Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Dodge Challenger / Dodge Charger

Recommended Posts

drivetribeyoutubenovi.jpg DriveTribe: Richard Hammond & Dodge Charger Hellcat

 

6.2 V8 sa kompresorom i 707 konja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslednji Dodge Hellcat sa više od 900 konja

 

221686-dodge challenger 01.jpg

 

Dodge će uskoro predstaviti svoj prvi električni ''muscle'' automobil, koji će obeležiti kraj ere motora s unutrašnjim sagorevanjem, ali pre toga će Hellcat ispratiti poslednjim i najsnažnijim modelom. Dodge Challenger SRT Hellcat je među naimpresivnijim automobilima zahvaljujući između ostalog i svom 6,2 litarskom V8 motoru s kompresorom koji je razvija 797 KS.

 

Prema informacijama koje su otkrili insajderi, Dodge će se oprostiti od Hellcata finalnim modelom koji će koristiti E85 etanol kao gorivo. Prve procene su govorile da bi Hellcat Finale mogao da razvija do 850 KS kad koristi E85, ali pouzdani izvor je otkrio da će snaga biti veća. Mopar Insiders navodi da će motor poslednjeg Hellcata isporučivati 909 KS, a pomenuti insajder je to potvrdio. Ovaj podatak jasno govori da će novi Hellcat biti najsnažniji Dodgeov automobil u istoriji. Podsećanja radi, specijalni Dodge Demon razvija do 840 KS uz korišćenje 100-oktanskog goriva za trkačke automobile i trenutno je najbrži SRT koji je ikada proizveden. Dodge je nedavno zaštitio ime Tomahawk, a ono bi moglo biti savršeno za poslednji model koji će predstavljati ''labudovu pesmu'' za motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Kada će automobil biti predstavljen, za sada nije poznato.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dorađeni Dodge Charger SRT Hellcat

 

226752-dodge c03.jpg

 

Modifikovani Charger SRT Hellcat na slikama je delo nemačke tjuning kuće S. Bader Karosserie und Lack.

 

226753-dodge c02.jpg

 

Aero body kit je zaslužan za proširenje vozila za 6 cm sa svake strane (napred) odnosno 10 cm (pozadi).

 

226754-dodge c01.jpg

 

U paketu su i spojler na poklopcu prtljažnika, hauba sa verzije Charger Hellcat Redeye, modifikovano Eibach oslanjanje, GME Performance izduvni sistem, kao i set 21-inčnih točkova Schmidt FS Line (gume 295/35 napred i 355/25 pozadi). Pojačan je i 6.2 V8 motor sa kompresorom, ali se u vesti ne navodi sa koliko KS sada raspolaže.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sledeća generacija Dodge Chargera i Challengera biće čisto električna

 

204669-dodge-charger 1.jpg

 

Znamo da će električni automobili na kraju poslati benzince i dizelaše u prošlost. Neki proizvođači ovu tranziciju obavljaju brže, neki sporije, ali je Dodge ostao utočište za voljeni V8 motor. Međutim, to će se promeniti sa sledećom generacijom Chargera i Challengera, uprkos glasinama koje tvrde suprotno. Platforma nove generacije ne samo što će odbaciti Hemi V8, već i sve druge motore s unutrašnjim sagorevanjem. Dakle, kultni V8 ''muscle'' modeli će postati čisto električni.

 

204679-Dodge-Challenger 2.jpg

 

Nije tajna da Dodge radi na novom električnom ''muscle'' modelu. Najavljen prošle godine, očekuje se da debituje u konceptnoj formi u narednih par nedelja. Biće prethodnica serijskog modela čiji je početak proizvodnje predviđen za 2024. Šef Dodge-a, Tim Kuniskis, prethodno je sugerisao da njegov dolazak neće značiti nužno kraj za motore s unutrašnjim sagorevanjem, tako da je na neki način ostavio vrata otvorenim za spekulacije. Kuniskis je čak rekao da bi nova električna platforma mogla da koegzistira sa aktuelnom neko vreme. Međutim, sada znamo da kada aktuelni Charger i Challenger napuste scenu, to će biti kraj grlenih V8 izduvnih nota. Ako postoji bilo kakva uteha za ljubitelje V8, glasine kažu da će kompresorska Hellcat mašina otići u istoriju pompezno. Nova verzija koja će kao gorivo koristiti E85, i trebalo bi da pristigne sa 900 konja za potrebe Challengera pre nego što električna energija preuzme stvari u svoje ruke.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Challenger Cabrio

