alfini0507 2005 Posted July 21 Koja je vasa preporuka drugari, sta je bolje? Ako neko ima nesto u ponudi recite cenu i dajte neku sliku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1850 Posted July 21 Copavac je uvek bolji, moze da se desi da naletis na neku rupu i iskrivis felnu a tada set za krpljenje ne pomaze 2 Axic and Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26833 Posted July 21 +1 Uvek sam za tocak punih dimenzija, pa copa, pa set za reparaciju, tim redom. Sto rece postovani kolega, set za reparaciju pomaze jedino za sitnije ubode na gazecem delu. Bilo kakav gumi defekt, secenje gazeceg sloja ili boka gume, ostecena felna - i mozes samo da se slikas i parkiras sa strane. Dodatno, kada iskoristis set za reparaciju, unutrasnjost gume i felne ostaje tako zas*ana da moze da bude veliki problem da se ocisti. Moze da bude problem i na vozilima sa "pravim" TPMS senzorima za pritisak. Uz tocak/copu, uvek praktikujem da u gepeku imam i set onih "crvica" koje koriste i vulkanizeri. Ako vidis rupu u gumi, nagazio si na neki sraf i sl. - okrpis sam za par minuta. Spaslo me je sigurno 2-3 puta u vreme ovog "investitorskog" urbanizma zadnjih par godina po BG i masovnog sejanja srafovske robe svuda po ulicama. PS: Probaj kod Pedje u Indjiji ili Makija u Sapcu. Pogotovo kod Pedje su cene smesne, uzmi tocak i onu plastiku sa alatom i dizalicom (da poravnas pod gepeka). Tako sam uradio za bivsi Bravo, prodao set za reparaciju, a za neke smesne pare uzeo ceo komplet i mirna Backa. Mislim da je copa bio 10 EUR, a plastika sa alatom takodje 10 EUR. 2 Grafit and alfini0507 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4845 Posted July 21 (edited) Gde moze da se ubaci tocak pune dimenzije ili copavac to je uvek najbolja opcija ali ima automobila kod kojih nema mesta ni za copavac kamoli normalan tocak vec dobijes samo alat i set za krpjenje pa se *ebi. Meni je prethodni gp stigao sa setom za krpljenje, odmah sam ubacio copavac Edited July 21 by OMP 1 alfini0507 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
alfini0507 2005 Posted July 21 Hvala na savetu drugari... Onda jurim ćopavac sa dizalicom i kljucem Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1850 Posted July 21 Ne mora copavac da bude istih dimenzija moza da bude i dva broja manji bez problema Uvek je bolje imati bilo kakav tocak nego nikakav 1 alfini0507 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
alfini0507 2005 Posted July 21 Istina... Evo jedan me ubedjuje da je standardno isao 14" kao rezerva a na autu su 15" Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4845 Posted July 21 (edited) moras da znas da li taj manji tocak ili copavac moze na tvoj auto da se montira zbog kocionih klesta kao i da li je felna odgovarajuceg ET-a, tako da je najsigurnije naci originalnu felnu i dimenziju kao sto ti je vec na autu. Pre nekog vremena imao sam neke celicne felne 15 od renoa clio, stavio sam ih na oglase i dolazi covek da ih kupi za megana, oba nose 15ice isti promer, centralna rupa, medjutim kad je dosao ja mu kazem probaj ti prvo ovu felnu odmah sad da li pasuje, posto covek dosao 50km do mene, da ne bude da odes kuci i ne pasuje pa da se vracas, kaze on sto ne bi pasovala, reko probaj za svaki slucaj njemu bilo lakse da proba pozadi, podigne auto skine svoju, stavi ovu i sve ok, kaze to je to, reko nije, moras da je probas i napred, skinuo i prednju i kad je zasrafio felnu jedva se okrece, grebe o klesta, tako da ne znaci da ce svaka felna da pasuje bez obzira sto je velicina ista u ovom slucaju nije bio isti ET za malo ali dovoljno da pravi problem. Edited July 21 by OMP 1 city reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1850 