dDule 0 Posted June 14 (edited) Pozdrav svima! Prosle nedelje sam kupio Bravo 1.4 TJet 150ks 2009to uvezenog u solidnom stanju. Autu je potrebno malo ljubavi estetike radi (tvrdokorne mrlje, dubinsko i malo poliranja) ali motor je u super stanju sa dobrom opremom. Kad vec pomenuh estetiku, dobio sam glavni kljuc i rezervni. Medjutim, glavni kljuc sa daljinskim otkljucavanjem ne radi jer je ispala zabica koja drzi bateriju unutra (ona sto upada pod uglom). Ionako je plasticno kuciste totalno izlizano i strokavo, pa sam porucio novo. Raspakovao sam stari kljuc i ubacio PCB plocicu u novi, takodje prebacio gravirani kljuc da ne moram da idem da kopiram (kuciste je samo plastika i parce metala za gravirane kljuca - ne dobija se PCB plocica). Medjutim, daljinsko otkljucavanje/zakljucavanje ne radi? Centralna brava radi kada se ubaci kljuc u bravu i okrene...isto tako i automatsko zakljucavanje pri vecim brzinama radi bez problema...Da li je ovde PCB plocica otisla...u ambis? Vrteh baterijicu u krug, pa drugu, pa trecu, pa cetvrtu...pa namestaj kontakte da prijanjaju bolje i na bateriju pa i na PCB...medjutim nista. Pokusao sam i neku *foru* sa sinhronizovanjem kljuca na Youtubu...nesto kao davanje kontakta 5-6 puta pa gasenje...pa se on sinhronizuje ponovo sa kljucem - probao sam i nije pomoglo, mada mi to ionako nije pilo vodu od pocetka. Sta je ovde problem i koliko bi kostala popravka? Sto se tice zujanja, unutar kabine posle par sekundi davanja kontakta krece konstantno zujanje kao neki motorcic u intervalima od jedne sekunde. Videh da svicka vreme i datum na putnom racunaru svake sekunde pa sam pomislio da je to, ali ne vidim poentu zvuka motorcica...a i posle par sekundi ispadnu iz takta i ne svickaju/zuje u isto vreme. Zujkanje je konstantno dok radi auto. Iz sekunde u sekundu. Nije strasno bucno tokom voznje (primecuje se samo kada je tisina), niti tokom ugasenog motora sa kontaktom - ali nije nemoguce neprimetiti. Pomislio sam da je automatska klima (koja inace rade super, hladi dvozonski bez problema), ali nju sam poslednjih par dana drzao potpuno ugasenom - tako da nije bilo potrebe za ikakve motorcice da od nje rade bilo sta. A i koliko znam, automatska klima ima motorcice sa leve i desne strane, ali ovde zujanje bas ne mogu da preciziram. Ne dolazi iz instrumental table, niti sa leve/desne strane kod vrata gde su obicno motorcici. Nije ni CD plejer na koji sam posumnjao da je pokvaren (mada i nije neka steta). Kao da zvuk dolazi negde skroz iza table, ali bas ne mogu da prislonim uvo i da cujem. Sta je ovde problem? Hvala unapred! Edited June 14 by dDule Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8701 Posted June 14 Prvo deluje kao da je kljuc izgubio frnkvenciju pa ga auto ne prepoznaje,koliko se secam radi se uparivanje preko dijagnostike .Za drugo po meni je ili motoric klapne ili senzor unutrasnje temperature. On ima ventilator koji stalno radi .Sent from my SM-A346B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26398 Posted June 14 (edited) @dDule Kao prvo, pozdrav i dobrodoslica na FLCS forum. Pravilo je da u tehnickim podforumima ne pravimo "kupusare" od tema, u kojima cemo pitati sve sto nas zanima. Zbog preglednosti i buducih pretraga, svaki topic se bavi temom tacno definisanom u naslovu. Takodje, imas i mogucnost pretrage foruma, gde ces vrlo lako pronaci odgovarajuce teme koje te zanimaju. Tesko da ces postaviti pitanje, za koje za ovih 18 godina postojanja foruma nije otvorena tema. 1. Sto se tice kljuca - licno bih naravno uvek krenuo od dijagnostike, gde prvo mozes vrlo lako da vidis ima li uopste komunikacije izmedju RC (daljinca) i Body Compa. S tim sto ce ti za ovo trebati elektronski kod auta, koji se nalazi na Code kartici (uz mehanicki kod). Koju si, nadam se, dobio uz auto. Udje se u Adjustments za Body Comp i izabere "Remote control programming" (ne mesati sa "Key Programming", koji sluzi za programiranje transpodera za paljenje auta). Pokrene se procedura za uparivanje daljinaca (treba da se pripreme svi koji se imaju). Sistem onda trazi pripremu prvog daljinca i kada se procedura za njega startuje, u roku od 15 sec treba da se pritisne bilo koje dugme daljinca (cini mi se na 3 sec). Tu ce se odmah videti da li je problem do komunikacije (kvara na ploci daljinca/bateriji) ili se samo daljinac raskodirao. I procedura se vrti onoliko puta, koliko ima daljinaca. Kada se prodje kroz sve, sistemu se to potvrdjuje, nakon cega se vrsi uparivanje svih RC sa Body Compom. Ukoliko procedura ne prolazi, moguce da je fizicki problem sa samom stampanom plocom u daljincu. Imas dosta o tome u ovoj temi: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/43955-kopiranje-i-kodiranje-ključeva 2. Sto se tice zujanja u kabini u taktovima, siguran sam da imas problem sa (najmanje jednim) aktuatorom digitalne klime. A kako opisujes, deluje i sa vise njih. Tipican problem za Nuova Bravo i Deltu, a nasledjeno jos sa Stila, maltene da nema polovnjaka sa digitalnom klimom a da nije imao problem. Pogotovo starije verzije, pre restyle. Nema veze sto klima ne radi, npr. vec po paljenju auta, otvara se klapna recirkulacije (i zatvara po gasenju). Ako je (normalno) drzimo podesenu u otvorenom polozaju. Takodje ces to najlakse videti dijagnostikom. A uvek je pozeljno i da se s vremena na vreme odradi kalibracija klime (mozes i dijagnostikom, a mozes i istovremenim pritiskom na dugmice MONO i AUTO). Ove teme: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/81025-fiat-nuova-bravo-popravka-motorićaklapni-digitalne-klime https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41104-fiat-stilo-fiat-nuova-bravo-automatska-digitalna-klima/ 3. Ako ti slucajno blinka kilometraza, moguce da imas i problem sa nekim uredjajem na CAN mrezi. Obicno to bude kvar "cuvene" Blue&Me jedinice. Ako blinka datum/vreme, mozda samo treba da se nasteluje. https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41988-fiat-stilo-nuova-bravo-trepće-broj-pređenih-kilometara/ https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/66252-nuova-bravo-problem-sa-blueme-praćen-blinkanjem-kilometraže-na-boardu/ Edited June 14 by Ivan 2 shuxx and alfini0507 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites