Sebra 70 Posted February 24 (edited) Da se javim posle 3000km Automobil se za sada ponaša dobro, nemam nekih primedbi mimo onoga što sam već pisao. Bio sam skoro na putu do Boke pa da podelim utiske. Autoput do UE bez problema 136 na tempomatu, prosečna brzina do UE oko 90 na sat, 2 sata vožnje potrošnja 7.4 litara. Put do autoputa u CG, preko Zlatibora i Prijepolja bez većih problema savladava sve uspone, vozim atmo benzince ceo život pa sam navikao na obrtaje, ovo je najbrži automobil koji sam posedovao do sada pa nisam relevantan primer, meni je brži nego svaki pre njega. Autoput do PG nema šta, sve je nizbrdo, tempomat na 100 na sat, mada u pojedinim delovima on ubrza i preko 100. Potrošnja na ovoj deonici ispod 4 litra, bord pokazuje konstantno 2.5 litra ali je na kraju pokazao 3.9. Put ka Cetinju jači usponi, mora treća ili četvrta brzina, ide i preko 5000 obrtaja, ali izvlači uz brdo. Najviše smeta slabije motorno kočenje na spustu ka Budvi, čak i u trećoj ide prebrzo iza kamiona, u drugoj ok koci ali tu su obrtaji već na 3-4 hiljade i previše je bučno. Pa se koči više nego što sam navikao. Svakako je dobro što sam promenio prednje kočnice pre puta, iako su majstori bili stava da može to još 3-5 hiljada. Put ka Tivtu neću ni da komentarišem previše, totalni kriminal da su dozvolili da se vozi po onim rupama. To nije ni makadam, pre neki off road žestoki. Prva brzina na pola kvačila, 2 na sat i i dalje lupa i trese na sve strane. Stajao sam sa strane u blato par puta da se iskuliram. Vožnja u krug po zalivu predivna nema šta da se priča. Tivat, Kotor, Perast, Herceg Novi, par dana je bilo i sunčano, milina. Uspon ka Žabljaku, obrtaji i samo obrtaji, ide on, nisam hteo konstantno da ga teram na 5000 obrtaja, ali na nekim deonicama mora. Potrošnja do Žabljaka 7.4 litra, tu niko ne vozi po ograničenju. Po snegu na Žabljaku se ponašao stabilno, bez proklizavanja. Moram da pohvalim njihove putare, ujutru u 7 čistač prilazi do svake kuće i svake ulice da očisti, mislim da sam ih video desetine u toku dana kod sam ručao u restoranu na glavnom putu u podnožju Durmitora. Sve u svemu, ovo je bio prvi test malo dalje vožnje sa raznim konfiguracijama terena. Jedino nisam uspeo lepo da ispratim potrošnju ulje, nije bilo do vrha kada sam krenuo, i baš me zapalo da svaki smeštaj ima parking pod nagibom pa sam dolio 3 puta po 100ml za svaki slučaj. Nikako da uspem da naspem baš max i da ispratim realno stanje. Edited February 24 by Sebra 4 Reacher Gilt, nobutado, shuxx and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted February 24 Ja vidim da si pod pritiskom potrošnje ulja, ali imaš valjanu rezervu, ceo litar, ili bar pola litra. Ne optereuj se dolivanjem po 100 ml. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted February 24 (edited) @shuxx U autu imam 6 litara ulja, 3 u motoru, 3 u gepeku Edited February 24 by Sebra 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted February 24 Koliko staje u motor kad je na max ulje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted February 24 Od 1368 ccm verzija generalno - u atmosferac ukupno 2.95 l, u T-Jet 3.4 l, a u MultiAir Turbo 3.5 l. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted February 24 1 minute ago, Ivan said: Od 1368 ccm verzija generalno - u atmosferac ukupno 2.95 l, u T-Jet 3.4 l, a u MultiAir Turbo 3.5 l. to je isti motor kao u 500L T jet... samo + turbina i prateća skalamerija...... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted February 24 (edited) Pa sve to vuce jos nepunih pola litra zapremine ulja vise u odnosu na atmosferac. MultiAir jos i nesto preko T-Jet, zbog elektro-hidraulicnog MA razvoda, koji koristi motorno ulje za varijabilni rad sistema za kontrolu usisa. @Sebra Taj najobicniji tempomat na nizbrdici krece da se "zalaufava" preko zadate brzine, to je normalno ponasanje. Edited February 25 by Ivan 2 Sebra and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted April 17 (edited) Posle duge priče i većanja o pitanju pneumatika i koje staviti, o čemu sam pisao na temi o pneumaticima i moment ključu desilo se sve i svašta. Odlazim ja u Lidl i kupujem moment ključ ako zatreba nekad. Pričam o tome u kancelariji, dolazi koleginica i kaže nešto joj se čuje kada ubrzava, odemo da se provozamo oko firme, lupa nešto sa prednjeg točka čim se ubrza malo. Stanemo sa strane, ispostavi se ono na šta sam i sumnjao, šrafovi se odvrnuli, indentična situacija koju smo imali rođak i ja pre par meseci kada mu majstor nije lepo dotegnuo šrafove. Kod nje je stariji otac to zamenio u dvorištu pre nekoliko dana i očigledno nije lepo mogao da zategne rukom sve šrafove. Bukvalno sam dotegao gotovo sve šrafove na svakom točku, napred sve pozadi po neki se odvrnuli.... Taman eto prilike da ja iskoristim moj novokupljen moment ključ! Elem da se vratim na svoj auto. Odem kod vulkanizera, naručio sam nove letnje gume. Čovek koji tamo radi me ubeđuje da prednje nemam potrebe da menjam, imaju 4,5mm šaru. A pozadi je jedna na 2mm, druga na 3mm pa da te kupim polovne i izguram sezonu. Prihvatim ja to sve, balansiram ove napred. Nađem polovne gume, juče trebao da ih preuzmem ali nisam mogao da se organizujem sa vremenom i ostavim to za danas. E sada kreće ludilo, zovem ja i dogovorim montažu i balansiranje, danas je plan da idem sve to da završim. Ali ne lezi vraže, uparkiravam se u dvorište sinoć i PROBUŠIM gumu, ne znam na šta ne znam kako, samo sam čuo karakterističan zvuk i pomislio kakav je sada kamen ovde zalutao. Izađem, zatvorim kapiju, šišti prednji desni točak. Sa strane mala rupica, mogu prstom da zaustavim vazduh. Dok sam odneo stvari u kuću i vratio se bila je izduvana. Psujem sam sebe što nisam kupio i mali kompresor za gepek kada sam kupovao buster za akumulator.... Ništa, već je kasno uveče, idemo na zamenu točka, na pamet mi padaju razne horor priče kolega sa teme o pneumaticima i obrtnim momentina, babama na krače i zapeklim šrafovima, tešim se da sam montažu letnjih starih uradio pre nekoliko dana, da ću uspeti da ih odvrnem. Hajde prvo da vidim kakva je dizalica, kako se postavlja. Tu tek kreće peripetija, ja u životu nisam dizao na dizalicu auto ni sličan ovome po godištu ni po pragu. Stavim na prag dizalicu baš onde gde je obeleženo, nešto mi je to sumnjivo, razmišljam kakva je ovo dizalica bre, zovem ćala da pitam, pošaljem i sliku. Normalno kaže mi jesam li ja normalan sto puta mi je pokazao kako se menjaju dikovi i pločice i točak da ga ne zovem za gluposti hahahaha. Taksista se parkira ispred, pita sme li da ostavi automobil na kratko, ja reko može ako zna odgovor na jedno pitanje.... Gde ide dizalica!?. Čovek legao ispod, gledao nema pojma niša mu nije jasno, tačnije zna i on bi na ovu gredu ali dizalica ne naleže lepo sa ovim kanalom, na kraju sam je stavio direkt ovu veću glavu dizalice na tu gredu usku i tako podigao, poturio posle neke cigle da mi ne padne. Verujte mi ja sam 2 sata