Posted July 21 Da, sto rece OMP, moras da probas, slicno se i meni desilo Nabavio nove felne vozio ih cak 6 meseci dok nisam promenio plocice kad auto ni da makne, zaglavile felne o kljesta, dovoljno je bilo tih 10ak milimetara debljine novih plocica da napravi problem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26833 Posted July 21 (edited) Po fabrici (apropo velicine klesta) - isti 14'' ćopa ide na 1.2, 1.4 8v i 16v, kao i 1.3 MultiJet. Slika 1 je eLearn, slika 2 Korisnicko uputstvo: Edited July 21 by Ivan 1 alfini0507 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted July 23 Samo tocak makar kakav da je Znam slucajeve kada nije bio dosta ni 1 rezervni tocak Ti setovi za krpljenje su samo za one koji ce da zovu pomoc kad se probusi guma 1 clockwork_orange reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1850 Posted July 24 (edited) Dzaba set za krpljenje ako ne znas da ga koristis, ako nije kompletan, ako je bajat Svakako moras do prvog vulkanizera da on sada ocisti i zakrpi gumu sto ce zbog ciscenja lepka lepo da kosta Vise puta sam zakrpio gumu sa ona dva sila i gumenim crvicima od dodatnog alata ti trebaju jos kljesta da izvuces ekser i bilo kakav mini kompresor Poslednji put sam zakrpio bez lepka i evo drzi vec 6 meseci Nije to nista komplikovano ima uputstava po YT koliko oces Za veca ostecenja tocak je obavezan Edited July 24 by clockwork_orange 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26833 Posted July 24 (edited) 3 hours ago, clockwork_orange said: Vise puta sam zakrpio gumu sa ona dva sila i gumenim crvicima od dodatnog alata ti trebaju jos kljesta da izvuces ekser i bilo kakav mini kompresor Poslednji put sam zakrpio bez lepka i evo drzi vec 6 meseci +1 Napisah vec da me je spasilo vec 2-3 puta. I drzi skroz OK na malom C2 vise od 2 godine, mozda cak i 3. Jednom sam nab'o holsraf na DS5, takodje je drzalo normalno, ali sam te gume zamenio novim. Hocu da kazem da je "pilo vodu" svo vreme sa tim starim gumama (daleko tezi auto, sa vecim pritiskom u gumama). Smesna investicija koja moze da te spasi za te najcesce, sitnije ubode (ne moras ni da dizes auto i menjas tocak, cak i ako imas rezervni). Samo treba voditi racuna i menjati te "crvice" s vremena na vreme, jer se vremenom speknu u gepeku od toplote i starosti. Da ne bude kad zatreba, djokson . Set od 5 "crvica" je reda velicine 200 kinti po radnjama, na Ali/Temu su maltene dzabe. I ne uzimati one najjeftinije komplete u startu, da se ne desi da kada treba malo zustrije da se potegne "crvic" pri montazi - da rucica ostane u ruci . Edited July 24 by Ivan 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 620 Posted July 26 Po kineskim radnjama toga ima za 150-200din i radi posao, krpio sam i na motorima gde inace nije preporucljivo cepovanje i sve je to drzalo do kraja veka gume Nosio sam kompresorcic i taj set kad idem van grada jer tu nema rezervne. Mogu da se kupe i crvici posebno, oni su bas nesto smesno tipa 50-100din i ima ih 10ak. Dobro je to sto kad se s tim uvezba ne mora uopste da se skida tocak pa je lakse nego menjati ako ne mora(dizalica, zapeko sraf, trazi polugu blablaa). U autu ne nosim mada ne bi bilo lose Quote Share this post Link to post Share on other sites
YUgisa 3349 Posted July 30 Ja kad sam probusio na sraf, odneo kod vulkanizera i kaze tebi cu ipak da stavim redovnu zakrpu, tebi ce da izleti cep iz gume kako vozis 2 alfini0507 and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
alfini0507 2005 Posted August 1 Nabavljen je copavac i onaj set sa dizalicom sto ide u felnu... Hvala na savetu drugari 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites