Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
zoki

Lancia Lybra - voda u kabini

Recommended Posts

Evo opet ja. Ovo sam jednostavno morao da podelim sa vama mozda nekom zatreba.
Pre oko tri meseca otvorim ja auto a i konstatujem da je kompletna leva strana u vodi. Kao da je neko skinuo krov. Dan pre toga padala je jaka kisa. Prvo sto sam pomislio bili su kederi. Pozovem ja sina i napunimo baloncice sa vodom , ja unutra on zaliva spolja--nista. Ni kap da udje. Prethodno sam poskidao bocne lajsne, podigao tapacirung. Najgore je od svega je ona zvucna izolacija koju sam morao da opsecem i izvadim napolje - nikad se nebi osusila unutra. I tako sam ostao u dilemi gde ulazi voda. Kada je pocelo ovo kisno doba stanje je bilo kada pada osrednja kisa-suvo , kada pada malo jaca kisa-potop.

Pre neki dan kupim polen filter i pocnem da ga menjam. Prvo sto mi je palo u oci bio je kanal ispod one plastike gde stoje brisaci -pun vode. Ona kutija sa osiguracima sa desne strane-u vodi. I ja skontam da je tu nesto zapuseno. Moj parking i cela V.Banja su pod lipama i ona od maja do avgusta opada trebi se i puni svaku rupu. Sknem ja brisace i onu plasticnu zastitu i na sredini kanala stoji odvodna rupa precnika 40 mm.-zabetonirana od lipe i ostalog djubreta. A voda je kada se kanal napuni ulazila na rupicu od sajle za otvaranje haube koja je sa desne strane na vrhu. :wallbash:
Evo prekjuce kada je bio onaj potop ni kap vode nije usla.

Pa da, to je najčešći uzrok ''potopa'' u kolima. Neretko se dogodi da voda ne uđe kroz sajlu za haubu već kroz ventilaciju pa je tako npr mom tai na Audiju stalno bilo mokro kod zadnjeg desnog sedišta... voda se nakupi jer je odvod zapušen i počne da ulazi u ventilaciju i najlakši put joj je verovatno na taj zadnji desni otvor i sve je tuda ulazilo... morali smo da skidamo desno sedište i dižemo kompletan tapacirung i izolaciju kako bi se sve isušilo da ne istrune...

Meni je doslo da ga dam u oglas. Sve mogu da progutam ali vodu u autu nikako. Odmah sam se setio mog novog Keca iz 2003 godine. Meni su napred bile plasticne kadice i kad pada kisa parkiram auto na blagu uzbrdicu da voda kaplje u njih.

Srecom ispostavilo se da Libra nije kriva.

Dosta cesto se to desava, pre par godina nam se to desavalo sa jednom fabijom, a posto je ionako smece od auta nisam ni pomislio da je takva banalnost u pitanju nego da je nesto ozbiljnije i nisam ni pokusavao da sredim to, tek kasnije sam cuo da je to cesta pojava i sredio to za 2 minuta. A sto kazes, kao da je neko skinuo krov ceo, auto je bio pun vode, cela suvozacka strana.... :shock:

Edited by Danilo

Kljuc 13 okasti i skines brisace. Kada skidas brisac obavezno ga malo podigni sa one strane gde je opruga da lakse sidje sa osovine. Onda skines keder pa plastiku. Obrati paznju imas po jedan zavrtanj na samim krajevima plastike a obicno su prekriveni prljavstinom pa se ne vide. Ukupno ima 8 srafova. Kada skines plastiku na sredini je odvodna rupa. Iskoristi priliku pa ocisti deo gde naleze plastika na staklo. Isperes ceo kanal sa crevom i to je to.