izgubio, ne znam gde ide dizalica. U nekom trenutku skontam, sasvim slučajno da ne ide na prag nego malo iza nemam pojma kako se zove taj deo automobila. Ja sam na mojim starim kolim uvek imao neku rupicu gde uguram nosač od dizalice hahhaha. a Vidi se i gde sam malo sa donje strane iskrivio prag, kada sam počeo da dižem, deluje strašnije na slici nego što jeste. Isto ova dizalica ne može da se postavi između ove 2 glave veće i manje, da u ovaj kanal uđe ovo na šta sam je podigao, jer ova viša glava dizalice udara u pod i isto ga krivi, dno ovog kanala dizalice ne dotakle uopšte ovu usku gredu na koju sam postavo dizalicu na kraju direktno. I tako uspeo sam da promenim probušenu gumu prvi put u životu samostalno. Šrafove odvio, rezervni montirao bez neke muke, stegao na 70Nm da ne preteram sa ovim konusnim šrafovima za alu felne. Odvezao se jutros kod vulkanizera, krpljenja nema nove 4 gume uzeo i završio sa tim. Jeste da je rezervi točak 16' u dimenzijama zimskih točkova. Srećom njega sam naduvao na pumpi kada sam uzeo auto. A ovaj letnji set 17', ali sam vozio 30 na sat do vulkanizera koji je blizu. Poenta priče kada god pokušam kao da uštedim kako to moja žena kaže platim duplo. U ovom slučaju montažu platih 2 puta i balansiranje Sve u svemu nipta lakše promeniti točak, kada čovek zna gde ide dizalica, ja sada ne verujem oko čega ja izgubih celo veče. Došlo mi bilo da zovem pomoć na putu. Ali nisam hteo da budem onaj lik iz @clockwork_orange priče. Ovi su mi naduvali gume na 2.5 bara kod vulkanizera. Vidim u servisnoj da prednji idu na 2.1 a zadnji na 2.3, sada kada sam ih izduvao deluju mi dosta mek[e i čudnije na volanu. Edited April 17 by Sebra Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted April 17 Red je bio da naučiš. Nisi Muško ako ne znaš da zameniš točak. Ima da častiš, skinuo si đanu Nego, koje gume si kupio. Možda je rano za utiske, ali javi.... 2 Sebra and ISV_01 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted April 17 U svoj toj peripetiji na stanju su imali KLEBER 225/45 R17 Dynaxer HP5 91Y Na internet prodaja guma su bile 8800 a kod njih 9200, kako nisam imao kud jutros njih sam odmah i uzeo. Levo letnji set 225/45/17, desno zimski set 205/55/16. Utisci su da mi ništa specijalno neudobnije nisu za sada ove sa 17'' u odnosu na zimske 16''. Ali prešao sam danas sa njima samo 60km videćemo u narednim danima. Inače meni na prvu sada lepse deluju ove zimske felne, možda sam trebao i preći na to da ih i leti vozim ujedno i zbog udobnosti, ali neka lakše mi je ovako. Ostavio sam i zimski set kod ovih na čuvanje. Pa sam obezbeđen kada dođe vreme za montažu oni ih sami unapored balansiraju samo dođem bez zakazivanja kada dođe vreme za zimske i odmah mi ih montiraju a ove letnje na čuvanje u magacin. Evo jedna za poređenje. Nisam još siguran koje mu lepše idu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted April 17 (edited) Iskreno receno i drugarski - imao si mnogo vise srece nego pameti . 'Aj sto si u prvoj iteraciji ulubio prag. Nego kako si drugi put podigao auto, komotno je tokom samog podizanja mogao da ti sklizne sa dizalice i da napravis opsti karambol. Fiatove dizalice su iste vec decenijama, u taj "U" izrez treba da legne uzduzni falc, tj. ojacani donji deo sine/sajtne. Puniji deo "U" izreza ide ka unutrasnjoj strani vozila, tanji ka spolja - ali tu svakako ne moze da se pogresi zbog navoja i sipke dizalice . Cisto da znas da te je Bog pogledao i spasio vece zaje*ancije. Evo ti fotke i za druge Fiatove modele, a ako (slucajno) taj visi deo udara u pod ili sta vec - pitanje je da li je dizalica originalna za model. A i tu opet imas resenje da u "U" izrez poturis nesto. Recimo parce deblje gume ili tako nesto. A apropo situacije koja ti se desila - cisto moj predlog, koji me je spasao vise puta u vozackoj "karijeri" i itekako moze da ti olaksa zivot na putu. Uz rezervni tocak, set za reparaciju ili sta vec imam - u gepeku uvek vucem set "crvica" sa pratecim alatom (ili injekcije, kako ko vec zove). Ako je u pitanju rupa na gazecem delu, ako odmah vidis gde sisti ili sraf u gumi - okrpi se za par minuta. Pogotovo znaci negde na putu, da se sto brze sklonis i ne budes na udaru ili ako je lose vreme, auto pun ljudi i sl. Da se ne zaje*avas sa demontazom/montazom i podizanjem auta. I to zna i da drzi za stalno (tako i vulkanizeri krpe sitnije rupe), a ako bas hoces kasnije da budes siguran, mozes da odes da ti stave fleknu. U radnjama taj set kosta nesto smesno (mozda par stotina kinti), a ja s vremena na vreme obnovim zasebno samo set "crvica". Jer se guma vremenom stvrdne u gepeku, od starosti i vreline leti: Sto se felni tice - ukusi su razliciti, ali moj glas ide za 17''. Elegantnije mi izgledaju (s obzirom da Tipo nije nikakav sportista), tu je i efekat tanje gume, auto ce biti stabilniji a voznja preciznija i maltene neprimetno neudobnija. 16'' mi trunku lice na stare Stilove Blade felne (koje su isle uglavnom na Abarth verzije). A s obzirom da su samo 16'', cak i dobro izgledaju jer su delovi oboda falca crni, pa vizuelno deluju vece nego sto jesu. Bar ovako sa slika, verujem da se uzivo ipak primeti razlika u velicini tocka. Edited April 17 by Ivan 1 Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
python 124 Posted April 17 9 hours ago, Sebra said: Ovi su mi naduvali gume na 2.5 bara kod vulkanizera. Vidim u servisnoj da prednji idu na 2.1 a zadnji na 2.3, sada kada sam ih izduvao deluju mi dosta mek[e i čudnije na volanu. Nije ti ovo tačno 1 Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted April 20 @Ivan Nema ljutnje, svestan sam da sam imao sreće. Najviše me plašilo kada sam podigao, da li ću moći da skinem točak lagano ili moram da čupam i lupam, sreća točak je lagano skliznuo bez ikakve muke. Baš ću ponovo da pogledam da li naleže lepo, ali sam po onom mraku bio ubeđen da ovaj viši deo udario u pod automobila a da zarez 'U' nije dohvatio ovu šinu. @python Istina, nisam lepo zapamtio to piše u upustvu. Vidim u gepeku da imam senzore za pritisak i temperaturu u gumama, to mi je dao prošli vlasnik. Ali vidim da fale neki delovi. Na internetu sam video da uz njih ide neki ekrančić koji se stavi negde na tablu u kabini pa se preko blututa poveže direktno sa senzorima ili direktno na telefon. Zimski set je imao na ventilima iste senzore, nisam obratio pažnju, a vidim da letnji nema, u kutiji su mi. Da li neko zna o čemu se radi, nemam nikakvo upustvo u kutiji, samo 4 senzora za ventile. Dvoumim se još uvek da li da radim veliki servis uz mali na 60.000km ili da sačekam još nekih 20-30 hiljada da pređem pa sledeće godine. I dalje mi je čudno što su stabilizatori dobri, a vidim da ih ljudi menjaju uveliko i na 20.000. Trebalo bi i diskove zameniti za 10ak hiljada. Čeka me dosta dalek put po Evropi na leto, do 5000km pa se premišljam da li raditi sve servise pre toga ili ne. Quote Share this post Link to post Share on other sites