Jump to content
Goran
srdjos

Prebacivanje iz N1 u putničko - 500L

Recommended Posts

Poz svima

da li je neko radio rabotu iz naslova, prebacivao 500L iz N1 u putnicko.

Da malo opiše postupak i da li se to isplati

Pardon ako ova tema već postoji!

Posted (edited)

Ja sam svojevremeno hteo pandu da prebacim ali sam odustao
Mora prepravka kompletna da se uradi sa sve originalnim delovima i onda auto mora na atest 
Sedista, pojasevi, podizaci prozora, polica......
Verovatno je ogibljenje prilagodjeno za teret, kocnice....
A registracija teretnog jeftinija

Edited by clockwork_orange

Posted (edited)

500l N1 koliko se secam ima regularnu klupu pozadi, s'tim da je registrovan za 4 osobe a ne 5 kao obican. Verovatno ima i jos nekih birokratskih peripetija ali nisam bio u prodaji pa ne znam detalje.

@srdjos
PS. Pade mi na pamet, pozovi Autogarant za Fiat 500L 1.6 MultiJET N1 | Polovni Automobili reci da si zainteresovan za konkretan model ali ujedno pitaj i kakva je procedura oko eventualnog "prebacivanja" u putnicko vozilo.

Edited by MiloshBg

Posted (edited)

u međuvremenu sam zvao Fiat i AMSS i stvari idu ovako

treba: 
- saglasnost proizvodjaca koja se ceka 2 nedelje i kosta 12 000 din (ali tek kad dobijes saglasnost znaćeš jel se može prebaciti ili ne). Ukoliko ne može, ne plaćaš ništa

AMSS
- postaviti peti zadnji pojas (verovatno deo zadnje klupe ili celu klupu promeniti pošto je pojas u naslonu)
- izjava servisa o montaži pojasa (servis mora biti pravno lice)
- AMSS taksa 11 100 din 
- takse državi 8800 din (ukupno 3)
- radi se novi tehnički
- kad se dobije uverenje vadi se nova saobraćajna

Ugrubo, cifra 32 000 bez zamene klupe, tehničkog, nove saobraćajne i ko zna čega još

puno živaca za potrošiti!

Edited by srdjos

Ja da pitam, koj će ti đavo više od 4 sedišta?

Ja sam gledao neke N1 500L ove, i palo mi na pamet da jednog dana kupim. Ali i 4 sedišta je sasvim ok. Rešiš da ne voziš 5 osoba u autu, i cepaš tako.

Ako vozis teretno vozilo bilo koje kategorije neka pravila su malo drugacija i komplikuju zivot
Recimo u obavezi si da imas PP aparat, da imas nalepnicu sa ogranicenjem brzine (i da postujes tu brzinu).....  Meni su na tehnickom trazili da imam sajlu za slepovanje sa atestom od 3500 kg iako je bila Panda u pitanju takodje placanje zonskog parkinga se drugacije realizuje, moram da podnosim zahtev svakih 6 meseci i da cekam odobrenje za parkiranje teretnog vozila u zoniranim ulicama (Panda)

Ima toga jos ne mogu svega da se setim

Nalepnice za brzinu ne treba i sajlu mi nisu tražili ,a aparat ima ali ga nisu gledali.

Mada sam čuo nije provereno da nije potreban atest aparata akoo ima manometar i on je u zelenm

Ja vozim 500L N1 i nemam nalepnicu, imam pp aparat ali to nikad niko nije gledao.

Da, procedura je baš kao što si je napisao i praktično je ista za bilo kakvu modifikaciju. Sve što se menja, mora da uradi servis koji se bavi time (baš kao i zatamnjivanje stakala) onda ni garantuju da je to tako i tako i sa tim ideš na tehnički. E sad, za stakla je ukinuta ta saglasnost ali za teretni / putnički, ili recimo, zamenu veličine točkova, ili zamenu motora (izbaciš benzin, ubaciš dizel) tu već treba. Ono, deluje glupo, ali ipak, u nekim situacijama, znajući kakve smo budale, kolektivno, da nema te saglasnosti proizvođača, recimo, ljudi bi stavljali veće motore koji su išli u isti model, a da ne promene npr kočione elemente (konkretno, 500L ima benzin 1,4 i doboše pozadi a ima i 1,6 dizel ali ima diskove pozadi). 

