Jump to content
Goran
Sign in to follow this  
hadrijan

Klima napunjena - slabo hladi

Recommended Posts

Pozdrav, forumasi.

Imam problem. Vozim FIAT 500 L, 1.4. Presao sam 148000 km.

Kada sam pre dve nedelje prvi put ukljucio klimu, ukapirao sam da ne radi. Ukljuci se kompresor i odmah se iskljuci. Pretpostavio sam da nema freona.

Odem u serivs klima uredjaja, oni ustanove isto, 2x testiraju sistem, kazu nema pustanja nigde.

Potom mi napune klimu freonom.

Danas, 33 stepena, ukljucim je i ona radi.

Ali hladi jedva.

Kada stavim na 3 i stavim ruku ne "ledi" ruku, sto mislim da bi trebalo da se desi.

Hladi, ali to je mlako.

Odem ponovo ui klima servis, oni provere pritisak u sistemu za hladjenje i kazu da je sve u redu.

A meni i dalje klima jedva nesto rashladjuje.

U cemu moze biti problem?

Zamenio sam i filter kabine, koji jeste bio prljav i sa nekim sitnim liscem, iako ga redovno menjam.

17 minutes ago, hadrijan said:

Odem ponovo ui klima servis, oni provere pritisak u sistemu za hladjenje i kazu da je sve u redu.

Koliko stepeni C su izmerili na izlazima ventilacije?

U racunicu treba uzeti i spoljnu (ulaznu) temperaturu u trenutku merenja.

Posted (edited)

Ne znam koliko su izmerili. Nisam se ni setio da pitam. Covek je merio, to sam video. Samo je rekao da je sve u redu.

Razmisljam da opet sutra odem u servis.

Ali da ne budem Stevo Zigon iz serije i da ispadnem bas totalno glup...

Inace, vozio sam se malopre u sinovljevom Audiju, A3 ima. Kada je ukljucio klimu, stavio na 20 stepeni, bukvalno sam se smrzao.  Iako je napolju preko 30. Kod mene u autu  i ovo u Audiju je neuporedivo. Moja klima kao da ne radi...

Edited by hadrijan

Posted (edited)

Ja imam slican problem na Pandi ali znam i sta je uzrok
Slabo hladi, treba joj vecnost da ohladi, hladi iskljucivo na drugoj brzini, na trecoj vec nema kapcitet i duva mlak vazduh dok na prvoj nedovoljno duva da bi ohladila kabinu.

Freona ima, kompresor radi, pritisak ima. Uzrok je dezintegracija hladnjaka klime, bukvalno na pola hladnjaka je sace nestalo, cevi su netaknute i ne pustaju pritisak ali sace koje bi trebalo da vrsi izmenu temperature vise na postoji, kako pipnem sace delovi sami otpadaju .
Majstor mi rekao ne diraj nista dokle god da hladi, polovni hladnjaci su u istom stanju dok novi zamenski ne valjaju.
Kada meris temperaturu vazduha zavuci termometar sto dublje u ventilacioni otvor i rezultat bi trebao da bude oko 6-7 *C
U Passatu hladi klima ubija

Edited by clockwork_orange

Moze im se da biraju posao... Em ga imaju dovoljno a i da ga nemaju u izobilju prosto toliko naplacuju da im se moze birkati i sto je najgore identicne cene imaju oni koji imaju prijavljenu radnju i oni koji rade na crno. 

Posted (edited)

Majstora mrzi da radi, lakse mu je da danas napuni 5 klima pa puta 4-5-6000 koliko vec naplacuje, ihahaaaj... 

Isti problem sam ja imao, nakon punjenja je pocela da gasi kompresor u leru jer nije mogao hladnjak da postigne, raspalo se sace. Kupio sam zamenski NRF(poredjenja radi, u ponudi je bio od cini mi se 6500 i nrf od 9000, uzeo sam njega po preporuci), i od tsd hladi, ubija, a dokle ce videcemo.