 

dodge convertible 03.jpg

 

Kupci Dodge Challengera koji žele da imaju kabriolet verziju imaju sreće: entuzijasti mogu da traže kabriolet preko Drop Top Customsa, najstarijeg proizvođača kabrioleta u SAD. Kupci i prodavci koji su zainteresovani za Challenger Cabrio se ohrabruju da direktno kontaktiraju Drop Top Customs da potvrde aranžmane za transport, modifikaciju kabrioleta i cene.

 

227303-Dodge Challenger 02.jpg

 

Challenger Cabrio je najavljen na M1 Concourse događaju u mičigenu, tokom prvog dana trodnevne serije događaja Dodge Speed Week 2022, koja je sadržala najave i otkrivanja aktuelnih Dodge proizvoda.

 

227304-Dodge Challenger 01.jpg

 

''Dok dajemo gas ka našem novom putu performansi, Dodge se takođe zabavlja u ovom pobedničkom krugu slaveći decenije musle automobila,'' rekao je Tim Kuniskis, izvršni direktor brenda Dodge - Stellantis. ''Nema boljeg načina da obeležimo koliko smo daleko stigli nego da olakšamo kupcima Dodge Challengera da kreiraju kabriolet.'' Dodge Challenger kabrioleti su bili u ponudi kao serijska vozila samo u dve modelske godine, 1970. i 1971. Više od pola veka kasnije, Dodge kupci mogu da kontaktiraju Drop Top Customs da bi prilagodili svoje kabriolete iz snova. Kupci će blisko sarađivati sa Drop Top Customsom kako bi prilagodili vozilo svojim specifikacijama.

Modifikacije kabrioleta biće dostupne za 2022. i 2023. Dodge Challenger R/T, Scat Pack 392 i sve SRT modele. Drop Top Customs ima 46 godina iskustva u modifikaciji, stvarajući kabriolete, uključujući moderne Dodge Challenger kabriolete, koji imaju potpuno hidraulički krov, sa strukturalnim pojačanjima koja smanjuju savijanje karoserije, a zadržavaju unutrašnji prostor. Kvalitetan dizajn, podstavljen krov i grejano zadnje staklo rezultiraju beskompromisnom udobnošću i obezbeđuju zvučnu i temperaturnu izolaciju. Konverzija košta 25.999 dolara plus cena automobila, što primera radi znači da osnovni Challenger R/T Cabrio na kraju izađe nešto više od 66.000 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Charger Daytona SRT Concept

 

dodge concept 06.jpg

 

Dodge je prikazao ono što naziva ''budućnošću elektrifikovanih mišića'', i to Charger Daytona SRT Concept u formi coupea sa električnim pogonom i retro stajlingom.

 

dodge concept 05.jpg

 

Charger Daytona SRT će po najavama imati električnu arhitekturu od 800 volti pod nazivom Banshee. Mada specifikacije pogonskog sklopa nisu dostupne, Dodge tvrdi da će biti brži od Hellcata V8 ''u svim ključnim elementima''.

 

dodge concept 04.jpg

 

Za poređenje, 2023 Charger SRT Hellcat Redeye sa Jailbreak paketom ima 807 konjskih snaga, a od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) stiže za 3.5 sekundi. Dugme pod nazivom ''PowerShot'' će obezbediti privremeno povećanje snage.

 

dodge concept 03.jpg

 

Ostale karakteristike koje imaju za cilj da poboljšaju iskustvo ''muscle car-a'' između ostalog uključuju eRupt višebrzinski menjač i ''izduvni'' sistem koji je namenjen da Charger Daytona SRT bude jednako glasan kao Hellcat.

 

dodge concept 02.jpg

 

Dodge je naime dizajnirao svoj Fratzonic Chambered Exhaust da bi pojačao skoro tiho zujanje elektromotora u kakofoniju od 126 decibela dostojnu SRT značke. Za razliku od svog prethodnika sa SUS motorom i zadnjim pogonom, Charger Daytona SRT Concept ima pogon na sve točkove. Dobiće i kočnice sa šest klipova, a sigurno će biti ugrađeno i regenerativno kočenje.

 

dodge concept 01.jpg

 

Ističu se i 12.3-inčni centralni ekran, 16-inčni instrumenti, Head-up displej, kao i nekoliko modova vožnje (Auto, Sport, Track i Drag). Kako stvari sada stoje, serijska verzija ovog automobila bi mogla da se pojavi tokom 2024. godine.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

thestraightpipes.jpg TheStraightPipes: 2022. Dodge Challenger SRT Hellcat Widebody Redeye

 

...ima u nazivu još i ''Jailbreak'' :D - 807KS/959Nm iz 6.2 V8 sa kompresorom:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Challenger Scat Pack Swinger & Dodge Charger Scat Pack Swinger

 

Biće ih proizvedeno samo po 1.000 komada, i Charger i Challenger će biti widebody. Suštinski je ovde u pitanju samo boja spolja/unutra i ukrasne šare:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Charger King Daytona

 

dodge charger 03.jpg

 

Charger King Daytona pod haubom ima 6.2 V8 motor sa kompresorom i 807KS.

 

dodge charger 02.jpg

 

U paketu su i 8-stepeni automatski menjač, 20-inčni Satin Carbon Warp Speed točkovi, Brembo kočnice, Go Mango narandžasta boja, Satin Chrome oznake, crna grafika, kao i natpis ''King Daytona''.

 

dodge charger 01.jpg

 

U unutrašnjosti preovlađuje crna tema, sa narandžastim kontrastnim šavovima. U planu je ograničena serija od samo 300 primeraka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodge Challenger Black Ghost

 

dodge black 02.jpg

 

Uoči najavljene elektrifikacije Dodge je za 300 kupaca pripremio jedan od poslednjih Challengera koji će pokretati gromoglasni HEMI V8 motor. Chrysler je nedavno predstavio poslednje brojčano ograničeno izdanje modela 300C koji pokreće V8 motor. Sva planirana produkcija je rasprodata za 12 sati, pa je očekivano da će isti slučaj biti i sa modelom Challenger Black Ghost koji pokreće V8 motor, a koji će Dodge ponuditi u samo 300 primeraka.

 

Dodgeov podsetnik na legendarni crni Challenger iz sedamdesetih godina dvadesetog veka koji je pokretao 7.0 V8 motor se krije iza naziva Black Ghost i predstavlja šesto (pretposlednje) posebno izdanje Challengera sa kojim Dodge uskoro završava priču u kojoj glavnu ulogu ima V8 motor. Moderni Black Ghost (Crni Duh) sa sobom donosi proširenu karoseriju kakva odlikuje i Challenger Hellcat Redeye, a za spektakularan ''zvuk i sliku'' je zadužen 6.2 HEMI V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija 808 konjskih snaga i 972 Nm obrtnog momenta koji se posredstvom 8-stepenog automatskog menjača distribuira samo na zadnju osovinu. Jasno je da će karoserija svih 300 primeraka biti u crnoj boji, a tu je i nekoliko aplikacija s kojima se Dodge osvrće na izvorni model.

 

dodge black 01.jpg

 

Tamni tonovi dominiraju i u kabini koja je obložena kombinacijom kože i alkantare, a pomalo čudi da su u Dodgeu za Black Ghost odabrali felne u sivoj boji. Ostaje nam da sačekamo i predstavljanje poslednjeg sedmog posebnog izdanja Challengera koji će pokretati legendarni HEMI, jer je ranije odlučeno da će narednu generaciju jednog od najpoznatijih američkih muscle automobila pokretati samo elektromotori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Dodge Charger Daytona SRT Stryker Red na SEMA sajmu

 

Dodge Charger e3.jpg

 

Dodge pokazuje entuzijastima nagoveštaje budućih proizvoda uoči lansiranja prvog elektrifikovanog muscle car-a.

 

Dodge Charger e2.jpg

 

Charger Daytona SRT će okupljanje proizvođača automobila i tjunera iskoristiti da ponudi pogled u budućnost Dodge brenda. Charger Daytona SRT na SEMA sajmu je u upadljivoj Stryker Red boji, a pažnju privlači fabrička najava o devet mogućih izlaznih snaga za ovaj potpuno električni automobil.

