Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

Fiat i ruski Sollers ulažu 2.4 milijarde eura

Recommended Posts

fiat%20linea%2022.jpg

Fiat i ruski Solers uložiće 2.4 milijarde eura (3.3 milijarde dolara) u zajedničko preduzeće koje treba da proizvodi oko pola miliona automobila godišnje, u nastojanju da se obezbede nova trštišta, pošto je u Italiji i u nekim drugim evropskim zemljama najavljeno ukidanje podsticajnih mera za prodaju vozila.

Realizacija tog projekta dovešće do stvaranja drugog najvećeg ''igrača'' na tržištu automobila u Rusiji, posle ''Avtovaza'', u kome francuski ''Reno'' drži većinski paket akcija.

U novom zajedničkom rusko-italijanskom preduzeću montiraće se devet Fiatovih modela, kapaciteta 500.000 vozila godišnje. Dve firme planiraju izvoz do 10 odsto ukupne proizvodnje, a pored automobila, izrađivaće menjače i motore u Rusiji.

Zapadni proizvođači automobila pokušavaju da udruživanjem kapitala i proizvodnje smanje troškove u borbi protiv pada prodaje i proizvodnje. Vlade su pomogle povećanje prodaje uvodjenjem poreskih olakšica i različitih subvencija, ali su te mere u većem broju zapadnih zemalja obustavljene zbog nestašice novca, što će uticati na drastičan pad potražnje.

Kompanija "Solers", nekadašnji deo imperije čelika ruskog tajkuna Alekseja Mordašova, u poslednjih nekoliko godina razvila se u vodećeg ruskog proizvođača vozila. Ona je prodala 62.000 automobila u 2009, kada su ukupne isporuke vozila na tom tržištu bile prepolovljene. Novo zajedničko italijansko-rusko preduzeće najverovatnije će zameniti firmu GAZ, koju kontroliše milijarder Oleg Deripaska u vladinim planovima da formira drugu veliku firmu između ruskog i inostranog proizvođača automobila, koja bi mogla da konkuriše partnerstvu ''Reno-Avtovaz.''

preuzeto sa - Auto Blog

-----------------

Kompanija Sollers i Fiat sarađuju još od 2005. godine kada su potpisali prvi ugovor o zajedničkom ulaganju. Njime je bilo predviđeno da u jednoj od svojih fabrika kompanija Sollers pravi Dobla i Albeu za potrebe lokalnog tržišta. Proizvodnja tih modela je počela, dok ovog leta treba da počne i proizvodnja Fiat Linea modela.

U vreme kada je najveći igrač na Ruskom tržištu automobila ''Avtovaz'' tražio strateškog partnera, Fiat je izgubio u toj trci od kompanije Renault koja je ponudila veću cenu. Međutim, imajući u vidu velike probleme koji su odmah potom usledili u vidu katastrofalnog pada prodaje automobila na ruskom tržištu 2009. godine ( prepolovljena prodaja ), ispostavilo se da je ustvari Renault debelo pretplatio Avtovaz i da će im trebati godine samo da nadoknade gubitak iz 2009.

Fiat sa kompanijom Sollers ulaže na jednakim osnovama ( pola/pola ) uz značajnu pomoć Ruske Vlade. Jednu od novih fabrika Sollersa otvoriće premijer Putin prilikom posete tom regionu sledeće nedelje.

Za razliku od većine evropskih zemalja u kojima se ukidaju podsticaji za prodaju automobila uvedeni 2009. godine, u Rusiji uopšte ne razmišljaju o ukidanju tih subvencija...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i neceg novog smile.gif

qqq92.jpg qqq93.jpg

Navodno je ruski Sollers hteo da kupi propalog korejskog proizvodjaca Ssong Yong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat i ruski Solers proizvodiće 500.000 vozila godišnje od 2016.

fiat%20doblo%2044.jpg

Rusko akcionarsko društvo Solers i zajedničko preduzeće osnovano sa Fiatom, proizvodiće 500.000 vozila godišnje od 2016. godine. Izvršni direktor Solersa Vladimir Švecov je precizirao da će se u prvoj fazi montirati 300.000 kola. Italijansko-rusko preduzeće, iza koga stoji ruska razvojna banka VEB, osnovano je u februaru ove godine po principu ''pola-pola'', najavljujući da će proizvoditi do pola miliona vozila godišnje.

Vlada Rusije je u partnerstvo uložila 1.2 milijarde eura kredita, dok su proizvođači automobila ponudili tehnologiju i proizvodne kapacitete, čime je formirano drugo najveće preduzeće na tržištu automobila u Rusiji, posle Avtovaza, u kome francuski Reno poseduje većinski paket akcija. Partnerske firme montiraće devet Fiatovih modela i planiraju izvoz do 10 odsto ukupne proizvodnje, a pored kola, izrađivaće menjače i motore u Rusiji. Kompanija Solers, deo nekadašnje imperije čelika ruskog tajkuna Alekseja Mordašova, u poslednjih nekoliko godina razvila se u vodećeg ruskog proizvođača vozila. Ona je prodala 62.000 automobila u 2009, kada su ukupne ispruke kola na tom tržištu bile prepolovljene. Solers planira da proizvodi devet novih modela ''u različitim klasama'' u fabrici Naberežnji Čelni na obali Volge, u ruskoj republici Tatarstan. Solers već montira Fiatove modele Albea i Doblo.

Fiat i Solers sarađuju od 2005. godine, a italijanski auto-gigant ima dugu istoriju poslovanja u Rusiji, gde je Fiat 1970. godine sagradio Avtovazovu fabriku u Toljatiju.

Perspektivno tržište

Zajedničko preduzeće sa Fiatom je prvo veće ulaganje inostrane firme u Rusiju od kada je globalna finansijska kriza dovela do kolapsa tražnje za automobilima. Rusija je obećala da će imati najbržu stopu rasta autoindustrije u svetu, ali je prodaja prošle godine pala 49 odsto u odnosu na 2008.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...