Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Lamborghini priprema misteriozni model za svoju 50-godišnjicu >>> Veneno

Recommended Posts

Lamborghini Veneno se prodaje za čak 9 miliona evra

 

230629-lamborghini veneno 03.jpg

 

Crno-zeleni Lamborghini Veneno Roadster je u prodaji u Dubaiju za 9 miliona evra, nakon što je prešao samo 3500 kilometara. Svaki Veneno ima jedinstvenu specifikaciju, zbog čega ih je veoma lako razlikovati. Ovo je drugi od samo devet napravljenih primeraka, a završen je crnom nijansom sa zelenim detaljima i kabinom u zelenoj koži i izloženim ugljeničnim vlaknima.

 

230630-lamborghini veneno 02.jpg

 

Ovaj konkretni primerak se 2020. godine prodavao na aukciji RM Sotheby's za 4.5 miliona dolara, što ukazuje na rast vrednost hiperautomobila u samo dve godine. Imajte na umu da je cena Veneno Roadstera bila 3.3 miliona evra kada je bio nov.

 

230631-lamborghini veneno 01.jpg

 

Između 2013. i 2014. proizvedena su ukupno četiri coupea Veneno, plus devet roadstera. Ispod prilagođene karoserije kojom dominiraju istaknute aero komponente krije se Aventadorov monokok od ugljeničnih vlakana i V12 motor koji proizvodi 750 KS. Prodavac ovog primerka je VIP Motors iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lamborghini Invencible & Lamborghini Autentica

 

Lamborghini Invencible 9.jpg

 

Samo nekoliko nedelja pre debija Lamborghinijevog prvog hibridnog supersportskog automobila, italijanska firma odaje počast svom poznatom atmosferskom V12 motoru sa Invencible coupeom i Autentica roadsterom: dva jedinstvena, unikatna automobila koja ističu DNK marke i predstavljaju vrhunac Lamborghinijevog ekskluzivnog akcenta na personalizaciju, uključivanjem kupca od samog početka u kreiranje modela. ''V12 motor je jedan od stubova naše istorije i uspeha našeg brenda'', rekao je Stefan Vinkelman, predsednik i izvršni direktor u Automobili Lamborghini. ''Dok idemo ka prihvatanju nove ere hibridizacije u srcu naše strategije Cor Tauri, ovo je Lamborghini način da proslavimo atmosferski V12 sa dva unikatna vozila koja savršeno predstavljaju naš koncept izuzetnosti u personalizaciji.''

 

Lamborghini Invencible 8.jpg

 

Lamborghini Centro Stile je dizajnirao ova dva jedinstvena automobila kao kvintesenciju maksimalne kreativnosti koristeći V12 platformu, odražavajući dizajnerske naznake koji su doprineli ikoničnom značaju kompanije, oslanjajući se na sportski karakter inspirisan trkačkom stazom.

 

Lamborghini Invencible 7.jpg

 

Invencible i Autentica odaju počast remek-delima Lamborghinijevog dizajna: Sesto Elemento, omaž lakoći i motosportu koji karakteriše veliko zadnje krilo; Reventon sa svojim jedinstvenim aeronautičkim stilom; i Veneno, koji potragu za aerodinamičkim savršenstvom dovodi do ekstrema.

 

Lamborghini Invencible 6.jpg

 