 

Dodge Charger e1.jpg

 

Za obične modele od 400 volti, kupci će moći da biraju između 455KS, 495KS, 535KS, 590KS, 630KS i 670KS. Dodatne tri verzije će biti dostupne za 800-voltne SRT Banshee modele sa još većom snagom.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaylenonovi.jpg Jay Leno & 2023. Dodge Challenger SRT Demon 170

 

Izvršni direktor Dodgea Tim Kuniskis, predao je ključeve poslednjeg Dodgeovog auta sa V8 motorom ovde sa 1.025 konjskih snaga, a Jay Leno ga je provozao:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Dodge Charger i sa benzinskim motorom

 

dodge concept 06.jpg

 

Iako su Amerikanci prvo tvrdili da nema šanse za verziju s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, sada očigledno menjaju smer. Novi Dodge Charger će takođe izaći na tržište sa benzinskim motorom.

Dodge Charger u svojoj novoj generaciji izaziva mnogo kontroverzi. Još uvek je prototip, ali vrlo blizu proizvodnje. Američka marka sprema se za tržišni debi ovog automobila - a što je bliže, dobijamo više informacija o... verziji motora s unutrašnjim sagorevanjem. Kako se čini, Dodge možda ima asa u rukavu koji će pomiriti ljubitelje ovog modela. Ipak, to nije motor kakav biste očekivali u ovakvom automobilu.

 

dodge concept 02.jpg

 

Kako javlja Mopar Insiders, Dodge Charger će dobiti Hurricane motor. Govorimo o 3.0 R6 motoru koja se trenutno koristi u Jeep Grand Cherokee. Prema Mopar Insidersima, takav motor bi trebalo da ide u Charger u standardnoj verziji. U početku se radi o varijanti od 510 konjskih snaga koja će savršeno funkcionisati u ovom automobilu. Izbor motora sugeriše da Dodge želi da se želi takmiči s Mustangom i zgrabi deo tržišta za sebe. Ne može se poreći da elektrifikacija u SAD-u napreduje drugačijim tempom i da je potražnja za automobilima s unutrašnjim sagorevanjem još uvek velika. Bila bi šteta ne iskoristiti takvu priliku za privlačenje novih kupaca brendu.

 

Međutim, to ne znači da će Charger izgubiti električnu varijantu. Charger Daytona, odnosno top verzija, na tržište će stići samo u obliku električnog automobila. Sve govori da će Dodge gotovo sve detalje s prototipa preneti na serijski automobil. Ovde takođe govorimo o staklenom krovu koji ostavlja odličan vizuelni utisak. Nakon godina uspeha sa Challengerom i Chargerom, ovo je veliki izazov za Dodge.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hennessey H1000 Last Stand Charger & Challenger sa 1.000 konja

 

hennessey h02.jpg

 

Motor je 6.2 HEMI, ovde sa 1.000 KS i 1.285 Nm. U paketu su i aero body kit od ugljeničnih vlakana, novi 20-inčni točkovi i gume, kao i grafika za eksterijer.

 

hennessey h01.jpg

 

Dodatna snaga i obrtni moment omogućavaju modelima Charger i Challenger H1000 Last Stand da ubrzaju do 60 milja na sat (96 km/h) za 2.8 sekundi i pređu četvrt milje (402 metra) za 9.9 sekundi pri 227 km/h. Serija je ograničena samo na po 50 ''Last Stand'' vozila.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serijski Dodge Charger Daytona već tokom 2024. godine

 

dodge cd 032.jpg

 

Dodge je još 2022. godine prikazao ono što naziva ''budućnošću elektrifikovanih mišića'', i to Charger Daytona SRT Concept u formi coupea sa električnim pogonom i retro stajlingom. U međuvremenu, Dodge nam sada pokazuje prve slike pretprodukcijskog primerka. Automobil će biti dostupan kupcima krajem 2024. godine, ali za sada nema informacija o dostupnim pogonskim agregatima i ceni.

 

dodge cd 02.jpg

 

Čini se da je ovaj testni automobil električna verzija, a navodno će postojati i benzinske i električne varijante.

 

dodge cd 01.jpg

 

Električni Charger će imati više dostupnih verzija. Bazna verzija dobija jedan električni motor sa 408 KS i pogon na zadnje točkove. Očekuje se da će varijanta sa dva motora imati 680 KS i pogon na sva četiri točka. Na vrhu će se navodno naći model sa 900 konja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...