Jump to content
Goran

Recommended Posts

Još jednom, Neka je sa srećom, da  te dobro služi, a ti ga dobro održavaj.

Ovo oko bacanja kamenčića, da nije zbog zimskih guma, one su nezgodne zbog velikih kanala, pa upadaju kamenčići, a posle se centrifugalnom silom "ispaljuju" nazad....

Dal je moguće da si 4000 km već utepao.. 

@Sebra

Znaci ipak si se odlucio i za topic u Predstavljanju vozila clanova ;) .

Da ti i ovde pozelim da te auto lepo sluzi, puno bezbednih kilometara! I da ti tema bude svastara za druzenje :D .

3 hours ago, Sebra said:

neke linije na prvom zidu gde sam gledao kako izgleda snop iznad linije fara se javljaju, da li je neki odraz ili slično nisam siguran

Pisalo se vec ranije po forumu. To kako opisujes, izgleda da je odsjaj od DRL, na verzijama farova na MY21. Kacili su ljudi i slike, jednostavno su "strucnjaci" pustili da auto tako izadje iz fabrike. I da DRL ima neki odsjaj, preko cut-off linije glavnog fara :blink: .

3 hours ago, Sebra said:

više je fabrička greška kako su ovakvi farovi pušteni, deluje da je levi far viši od desnog

Ovo lako mozes sam da sredis. Interesantno da sam na nekoliko komada Tipo koje su drugari isterali iz salona, farovi bili ne koka-zraka, nego katastrofalno podeseni.

Imas ovde moj tutorial kada sam im sredjivao, za sta je koji sraf nivelacije bas za Tipo. Malo posvecenosti, pola sata posla i sredices to tip-top:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41139-štelovanje-farova/&do=findComment&comment=1523532

3 hours ago, Sebra said:

Ovde svakako razmišljam da uradim premaz farova nekom zaštitom ili folijom, kako imam dobar deo vožnje i na otvorenom.

Iz odlicnog licnog iskustva, mogu da ti preporucim presvlacenje PPF folijom i momke u Dark Glass u Ariljskoj, kod SC Olimp.

I trazi Stefana, mlad momak ali ubija kako radi. Kod mene je (posle polimerizacije) odradio presvlacenje PPF folijom, koriste Llumar. Evo posle godinu i po, nema ni jedne peckice ili mehurica (za razliku od pojedinih "radova" koje sam vidjao kod drugara).

Mene je samo presvlacenje sa PPF kostalo 10 EUR po faru. I to za onoliki far na DS5 koji je kao dva normalna :) , asistirao mu je jos jedan kolega da to sve lepo nalegne. Tako da ne verujem da je to sada nesto mnogo skuplje (40 EUR po faru su mi trazili u Black Glassu, a Kacimbas 50 EUR po faru). Evo ovde mozes detaljno da pogledas:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/46923-zatamnjena-stakla/&do=findComment&comment=1725686

Mozes ti i u kucnoj radinosti da odradis zastitu sa nekim keramickim premazom (Sonax, Turtle Wax,...). Ali to je samo privremeno resenje, pogotovo na vozilima koja imaju gornji deo fara izlozen suncu. Radio sam i to na bivsem Bravu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/44283-poliranje-farova/&do=findComment&comment=1607886

3 hours ago, Sebra said:

Loša preglednost u situacijama bočnog saobraćaja sa desne strane, pogotovo preko suvozačevog sedišta ili ti naslona za glavu od istog, u par situacija vrlo nezgodno koliki je mrtvi ugao u tom pravcu

Da ne duzim vise, samo da ti olaksam i kazem da je Tipo pesma u poredjenju sa ovim.

Jeste sve to lepo, udobno, stelovanje naslona za glavu po dubini... Ali je preglednost preko suvozackog sedista i B stuba blagi uzas :) :

1.thumb.jpg.d4afc44df413c2362c45150a3a2a25cb.jpg dark.thumb.jpg.5ebfdd243d0b2da6e4c3f57fd695285c.jpg

Edited by Ivan

Da se dugo i lepo vozate.
Ono sto si pisao za prrformanse i buku 1.4 atmosferca je ustvari i najveca razlika u odnosu na 1.0 turbaka. Potrosnja, buka, snaga , sve je na strani trocilindrasa. Pisali smo o tome i dilemi koji auto uzeti.
Ali, navicices se vec na taj i bice to ok.
Ja tih Tipa u komsiluku imam dosta i 90% su 1.4 atmosferci i rade bez greske.
Sto se farova tice, ja sam mog Tipa izvezao iz salona sa levim farom koji je tukao visoko. Nastelovao sam ispred zgrade za par minuta.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Nek je sa srecom, nije sto je boja mog brava al je najlepsa :D

Nema greske s tim motorom, dokazan je, za potrosnju ulja se vec zna da nije nikakav kvar, samo redovna kontrola i gas.

A sto se tih kamencica tice, ne moze biti do auta, samo do guma. Na svakom se tockovi isto okrecu :D

Čestitke kolega, lepa boja :) neka te lepo služi, a verujem da hoće, pošto si napisao sve kako jeste, isprobao si ga lepo :) 

Da, ta magistala je više problem neko auto put, verovatno jer na auto putu smo na višim obrtajima i sve ide laganije, čak ako nedostaje snage može uvek u 5. da se vrati na bilo kojoj brzini, dok na magistrali smo na dosta nižim obrtajima, vraćanje na neke obrtaje bi tražilo verovatno treću, a svima je to neprijanto u mirnoj vožnji magistrale, a i treća nema tu dužinu da bi odradila valjano, zakuca se brzina, pa opet mora da se šalta... Verovatno bi u tim situacijama bio bolji menač sa 5 brzina, ali... auto put...  Što se tiče uspona, ja nisam imao nikada nekih problema, ni ka Trebinju ni po Hercegovini, ka CG, naš Rudnik izađem trećom ako ne naletim na kamion, iubrzanja su naravno teža ako zatreba, ali prelasci u nekoj konstatnoj brzini može u višim prenosima uvek, ne mora to da bude urlanje u nižim. Kod klime zuji ko,presor od kupovine, i na svakom je tako, čak je imalo nekih primera novih kojima je to bilo primento jače... i malo smara leti, al, tako je. Preglednost, da, ako se parkiraš su suprotnoj traci nemoguće izaći :) meni žao što nisam uzeo karavan, jer on ima treće staklo koje to rešava, trebali su ga staviti i ha HB, kao na starom Tipu. 

@shuxx
Nisam 4000, toliko je prešao od poslednjeg malog servisa u ovlašćenom a vlasnik mi je rekao da nije dolivao ulje od tada. Pa mi je to bila referenca na konto potrošnje ulja, nekih 200ml+ je trošio na 1000km. Ja sam evo danas stigao do 1000km kako je kod mene, gledam merač nije se mrdnuo, sipao sam inače kada je bio suv merač kada sam ga uzeo malo preko pola. Nasuću ovih dana do max pa ću onda lepo pratiti.

@Ivan

On 2/5/2026 at 2:44 PM, Ivan said:

@Sebra

Pisalo se vec ranije po forumu. To kako opisujes, izgleda da je odsjaj od DRL, na verzijama farova na MY21. Kacili su ljudi i slike, jednostavno su "strucnjaci" pustili da auto tako izadje iz fabrike. I da DRL ima neki odsjaj, preko cut-off linije glavnog fara :blink: .

Ovo lako mozes sam da sredis. Interesantno da sam na nekoliko komada Tipo koje su drugari isterali iz salona, farovi bili ne koka-zraka, nego katastrofalno podeseni.

Imas ovde moj tutorial kada sam im sredjivao, za sta je koji sraf nivelacije bas za Tipo. Malo posvecenosti, pola sata posla i sredices to tip-top:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41139-štelovanje-farova/&do=findComment&comment=1523532

Baš ću da slikam pa da okačim ovde da vidite, mislim da je baš taj odsjaj u pitanju. A ovo za folije, okrenuću ih baš da se raspitam i dogovorim termin, nervira me jako što su farovi gotovo uvek kao da imaju prašinu u sebi, ali čim ih operem vidi se da se sijaju, samo se vrlo brzo zaprljaju sa spoljnje strane. Svakako ću ih zaštiti kada dođe vreme. Da vidim koliko koštaju ovi farovi, da li vredi uplaćivati kasko za ne daj bože.

