5-00 jer to nisam našao, a našao sam T5-01 i T5-02... takođe, nigde ne videh programator za ove T5 čipove...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...