''Napravili smo dva unikatna automobila sa sopstvenim jedinstvenim karakterom, inspirisani danima na stazi i visokooktanskom okruženju'', rekao je Mitja Borkert, šef dizajna u Automobili Lamborghini. ''Dizajnirao ih je Lamborghini Centro Stile, pokazujući maksimalnu kreativnost na V12 platformi. Ovi unikatni dizajni se oslanjaju na naš jedinstveni DNK dizajna dok još jednom podižu naše dizajnersko nasleđe na novi nivo.'' Oba nova automobila dele isti monokok od ugljeničnih vlakana iz Aventadora, proizveden u Sant'Agata Bolonjeze, zajedno sa karoserijom od ugljeničnih vlakana koja uključuje dizajn i tehnologije koje je Lamborghini uspešno testirao u motosportu. Impozantna hauba ponavlja haubu Essenze SCV12, zajedno sa naglašenim prednjim razdelnikom zajedno sa vertikalnim podupiračima dizajniranim da upravljaju protokom vazduha na najefikasniji način. Šestougao, dobro poznati motiv modernog Lamborghinijevog dizajna, harmonično je, ali upadljivo integrisan u prepoznatljive vizuelne elemente automobila, počev od upadljivog sklopa prednjeg i zadnjeg svetla naglašenog inovativnim šestougaonim LED svetlima. Na haubi, otvori za vazduh podsećaju na one na Sesto Elementu, a isti znakovi se ponavljaju u centralnom trostrukom auspuhu sa Inconel vrhovima: specijalnoj leguri čelika visokih performansi koja potiče iz vazduhoplovne industrije.

 

Lamborghini Invencible 5.jpg

 

U unutrašnjosti oba automobila dominiraju čiste linije, sa minimalističkom kontrolnom pločom poboljšanom heksagonalnim 3D štampanim otvorima za vazduh i bez instrumenata na konzoli, kako bi se naglasila lakoća kabine i usmerila pažnja na čisto uživanje u vožnji. Sam kokpit je uokviren igljeničnim vlaknima, sa digitalnim očitavanjem sa namenskom grafikom za svaki automobil.

Lamborghini Invencible coupe karakteriše suptilni kontrast između dominantne nijanse crvene i elemenata ugljeničnih vlakana pojačanih crvenim 'pahuljicama'. Karoseriju Rosso Efesto dopunjuju pragovi i okviri vrata od ugljeničnih vlakana, baš kao i kočione čeljusti u Rosso Mars, koje se nalaze iza točkova sa jednom maticom sa oblogama od ugljeničnih vlakana.

Na klasičnim makazastim vratima nalaze se dve istaknute šestougaone trobojke: omaž italijanskoj zastavi koja odjekuje na oblogama vrata, kao i na volanu.

Unutrašnjost, u istoj boji kao i karoserija, u kontrastu je sa kožom Rosso Alala i Nero Cosmus alkantarom, naglašenim personalizovanim vezom u Rosso Alala i Nero Ade boji. Na instrument tabli nalazi se Lamborghini logo u Rosso Efestu: ista boja koja se koristi za ručice menjača na volanu. Na sličan način, Lamborghini Autentica roadster ima karoseriju u Grigio Titans boji sa detaljima u mat crnoj i Giallo Auge livreji: boja koja se ponavlja na kočionim čeljustima kao i na glavnim aerodinamičkim elementima. To uključuje prednji razdelnik i zadnje krilo izvedeno iz motosporta, uz par peraja.

 

Lamborghini Autentica 4.jpg

 

Profil automobila jedinstven je po dve kupole sa integrisanim rolbarovima, inspirisanim trkačkim automobilima iz prošlosti.

 

Lamborghini Autentica 3.jpg

 

Unutrašnjost se može pohvaliti elegantnim vezom u Giallo Taurus boji, sa kontrastnim Nero Ade kožnim presvlakama i dvobojnom Nero Cosmus i Grigio Octans alkantarom.

 

Lamborghini Autentica 2.jpg Lamborghini Autentica 1.jpg

 

Invencible i Autentica su poslednji automobili koje je proizveo Lamborghini opremljeni 12-cilindarskim motorom od 6.5 litara postavljenim uzdužno pozadi pre prelaska na hibridnu eru. Poslednji pozdrav odlazećem Lamborghinijevom V12 pogonskom sistemu isporučuje 780KS i maksimalnih 720 Nm obrtnog momenta pri 6.750 obrtaja, uparen sa sedmostepenim ISR menjačem, pogonom na sva četiri točka i Lamborghinijevim dinamičkim sistemom upravljanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...