On 2/5/2026 at 2:44 PM, Ivan said:

@Sebra

Da ne duzim vise, samo da ti olaksam i kazem da je Tipo pesma u poredjenju sa ovim.

Jeste sve to lepo, udobno, stelovanje naslona za glavu po dubini... Ali je preglednost preko suvozackog sedista i B stuba blagi uzas :) :

1.thumb.jpg.d4afc44df413c2362c45150a3a2a25cb.jpg dark.thumb.jpg.5ebfdd243d0b2da6e4c3f57fd695285c.jpg

Druže ima li neko dugme da nemaš od opreme u kolima :D

Pisah vec, a gledao sam davno u jednom testu pre kupovine DS5.

Neki strani Youtuber je bio toliko dokon da broji :D - u najjacoj Sport Chic opremi ima 90 i nesto dugmica i potenciometara, sa oko 150 funkcija.

Iako sam dosta iscitao i pre kupovine, prosao kroz User manual, provozao ih vise komada - bogami mi je trebalo inicijalnih par nedelja da za pojedine funkcije ne razmisljam gde je sta. Pogotovo sto em na tu brojnost, neke stvari nisu na mestima gde ih ocekujes (banalno, recimo podizaci prozora). Jbg Citroen i Francuzi :D .

A opet sta ti je navika, kada sada sednem u vecinu novijih modela - enterijer mi deluje prazno, kao da sam seo na hoklicu :) . Pogotovo oni gde je vecina komandi prebacena na ekran multimedije.

1 hour ago, Sebra said:

Baš ću da slikam pa da okačim ovde da vidite, mislim da je baš taj odsjaj u pitanju.

Mozes nocu da stanes ispred nekog zida, i palis segment po segment fara (ili se pomognes patosnicom). Lako ces onda videti od cega je odsjaj, ali 99% sam siguran da je od DRL.

Pisi ako zatreba pomoci oko sredjivanja i stelovanja farova ;) .

53 minutes ago, Ivan said:

Neki strani Youtuber je bio toliko dokon da broji :D - u najjacoj Sport Chic opremi ima 90 i nesto dugmica i potenciometara, sa oko 150 funkcija.

I posle se čudimo kad proizvođači umesto svih tih tastera i potenciometara ubace Jedan ekran. Štede debelo.

Nemam ja nista protiv digitalizacije, cak sam i u toj bransi. Previse dugmica vodi u drugu krajnost i konfuziju (pogotovo sa ovim novim sistemima, autonomnom voznjom i podesavanjem svega toga). Ali:

1. Ostavi bar osnovne stvari na fizickim tasterima. Da ne moras i za najmanju sitnicu da skreces pogled sa puta na ekran. Da ne pricam sto je (bar meni) daleko intuitivnije da pod rukom osetim klik ili za koliko sam zarotirao neki potenciometar - a ne da za to tapkam kroz menije ili skrolujem po ekranu i skrecem pogled.

Jura Sebalj je skoro izbacio test nekog generickog SUV Kineza - da bi samo upalio maglenke, treba da udjes u nekoliko podmenija, bukvalno kao Settings na telefonu, blagi uzas. A ovamo (opravdano) kaznjavaju upotrebu telefona u voznji. Ili se npr. nesto desi sa ekranom u putu - automatski ostajes bespomocan, bez najveceg dela komandi. 

2. Dizajniraj i lepo uklopi taj ekran u instrument tablu. A ne da samo "navaris" sto vecu ekrancinu na vr' table, bez ikakvog ukusa i lepote. Jos gori trend mi je spajanje cajgera i multimedije u najobicniji stakleni zid ispred vozaca. Mnogo mi se vise svidjaju enterijeri prethodne generacije vozila, recimo do 2020., nego ovo najnovije.

Edited by Ivan

Meni je taj ds5 prelep automobil, znam samo da sam negde davno pre par godina kada sam kao razmišljao o promeni automobila, čitao da su puni problema, ali zavisi od motorizacije, trebalo bi da je se taj kod tebe najbolje pokazao. Imaš li temu o njemu ovde na forumu da pročitam šta i kako? Gledam sada oglase, začudih se da nisu jači dosta sa cenama.

