Jump to content
Goran
rkoma1986

Bravo 1.2 - problem sa višim obrtajima

Recommended Posts

u pitanju je bravo 1.2 2001 godiste... problem je sledeci.. ugradjen je nov sekvent plinski uredjaj i kada pokusavam da ga poteram u vece obrtaje na 4000 napravi zagusenje koje traje do nekih 4200, 4300 obrtaja i posle toga dobija snagu kao na benzinu... jako je nezgodno kad kreces u preticanje jer se motor jednostavno gusi tih 300 obrtaja i treba mu dosta vremena na probije i da krene kako valja.. pritom se upali lampica motora koja zasvetli desetak puta i onda se ugasi.... hvala unapred

pa moguce, kad sam ga uzeo sa ugradnje, nije hteo uopste da ide preko 4000 obrtaja i palio je lampicu svaki put kad ocu da ga poteram... otisao sam na stelovanje, kao malo je bolje, lampica se ne pali svaki put, ali recimo u 50 % slucajeva, auto ide preko 4000 obrtaja, ali sa tim zagusenjem... nadam se da ce 3 stelovanje biti ono pravo :D p.s. automobil sam skoro kupio, nisam siguran kada su mu zamenjene svecice, mada mi moj majstor kaze da bi one pravile veci problem da nisu u redu

i da, ovaj plinadzija mi je rekao da sumnja da bravo ima vise od fabrickih 80 konja i da bi mu on jos malo podigao konjazu na tom stelovanju o.O

Auto mora da se steluje u voznji ako hoces da bude sve kako treba. Samo ne znam kako misli da mu podigne snagu preko plina :question: a ti za svaki slucaj prekontrolisi svecice i kablove, dosta je osetljiv po tom pitanju kad se vozi na plin.

bila je velika putanja plina u usisnoj grani jer je dizne od plina povezao odmah na pocetak grane, na nizim obrtajima se to nije toliko primecivalo ali je preko 3500, 4000 hiljade jako gubio snagu... sada ide potpuno isto i na plinu i na benzinu, ne pali lampicu motora, konacno je sve savrseno :)

Kako mislis odmah na pocetku grane,posle benzinskih dizni tik uz glavu motora ili....? Pitam te zato sto i ja imam bravo kao Ti i ugradjen plin pre nesto vise id 7 dana sekvent naravno. Jako je kilav,ima knedlu do nekih 2200,kada ga spricam do 3 na gasu on se javlja kao isprekidan i sl. Na benzinu jako korektan. Vozio sam ga kod majstora koji je ugradio plin i imam utisak da polako dize ruke. Poj prijatelj koji ima isto 1.2 nema nikakvih problema. Jos da napomenem da je upalio MIL lampicu.

Eto,drugari sada ako neko ima nekakvo resenje sem budaka i cekica neka pomogne.

gotovo sam siguran da imas isti problem kao sto sam i ja imao. Ne znam sad kako da ti najbolje objasnim ali meni su dizne od plina bile povezane na gornjem kraju usisne grane (ne pored benzinskih dizni nego na drugom kraju) i plin je prolazio kroz celu granu dok nije ulazio u motor i zato je bilo gubitka snage...

Problem je resen tako sto je majstor u rupice na grani koje su probusene zbog plina ubacio tanka creva duzine 10-ak cm kako bi plin u granu ulazio pod vecim pritiskom...

U principu najidealnije je da se dizne od plina stave odmah pored benzinskih kako bi se sto vise skratila putanja plina, ali jbg, nije odmah tako uradjeno pa sad izgleda malo nabudzeno sa ovim crevcima ali mogu ti reci da radi posao, auto ide maltene isto kao i na benzin (da ne kazem skroz isto ali ide jako dobro u odnosu na ono ranije) i ne pali mi se vise lampica motora koja se palila redovno kad dam malo veci gas...

Nadam se da si razumeo ovo moje pojasnjenje, ako ne, nece mi biti problem da ti uslikam i posaljem sliku da vidis kako to izgleda u praksi :)

Hvala druze na detaljnom objasnjenju. Razumeo sam te sve u potpunosti i kod mene su dobro postavljene dizne. Danas sam opet posetio majstora i gledao sta je radio. Razbusio je dizne za plin na 1.9 mm i stavio spulne sa manjim otporom tj bile su 3ohm sada su 2 ohma. Mapirao ga ponovo i najinteresantnije je da je razlika u plin benzin bila u granici dozvoljenog tj negde oko 5 do 6 posto. Pritisak venturije 0.29. Bolje se ponasa nema knedlu. Cekam i testiram da eventualno ne upali MIL lampicu. Ako bude potrosnja u granicama mislim da je to to.

Jesi li ti kod tebe stavio torusnu bocu. Ako jesi koliko ti staje litara u nju.

Jos jednom ti hvala

Boca je umesto rezervnog tocka, tako da je valjda to ta torusna :D a staje oko 40-ak litara.... kazi mi samo kako si proverio tu razliku u odnosu snage na plinu i benzinu?

Pa pazi ovako,MIL lampica se pali onog trenutka kada L sonda konstatuje razliku do oko 10 procenata,znaci odnos smese nije dobar. Mapiranjem i kalibracijom LPG uredjaja treba doci do parametara u okviru benzinskog podesavanja sto se smese tice. Znaci ta razlika ne bi smela da bude veca od oko 8 posto.

Verujem da si pomislio na subjektivni osecaj a izrazen u procentima :rofl: . Nije znaci to sam vec gore pojasnio.

40 litara ??????????????? meni pumpaju max 26 cini mi se.

hahahah, nisam pomislio na subjektivni osecaj izrazen u procentima, hahahahaha, pa nisi ti masina druze :D a za bocu, meni su stavili malo vecu, valjda su tu trenutno imali na lageru....

Dobar si :thumbsup: Nego svidjaju mi se tvoje felne na avataru mozes li da mi posaljes koju sliku slikanu blize, koliko si platio i gde si pazario,hvala....

I naravno upalila se MIL lampica posle 80km voznje. Ide odlicno na plin mislim da je i potrosnja korektna ali lampica sigmalizira da je problem u smesi plina.

Ima lu vise smisla ici kod majstora podesavati LPG kada ocito problem nezna da resi.

ne znam koliko je to pametno resenje, a uz to mi vraca izbusen auto. Vec se jezim drugog majstora i pitanja: "ko ti je ovo radio".

Skinuo sam stoftver za podesavanje sekventa i ovih dana pravim interfejs za isti. Mislim da cu ipak sam odraditi posao. Uzgred imacu pomoc od vas sa foruma sto ce da zaokruzi pricu.

Da napomenem da sam sinoc gledao semu racunara od sekventa i primetio da uzima parametre sa Lambda sonde i kasnije te parametre salje u auto racunar. Imam utisak da ta komunikacija izmedju dva racunara uopste nije prosledjena (nije vezana)

racunari od auta i plina moraju biti u komunikaciji, tj racunar plina uzima podatke od racunara automobila, tu nema dvoumljenja... dobro je ako je problem samo softverske prirode, ali mozda je nesto pogresno ugradjeno kao sto je kod mene bio slucaj...

Tacno,tu emulator vodi glavnu bitku. Evo u semi se sve vidi!!!!!!!! X5fKR.jpg

Edited by vave