Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

photo.jpg Petrolicious video: 1968. ISO Rivolta

 

Svi znamo kako su nastali Lamborghini automobili. Ali, nije Ferruccio Lamborghini bio jedini čovek u Italiji tog vremena koji ''nije bio dobar'' sa Enzom Ferrarijem. 

Renzo Rivolta takođe nije bio zadovoljan sa onim što je Ferrari pravio, i rešio je da pokaže kako može da se napravi bolji GT automobil, koji je nazvao po sebi - Iso Rivolta. Dizajn automobila je uradio Giugiaro u vreme dok je još uvek samo bio zaposlen u studiu Bertone. Iako je auto italijanski, motor pod haubom je bio američki, odnosno 5.4 V8 iz Chevrolet Corvette. Verovatno niste čuli do sada za ovu marku italijanskih automobila jer je Renzo Rivolta iznenada umro 1966. godine, nedugo nakon što su njegovi prvi automobili proizvedeni. Posle njegove smrti više nije bilo rada na novim modelima, i ovaj italijanski brend mišićavih (zbog motora iz Corvette) automobila je postao deo istorije...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zagato Iso Rivolta GTZ

 

208486-zagato iso2021 05.jpg

 

Italijanska dizajnerska firma Zagato je pripremila novi sportski automobil Iso Rivolta GTZ, inspirisan nekadašnjim modelom Iso AC/3.

 

208487-zagato iso2021 04.jpg

 

Za pogon se brine General Motorsov LT4 6.2 V8 motor sa kompresorom (ima 660KS i 881 Nm obrtnog momenta), ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3.7 sekundi, dok je najveća brzina 315 km/h.

 

208488-zagato iso2021 03.jpg

 

Treba napomenuti da je karoserija od ugljeničnih vlakana (podatak o težini vozila se u vesti ne navodi).

 

208489-zagato iso2021 02.jpg

 

Zagato će napraviti samo 19 primeraka ovog automobila, od čega je devet već prodato (prvi primerak je namenjen kupcu iz Švajcarske).

 

208490-zagato iso2021 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

motor1youtubelogoall.jpg Motor1: Zagato Iso Rivolta GTZ

 

Živimo u doba koje je nikada povoljnije za nastanak i razvoj novog automobilskog brenda. Opšti prelazak na električne automobile pogoduje tome da se danas pojavi novi brend, izbaci na tržište par novih modela na struju u par godina, i eto ga kao da postoji 100 godina već. Ali...istvoremeno se ljudi više nego ikada pre vraćaju u prošlost da se podsete kako je to nekada bilo, i jedan od značajnih auta iz tog perioda je ono što je Zagato uradio sa Iso Rivolta GTZ:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iso Rivolta GT Zagato na prodaju za 1.17 miliona evra

 

218494-iso 04.jpg

 

Jedini primerak modela Iso Rivolta GT Zagato u Severnoj Americi je ponuđen na prodaju, a cena je ''prava sitnica''. Zagato je predstavio podsetnik na Iso Grifo A3/C u avgustu prošle godine, a jedini primerak koji se nalazi u Severnoj Americi sada se prodaje po ceni od 1.17 miliona evra.

 

218496-iso 03.jpg

 

To se možda čini mnogo za automobil baziran na modelu C7 Corvette Z06, a i motor te menjač su ostali standardni. Automobil pokreće 6.2 LT4 V8 motor koji razvija 660KS i koji je uparen sa osmostepenim automatskim menjačem.

 

218495-iso 02.jpg

 

GT Zagato, ili kraće GTZ, nastao je kao rezultat u Milanu, dobio je kompletnu karbonsku karoseriju u retro stilu. U suštini, nijedan panel ili komponenta eksterijera nisu jednaki automobilu na kojem je GT Zagato baziran.

 

218497-iso 01.jpg

 

Zagato se pobrinuo da GTZ ima više prostora za prtljag od donorskog automobila, a namerava da proizvede svega 19 primeraka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...