Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Naplata punjenja strujom

Recommended Posts

Medeni mesec za vozače plug-in hibrida, a posebno za potpuno električne automobile, polako prolazi u sve više država. Besplatno punjenje tako postaje bliska prošlost...

 

U Hrvatskoj počinje naplata punjenja e-vozila - ovo su cene

 

punjaci 2021.jpg

 

Hrvatska eletroprivreda u ponedeljak, 24. januara počinje naplatu punjenja električnih vozila na javno dostupnim punjačima ELEN. Početak naplate struje koja se koristi za punjenje e-vozila u nekim delovima Evropske unije već neko vreme funkcioniše, tako da za mnoge vozače ovih automobila ovo nije novitet. Kako se navodi u saopštenju ELEN-a, struja za punjenje električnih vozila biće naplaćivana na 31 lokaciji, a korisnici će na raspolaganju imati dve tarife punjenja: skuplja tokom leta od 7 do 21h i tokom zime od 8 do 22h, a jeftinija tokom noći.

 

Tako za punjenje na punjačima snage do 22.1 kW u skupljoj tarifi treba izdvojiti 2.7 kuna po minutu (42.1 RSD), a u jeftinijoj 2.31 kunu po minutu (36 RSD) i dozvoljeno trajanje punjenja iznosi 180 minuta.

Na punjačima snage od 22.1 do 50 kW u skupljoj tarfiti cena je 3.5 kuna po minutu (54.6 RSD), u jeftinijoj 2.9 kuna po minutu (45.2 RSD) i dozvoljeno trajanje punjenja je 60 minuta.

Kada je reč o punjačima snage iznad 50 kW, za skuplju tarifu treba izdvojiti 4.95 kuna po minutu (77.2 RSD), za jeftiniju 4.45 kuna po minutu (69.4 RSD), a dozvoljeno trajanje punjenja je 45 minuta.

 

U našoj zemlji električni automobili besplatno se mogu napuniti u javnim garažama, hotelima (za goste), kao i na osam punjača JP ''Puteva Srbije''koji se nalaze na glavnim putnim pravcima.

 

preuzeto sa - nova.rs

 

-----

 

Ako baterija u autu ima npr. 60 kWh i došli ste na punjač dok ima npr. 15% - punjenje od 15%-80% kapaciteta baterije na punjaču od 50 kWh (pod uslovom da i povučete toliko struje, tj. da nije gužva i istovremeno nakačeno još nekoliko drugih automobila) će koštati oko 22 evra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...