Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Dacia Bigster

Recommended Posts

Dacia Bigster concept

 

210375-dacia suv 2021 6.jpg

 

Dacia će do 2025. godine predstaviti tri nova modela, a najavljen je i dolazak kompaktnog SUV-a.

 

210376-dacia suv 2021 5.jpg

 

Nova strategija Grupe Renault pod nazivom ''Renaulution'' uključuje transformaciju Alpine u električni brend i udruživanje sa Lotusom na projektu električnog sportskog automobila, ali postoje i novosti koje se odnose na Daciu. Rumunska kompanija će naime proširiti svoju ponudu u narednim godinama sa tri nova modela od kojih će jedan stići u C segment.

 

dacia suv 2021 4.jpg

 

Iznenađenja nema jer će pomenuti veći model imati formu SUV-a, a najavljen je u konceptnoj formi tokom zvanične prezentacije Renaulutiona. Ovaj model izgleda robusnije od manjeg SUV-a Duster, ali ne treba očekivati da produkcijska verzija izgleda identilčno konceptu koji nosi naziv Bigster.

 

dacia suv 2021 3.jpg

 

SUV će biti dug 4.6 metara, odnosno duži za 28 cm od Dustera. Dizajniran je tako da može primiti hibridni, ali i alternativni pogon koji verovatno podrazumeva LPG i CNG.

 

dacia suv 2021 2.jpg

 

Takođe, očekuju se još dva modela, jedan stiže sledeće, a drugi 2024. godine. Grupa Renault želi da uspostavi čvršću vezu između Dacije i Lade kako bi se smanjili troškovi i broj platformi sa četiri na samo jednu. Osim toga, Renault želi da eliminiše sedam karoserijskih verzija i da njihov broj smanji na ukupno 11.

 

dacia suv 2021 1.jpg

 

Dva brenda će zajedno do 2025. godine predstaviti sedam modela, uključujući kompaktnu Ladu nedugo nakon dolaska Dacijinog modela namenjenog C segmentu. Renault namerava da Daciju učini ''otvorenijom i više kul'', dok će Lada biti ''gruba i čvrsta''. Kičmu oba brenda će predstavljati svestrana CMF-B platforma, a u planu su LPG i hibridni E-Tech pogoni. Čini se da Dacia dobija i novi logo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacia Bigster kao ''Renault Grand Duster''

 

renault gd02.jpg

 

Rumunski proizvođač već je objavio planove o proširenju asortimana u kome će vodeći model biti SUV baziran na nedavno predstavljenom Bigster konceptu. Terenac bi trebalo da ponudi enterijer poput onih u Nissan X-Trail i Skoda Kodiaq modelima, s tim da bi mu početna cena bila mnogo povoljnija.

U međuvremenu, francuska kompanija KDesign objavila je nekoliko rendera novog SUV-a sa prednjom maskom po ugledu na Renaultov Koleos krosover. Pored branika koji neosporno asocira na Duster, dizajn farova inspirisan je modernijim Volvo modelima. Iako se KDesign većinom vodio Bigster konceptom, tu su i nešto drugačija stilska rešenja poput zaobljenijih bočnih ogledala, novh točkova i realističnijeg dizajna brava.

 

renault gd01.jpg

 

Izvesno je i da će se produkcijski model ipak razlikovati od rendera. O njegovom dizajnu za sada nema mnogo reči, ali se zna da će CMF-B platformu deliti sa aktuelnim Loganom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako bi trebalo da izgleda serijski Dacia Bigster

 

dacia bigster 02.jpg

 

Dacia je ranije ove godine najavila da će do 2025. godine predstaviti tri nova modela, uključujući i jedan veliki SUV. Takođe je predstavljen i Bigster concept (na kome je i novi Dacia logo), a koji služi kao najava za novi SUV, veći od aktuelnog Dustera. Sada su pred nama i nezvanični renderi (iz francuskog magazina Auto Plus), koji pokazuju najverovatniji izgled serijskog Bigstera. Očekivano, serijski model će pretrpeti određene izmene u odnosu na pomenuti koncept automobil.