Ti znaš, zašto ti to treba, ali, ono što ja sigurno znam, jeftinija je registracija i ne vozim 5 putnika. A jedini razlog, zašto ima 4 mesta, jeste povećanje nosivosti, jer se ukupna nosivost računa sa putnicima :) 

Sve zavisi na kakvu "budalu" od pandura ili radnika na tehnickom naletis
Sve sto sam naveo je obavezno po zakonu ali....
A ja sam lepak za "budale"

4 hours ago, ortakov said:

Ti znaš, zašto ti to treba, ali, ono što ja sigurno znam, jeftinija je registracija i ne vozim 5 putnika. A jedini razlog, zašto ima 4 mesta, jeste povećanje nosivosti, jer se ukupna nosivost računa sa putnicima :) 

Postoji bruto masa vozila, a ti biraš da li ćeš povesti više putnika ili više tereta. Imaš npr. aktuelni Doblo N1 sa 5 sedišta. Razumeo bih da se uklanjanjem petog mesta povećava zapremina tovarnog prostora, ovako ne. Inače, po owner manualu za 500l, razlike nema u nosivosti između putničke i van (pro) verzije sa 1.6 mjet 120. Za modele sa drugim motorima postoje neke minimalne razlike od svega 10-20 kg.

Na mojoj pandi je bila razlika u vesanju tj opruge su znatno tvrdje
Bilo je izuzetno neudobno voziti prazan auto tek sa 200kg u gepeku postaje nesto udobniji

I za Pandu 3 razlike gotovo nema. GVM (bruto masa) je identična za twinair 85 4x4 - oko 1540 kg.

Za 1.0 hybrid takođe, samo malo niža oko 1430 kg.

Snimak ekrana 2026-07-25 162408.png

Izvini ali nisam naveo da sam pricao o mojoj staroj Pandi 2. generacije sa 1.2 motorom
Jedan od razloga sto sam je zamenio je bio i taj sto je veoma neudobna bukvalno ispadaju plombe kad predjem preko lezeceg

N1 kategorija je smišljena da bi firme koje koriste takva vozila imale 100% odbitak (citaj povrat) PDV-a, na sve moguće i nemoguće troškove tokom eksploatacije vozila.

Koliko sam upozanat Fiat ne gleda baš blagonaklono na te prepravke, ranije je znao da ti kaze, ako ti treba putnicko, kupi ga odmah takvog (malo umotano naravno), mozda se nešto menjalo poslednjih godina.

Da skratim....kad se dobije saglasnost, potrebno je nabaviti originalne delove, da ih ugradi moze ko hoće (možeš i sam), ali ti treba potvrda sa opisom radova/ugradnje, nekog servisa koji je kao izvršio prepravku.

Dalje se ide u AMSS, odatle sa dva papira na tehnicki pregled, gde jedan papir zadrzavanju, a drugi ti overe i u registracionom listu navedu promene u nosivosti i broju putnika ( reg. list čuvaš ga ko oči u glavi, neophodan ti je za novu saobraćajnu). Sa tim drugim, overenim papirom ideš nazad u AMSS da im ga odneseš, uverenje dobiješ kroz par dana. Zatim sa uverenjem kad ti stigne original, registracionim listom i placenim taksama ides u SUP da predaš za novu saobraćajnu dozvolu.

Neko gore rece, nije siguran da li bi PP aparat bi trebao biti overen ili se gleda šta piše na manometru....mora biti overen, overa se radi na svakih 6 meseci, traje bukvalno 20 sekundi i košta 300 din (da ne reklamiram firmu, imate na Google pa kucate).

Sve je to meni puno zivaca pa sam odystao. Dobio sam ponudu da kupim 500L sa 95kkm i auto je u super stanju ali je n1