20250612_163537.jpg.1482f65299ca98bc6acbfe59b0299ce6.thumb.jpg.dce527a2a7d7aaa6bec2fae0adee3a9d.jpg  20250612_163620.jpg.eda5a2651420f9b61443156c8bd2a5b0.thumb.jpg.d3c235c3004f512dbfb7d350ea2b61d5.jpg

(slike iz tog posta)

Edited by Milos1

Hvala svima koji su se javili. Ocigledno me majstor zafrkava!

Nema druge nego zamena hladnjaka!

Javicu sam sam uradio i da li je vredelo...

Pozdrav

Bio sam jutros kod majstora.

Sve proverio i rekao da je sve OK.

Ovo je drugi majstor kod kojeg idem.

Rekao mi je da odem u perionicu i da spreda, kroz one resetke opereme hladnjak, da je sigurno taj hladnjak zapusen. Da operem prvo toplom vodom, pa onda hladnom.

Odem i uradim to.

I ništa. Sve isto.

Prelged mi je naplatio 2000 dinara, vratim se u servis, on kaze da ne zna sta je, kazem mu da sam platio pregled, on kaze da je on svoje uradio i naplatio i tako prica krene unedogled...

Ostoa sam bez 2000 i bez resenja problema.

Pa dobro, čovek je svoje uradio, pogledao, utvrdio da je ispravno i uzeo pare. A što ti ne znaš da ti je klima ispravna je tvoj problem :P.

Za takvu stoku nije greota doterati buldožer i poravnati "servis" jer takva stoka treba da čuva ovce na planini (ako je i za to sposobna) a ne da bude majstor. 

Bio sam jutros kod majstora.

Sve proverio i rekao da je sve OK.

Ovo je drugi majstor kod kojeg idem.

Rekao mi je da odem u perionicu i da spreda, kroz one resetke opereme hladnjak, da je sigurno taj hladnjak zapusen. Da operem prvo toplom vodom, pa onda hladnom.

Odem i uradim to.

I ništa. Sve isto.

Prelged mi je naplatio 2000 dinara, vratim se u servis, on kaze da ne zna sta je, kazem mu da sam platio pregled, on kaze da je on svoje uradio i naplatio i tako prica krene unedogled...

Ostoa sam bez 2000 i bez resenja problema.

Da je nekome mom savetovao da pere hladnjak direkt pod jakim mlazom, vratio bi taj pare i jos bi pitao koliko da doplati.

Moras kod krstenog majstora.

Primera radi, na mom 21 godina starom autu klima treba da se dopuni, nikad pran hladnjak, ali HLADI, malo losije u mestu zbog nedostatka freona, al u voznji "ledi" i tako poluprazna. Danas na 35 je hladila lepo.

Ne znam odakle si al bolje nadji krstenog majstora i zavrsi sve za jedan dan.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Ne treba čoveku majstor, dvojica gledala i klima radi. 

Meni se "čudno" ponašao zadnji kraj u krivini i preko rupa tj. baš onako kako se ponašaju prazni amortizeri, dvojica majstora ljuljaju i kažu dobri su, Ako su dobri pogledaj silen blokove, dobri i oni. Kupim sam amortizere i zamenim, potpuno drugi auto.

Skoro da više nema majstora, većina samo misli da su majstori. 

Dobar dan, opet.

Da li neko mozda od forumasa iz Zrenjanina?

Ili ne mora da bude iz grada, ali zna valjanog majstora za klimu u Zrenjaninu?

Da tagujem mog banatskog drugara, koji se ucutao od kada je...

Da ne lajem dalje, sam ce on da objasnjava ako bude hteo :D

@Mijailović P.

Nema tu problema, niko ne sipa ekološki jer je sve samo ne ekološki za džep. Izvuče se novi ekološki do kraja i sipa stari koji ide u starija vozila i to radi bez problema.