 

dacia b 01.jpg

 

Novi Dacia Bigster će biti dugačak oko 460 cm, baziran je na CMF-B platformi, a može da preimi i hibridni pogonski sistem. Takođe, očekuju se i LPG i CNG verzije, tri reda sedišta i 4x4 pogon.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serijski Dacia Bigster tokom 2022. godine

 

214270-dacia bigster 2.jpg

 

Dacia je ranije ove godine najavila da će do 2025. godine predstaviti tri nova modela, uključujući i jedan veliki SUV. Takođe je predstavljen i Bigster concept (na kome je i novi Dacia logo), a koji služi kao najava za novi SUV, veći od aktuelnog Dustera. Sada su stigli i novi nezvanični renderi (iz britanskog magazina Auto Express), koji pokazuju mogući izgled serijskog Bigstera za 2022. godinu.

 

dacia bigster 1.jpg

 

Očekivano, serijski model će pretrpeti određene izmene u odnosu na pomenuti koncept automobil. Novi Dacia Bigster će biti dugačak oko 460 cm, baziran je na CMF-B platformi, nudiće prostrani enterijer, a može da primi i hibridni pogonski sistem (možda sa 1.6 hibridnim sistemom iz Clia E-Tech ili novim hibridnim sistemom sa 1.2 trocilindričnim turbo-benzincem koji će raspolagati sa do 200KS). Standardne verzije bi trebalo da budu na raspolaganju sa TCe 90 i TCe 130 benzincima. Takođe, očekuju se i LPG i CNG verzije, tri reda sedišta i 4x4 pogon.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serijski Dacia Bigster na patentnim slikama

 

dacia b 3.jpg

 

Samo nekoliko dana nakon što je britanski Auto Express pustio u javnost par nezvaničnih rendera koji pokazuju serijski Dacia Bigster, sada je španski Autofacil objavio i navodene fabričke patentne slike ovog modela.

 

dacia b 2.jpg dacia b 1.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacia Bigster stiže ove godine

 

dacia bigster.jpg

 

Dok kompaktni Sandero ruši prodajne rekorde širom Evrope kao najprodavaniji model, pa je čak i u Francuskoj postao ''broj 1'' i dok upravo traje lansiranje novog povišenog karavana Jogger u Evropi, Dacia ''u tišini'' priprema ''blickrig'' i na SUV segment potpuno novim modelom. On je broj veći od postojećeg (prošle godine osveženog) Dustera koji bi ponudom prostora i cenom trebalo da pomete konkurenciju. Renault očigledno svojom rumunskom ''budžet'' podmarkom želi da napravi veliki posao u Evropi, a po do sada viđenom i najavljenom - na dobrom su putu. Tako već ove godine na tržišta Starog kontinenta stiže serijska verzija koncepta Dacia Bigster koji će biti i model s hibridnim pogonom.

 

Mada finalni izgled još nije poznat (render Autoevolutiona pokazuje kako bi mogao da izgleda) sva je prilika da neće biti bitno drugačiji od konceptne verzije. Odlike dizajna: aktuelni smer marke sa karakterističnim Y LED dnevnim svetlima gde na uskoj maski do izražaja dolazi novi logo marke, ali koji u serijskoj varijanti verovatno neće biti svetleći. Zato će biti zadržana masivna off-roaderska obloga na donjim delovima karoserije izrađena od reciklirane plastike kao i mišićavo poklopac motora, široki blatobrani i vodoravna zadnja svetla u obliku slova Y.

 

Sa 4.6 metara dužine koliko meri koncept, Bigster je gotovo jednako velik kao i Nissan X-Trail (4.640 mm) ili Škoda Kodiaq (4.697 mm). Pritom je od postojećeg Dustera, Bigster duži za lepih 280 mm. Kao rezultat toga, u Daciji obećavaju veoma prostranu unutrašnjost koja bi trebalo da raspolaže i opcijom trećeg reda sedišta. Bigster je postavljen na Alijansinu platformu CMF-B koju već koriste Logan i Sandero, Renault Clio i Captur, Nissan Juke i Note. Taj potez obezbeđuje Daciji manje troškove proizvodnje što posredno znači i nižu cenu proizvoda na tržištu za kupca.

