Jump to content
FAS Goran

jane

Members
  • Content Count

    28
  • Joined

  • Last visited

About jane

  • Rank
    Il Nuovo

Profile Information

  • Gender
    Male

Previous Fields

  • Garage
    Fiat Punto 1.2 8v ELX Dynamic
  1. Prvo, ostajem dužan slike iz mog prvog posta. Evo ih: Elem, popravka je završena, auto sam na kraju morao da odšlepam u servis, i tamo je urađena zamena dela. Nemam stari deo pri ruci sada, ali slikaću pa ću postaviti da vidite gde se kardan otkačio. Izgleda zastrašujuće. Hvala svima ne pomoći i savetima.
  2. Pronašao sam i kupio deo, polovan, skinut sa Punta isto godište, deo isti kao sa slike. Probaću sam da namestim kardan, pa ćemo videti. Da li možda neko ima preprouku/upozorenje o čemu treba ovde voditi računa (osim već dobrih saveta da se isprave volan i točkovi)? Koliko sam shvatio, gornja zglobna veza ide na volan, tu treba da se skine prvo motor serva, čini mi se? Da li neko ima neki savet na šta da obratim pažnju ovde, ako ima neka "kvaka"? Donja zglobna veza izgleda jasno, "čisto", da li postoji nešto oko čega treba da naročito povedem računa, zbog letve volana i slično?
  3. Hvala, ljudi, na slikama i pojašnjenjima. Jasnije mi je sad šta je u pitanju i šta da tražim. P.S. Što se tiče vidljivih "oštećenja" po vratilu, stavrno ne znam kako i odakle, ja sam tek sada ovo i video. Kad smo kod toga, čini mi se da čak vidim tragove zavarivanja na vratilu kod spoja sa zglobom, tako da je moguće da je ovo neko već zavarivao (auto sam kupio polovan davno). No, to sada nije bitno.
  4. Da, sreća pa se ovo desilo prilikom parkiranja u centru Beograda. Pet minuta pre toga je auto bio na auto putu, ne smem ni da pomislim šta bi bilo da se ovo tad desilo... Ok, znači to je kardan. Da li ovom kardanu pripada i taj zglob ili samo šipka do zgloba, a sam zglob pripada delu koji dole ide ka letvi ili šta već? I još nešto, kakva je veza ove šipke sa volanom gore, isto preko sličnog zgloba? Nisam nikao u mogućnosti da pokušavam sa zavarivanjem. Mislim da ću morati da nađem taj deo i odem u servis da urade zamenu. Da li neko zna neki pouzdan otpad/servis gde bih mogao da nađem deo i uradim popravku? Ja sam iz Beograda, Centar.
  5. Zdravo prijatelji, Pre dva dana desio mi se neviđen peh - prilikom manevra za parkiranje unazad, volan se "otkačio" i izgubio sam upravljanje. Nekako sam se namučio sa tastom da sklonim auto sa ulice. Prilažem 2 slike da vam ilustrujem kako izgleda sve to. Šipka koja ide iz volana ka dole u zglob (kod papučica) se "izvukla" iz zgloba. Vidi se kao neki spoljni navoj na kraju te šipke, a unutrašnji na zglobu. Ne znam kako se zove ovaj deo tačno. Elem, interesuje me, da li se neko sreo, bilo lično, bilo iz druge-treće ruke sa nečim sličnim? Kako se ovaj deo zove (šipka sa zglobom)? Kako se i da li se popravlja, tj. šta se tu popravlja? Ili se menja ceo deo? Koliko bi koštala popravka, deo? Imam mnogo pitanja, i ne znam odakle da krenem...znam da moram u servis, ali bih voleo da se informišem prethodno o ovom kvaru i delu što više. Hvala unapred i pozdrav svima.
  6. Zdravo svima dobri ljudi. Opet bih vam se obratio za pomoć. U pitanju je Punto mk2a, 2002.g., 1.2 8v, prešao 173000 km. Elem, negde u februaru upalila se lampica airbag-a (crvena) u vožnji, sećam se. Vozio par dana, a onda oterao auto u Deltu na dijagnostiku. Posle detaljnije dijagnostike rečeno mi je da je otišao bimetal u volanu i da ga treba zameniti; deo se naručuje uz kaparu. S obzirom da nisam rizičan vozač, odlučim da sakupljam novac i da ne žurim sa ovim, ipak mi (u neku ruku) nije kritična stavka za ispravnost auta, koji me inače baš dobro služu (kuc, kuc, kuc). Dakle, sakupim novac, i odlučim da rešim ovaj problem danas. Odem do Delte, kad tamo prazan prostor, kao i prijemno odeljenje, a portir mi ljubazno reče da su pre 15 dana definitivno zatvorili servis za fiatova vozila zbog licence! Bam! E sada, moje pitanje je, da li neko od vas ima iskustva sa servisima koji mogu da kvalitetno dijagnostikuju kvarove airbag-ova za moj auto, kao i da rade popravke istog? I koji su to, u Beogradu? Od prijatelja sam saznao da se sa volanom i instalacijom airbag-a ne treba igrati i da to stvarno treba da uradi neki ovlašćeni servis sa iskustvom... P.S. Čitam u zvaničnom uputstvu punta za servisiranje airbagova, piše da se na 10 godina moraju prekontrolisati/servisirati kontakti navoja. S obzirom da auto nije udaran, možda je to razlog paljenja lampica. Pozdrav
  7. ˇˇˇHvala na odgovoru Dušane. Imam tvoj broj mobilnog s početka ove teme pa ću ti se javiti uskoro kad dolazim u Niš.
  8. Auto je Punto mk2a, 5-oro vrata, i ima fabrički ključ sa daljinskim otvaranjem/zatvaranjem. Interesuje me ugradnja standardnog alarma, nikakve perverzije i slično (ne znam kako bih drugačije rekao), koji mi ne bi zezao paljenje/akumulator/elektroniku...znači osnovne funkcije. Da li imaš neku preporuku, koji se alarm koji ti ugrađuješ pokazao pouzdan za svakodnevnu eksploataciju (ne za zaštitu od krađe)? Koja je cena sa ugradnjom? Mogu da dođem u Niš, pa me interesuje da li je potrebno i zakazivanje?
  9. Ja planiram da kupim S1, S2 je malo veliki za putničke automobile čini mi se. @Bane23 - Je l' imaš neku sliku kako izgleda taj nosač...mislim, je l' se kupuje negde, ili sam da pravim?
  10. Vaučer je na 1200 dinara. Već sam uradio za klimu, sad pred sezonu, a i nisam znao da li je ikada nešto tako rađeno, auto imam od januara tek, pa rekoh da pročistim malo te klima kanale. Za gorivni sistem ću onda verovatno uraditi, da sakupim parice još koji dan. Kad sam već pitao, da li postoji neki način/tretman da se očisti i rezervoar za gorivo? Kapiram da bi tek sa tim onda ceo sistem za gorivo bio "tretiran" kako treba? Gde bi to moglo da se uradi u Beogradu, i da li je praksa da se radi posle određene kilometraže (moj auto je prešao pravih 158000km)?
  11. Izvinjavam se ako pitanje nije baš konkretno u vezi sa forumom, ali svi ste vozači ovde pa možda imate pravu informaciju. Planiram put u Grčku svojim autom, pa me interesuje da li tamo protivpožarni aparat spada u obaveznu opremu (npr. aparata S-1A)? U AMSS-u nisu znali odmah da mi kažu, neki kažu da, neki ne...pripremam rute na navigaciji ovih dana, kad tamo, za Grčku mi program u informacijama o toj državi izbaci i podatak da je potreban protivpožarni aparat. Nije nikakav izdatak u odnosu na 50eur po osobi , ali ne bih da me kažnjavaju zbog ovoga. Takođe, u Puntu ne postoji nikakav držač za pp aparat, je l' bezbedno da se samo stavi u gepek, zbog tumbanja, cimanja i sličnog u toku vožnje? EDIT: Sad sam video da postoji deo foruma gde bi ova tema trebalo da se nađe, pa ako neko od moderatora može da je prebaci u Opšti deo/Bezbednost u saobraćaju.
  12. Neki dan sipam benzin na EKO pumpi, ispade nekih 30 litara, i dobijem vaučer za dva wynns tretmana: klima i sistema za gorivo. E sada, interesuje me, da li je neko radio ili ima iskustva sa ovim tretmanima sistema za gorivo? Auto koji vozim nema problema u radu, ali ovaj vaučer deluje primamljivo, pa me interesuje nije li to još jedna "šarena laža" ili je ipak ozbiljna stvar sa ozbiljnim koristima za auto. Evo linka za ove tretmane: http://www.wynns.rs/index.php?id=30
  13. ^^^Baš kao što si rekao. Ap Sport, bočni migavac, skoro 500din, i još pola minuta posla. Namestio sam, sada je sve na svom mestu. Hvala i pozdrav
  14. Pre neki dan mi na autopranju četka odvali nosač sijalice levog bočnog migavca. Evo slike kako izgleda: Sijalicu drži kabl, ali pri vožnji se mrda, ispada pomalo celo migavac, lupka... Da li negde može da se nađe ovaj plastični nosač migavca? Hteo bih da namestim bočni migavac kako treba, ne bih da lepim ništa za lim nikakvim lepkovima. Da li neko od servisera ovde na forumu može da preporuči ili da savet kako da ovo rešim?
  15. ^^^Baš tako. Pošiljka je stigla RoyalAirMail-om, iz V.Britanije. Sve u svemu, zadovoljan sam brzinom isporuke. Inače, u transportu je prateći cd bio polomljen, ja rekao prodavcu da je sve ok da ne treba da šalje drugi jer ću naći drajvere na internetu sam (odavde sa foruma), kad on u roku od par sati šalje mi drajvere i softver na mejl. Svaka čast za brigu o kupcima. Inače, račun ima samo tu namenu - kupovina na internetu, i pre nego što obavim kupovinu, stavim otprilike sumu koja mi je potrebna i mirna mi glava. Sa karticom Visa Virtuon u Raiffaisenu nisam imao takvih iskustva, plus sam morao da imam u svakom trenutku depozit 20 evra...na kraju sam odustao od kupovine sa njom.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...