 

Lista pogona će biti poznata prilikom predstavljanja, a Bigster bi trebalo da pokreće nekoliko benzinskih motora i barem jedan plug-in hibridni pogon, kakve već koriste Renault modeli poput Captura. S obzirom na veličinu i težinu SUV-a, ne očekujemo da ćemo ispod poklopca dočekati atmosferski 1.0 SCE trocilindraš od 65KS iz najjeftinije verzije Sandera, pa će ponuda verovatno početi sa TCe turbo verzijom istog motora od 90KS. Verovatno će kupcima biti ponuđena i verzija motora sa fabrički ugrađenim plinom ECO-G 100, dok će najsnažniji motor verovatno biti pozajmljen iz Renaulta Captura - 1.3 benzinac TCe od 130KS.

 

Hibridna verzija će koristiti tehnologiju iz Clija E-Tech i Dacije Jogger, a to je benzinski atmosferski 1.6 motor od osnovnih 91KS povezan sa elektromotorom od 36 kW, starter generatorom od 15 kW i litijum-jonskom baterijom od 1.2 kWh za ukupnih 140KS i 205 Nm. Uprkos aktuelnoj najnovijoj tehnologiji Renaulta, Dacia iz vida ne misli da izgubi svoju poznatu pristupačnost, pa što se cena tiče iz Dacije su dali nagoveštaj da će Bigster veličinom biti u rangu VW Tiguana, ali cenom na nivou modela klase ispod ili T-Crossa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolazi Dacia Bigster

 

210375-dacia suv 02.jpg

 

Dacia se sve bolje kotira na evropskom tržištu, a dolaskom Bigstera stvari će se dodatno promeniti.

 

Dacia je više nego uspešno promenila identitet. Više to nije jeftina marka za tržišta u razvoju, a još manje marka poznata po bezličnim i ekstremno jeftinim modelima. Ponuda je sada atraktivnija, vizuelni identitet takođe, a i cene su, hteli to priznati ili ne, porasle. U SUV segmentu trenutno je vrh ponude Duster, jedan od modela koji se još uvek nalaze na pola puta između nekadašnje jeftinije Dacije i nove sofisticiranije marke. A za sve koji žele više od radnog vozila iz Rumunije uskoro dolazi i Bigster.

 

dacia suv 01.jpg

 

Model je najavljen konceptom (na slikama) koji je merio izdašnih 4.6 metara u dužinu. I upravo je koncept najavio novi logo marke postavljen na atraktivniju masku. Šta očekivati od serijske varijante, rekli su brojni predlozi amaterskih grafičkih dizajnera, ali svi sa skoro istim rešenjima. Tako se predviđa ugradnja konvencionalnih prednjih svetala, jednostavnije oblikovanih branika te vrlo verovatno naplataka tradicionalnijeg dizajna. Agresivan i robustan izgled s izbačenim blatobranima i naglašenim ivicama će ostati, kao i rešenje sa spojenim pragovima i plastičnim ivicama.

 

Kad je u pitanju kabina, sasvim je jasno da Bigster postaje najkomforniji model marke. Gotovo je sigurna verzija sa sedam sedišta, a prednja armatura bi mogla da bude vrlo slična onoj kod novog Dustera. Ipak treba misliti i na troškove jer Bigster mora da ostane pristupačan. Mnoge će zanimati mogućnost da ulazna verzija bude lišena nepotrebnih dodataka poput centralnog ekrana ili skupih sistema asistencije. Ako se to dogodi, Bigster bi mogao da bude pravi hit na tržištima poput našeg. Sa druge strane, Extreme verzija će sigurno biti pravi šminker.

 

Najveća Dacia će sigurno u asortimanu imati i avanturističke dodatke poput krovnih kutija, kamperskih dodataka i druge opreme koja otvara nove mogućnosti korišćenja. Ispod poklopca treba očekivati nešto modernije motore. U ponudi će biti Renaultov 1.2 trocilindraš u formi blagog hibrida, zatim samopunjivi hibrid i, vrlo verovatno, bi-fuel verzija s plinskom instalacijom. Dizelaš je, nažalost, stvar prošlosti. Iako gotovo veličine Kodiaqa, ovaj model je postavljen na istu CMF-B platformu kao manji modeli koncerna. Takođe, brojne komponente deliće sa novim Dusterom, pa se očekuje da će imati vrlo konkurentnu cenu. Realno je očekivati da će novi Duster cenom skočiti na otprilike 21.000 evra. Bigster bi mogao da kreće od oko 23.000 evra...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...