Ni za ovaj auto, ni za prethodni Bravo Sport MultiAir nazalost nisam pravio predstavljanja. Apropo "problema" - DS5 je kod mene evo pune 3 godine, uzet od jednog starijeg gospodina i visegodisnjeg vlasnika ovde u BG.

Van malih servisa - odmah po kupovini preventivno ociscen DPF (koji ne nameravam da diram) i prosle godine zamenjen desni kraj spone. Takodje prosle godine uzete nove 19'' Conti gume.

Ali i gledao sam da uzmem izlaznu seriju najbolje verzije motorizacije, tj. 2.0 HDi 165 manuelac. Od benzinaca, u ponudi su postojali ultra-problematicni 1.6 THP 155 i 200 KS. A od dizela jos (za ovaj auto podmotorizovani) 1.6 120, kao i takodje potencijalno problematicna Hybrid4 kombinacija (2.0 HDi sa baterijom i elektromotorom na zadnjoj osovini). Takodje sam gledao da izbegnem novije 2.0 BlueHDi (150 manuelac i 180 automat) i zbog "tanje" konstrukcije motora i zbog dodatnog AdBlue koji kod Francuza itekako zna da zeza.

Za sada sam po pitanju i mehanike i elektronike prezadovoljan. Nema nikakvih problema, motor korektno nosi tezinu od 1700 kg, mali potrosac, menjac odlican sa kratkim hodovima (pogotovo za PSA).

Dizajn i enterijer su posebna prica, meni licno jedan od najlepsih enterijera auto industrije. Avio orijentisan, sa gomilom funkcija i dugmica, sedista preudobna i profilisana (sa svim elektro dzidzama i masazom), ukupno 14 staklenih povrsina (ukljucujuci trodelnu panoramu). A poseban ugodjaj je nocu, kada se sve to popali i zasija oko tebe, pogotovo onaj panel sa dugmicima iznad glave :) .

Moja zamerka ide na platformu - umesto da DS5 postave na platformu C5 (i omoguce opciono i Citroenovo cuveno hidraulicno vesanje koje bi sigurno vecina "gadjala") - auto je postavljen na PF2 platformu (na kojoj su 3008 i sl.). Tako da je na 19'' tockovima izuzetno tvrd i na nasim losim putevima oseca svaku rupu. A nije bas upravljiv kako bi se ocekivalo za takav setup. E sad, ima tu i do prilicne tezine, malo viseg klirensa (auto je u nekoj svojoj kategoriji, izmedju hatchbacka, karavana, shooting brake i SUV). Kada je put "normalan" i bez dzombi, sve to deluje vrlo dobro, cak sam se posle prvih voznji iznenadio da i u agresivnijoj voznji sasvim korektno lezi u odnosu na ono sto sam ocekivao citajuci komentare godinama unazad po netu. A jos sam pre toga vozio patosirani Bravo Sport sa laganim benzincem u nosu, koji je kroz krivine lezao kao pegla i gadjao tacno tamo gde ga nanisanis :) .

Za otvoren put i porodicna putovanja odlican, 2.73 m medjuosovinskog, gepek 470 l. Ako bih trazio dlaku u jajetu, mozda bih ocekivao malo vise mesta na zadnjoj klupi za taj WB i u gepeku fali pregrada. I naravno DPF i regeneracije, ali to je vec do dizela generalno, zbog cega bih za iduci auto gadjao neku par godina staru Hondu ili Mazdu benzinca.

Da ti ne offujem predstavljanje vise, to je to u najkracem. Cene zavise od opreme i stanja, u vreme kada sam kupovao, ocuvan 2.0 u Sport Chic opremi tesko da je mogao da se nadje ispod 12.000 EUR. Isti takvi restyle sa BlueHDi (koje sam izbegavao) su se kretali oko 15.000 EUR.

Jeftiniji dizeli na oglasima su bukvalno godinama, u losem stanju uz neophodno ulaganje od bar par somica. A takodje su vrlo povoljni i THP benzinci bez obzira na stanje :) .

Edited by Ivan

Prva zamena i poseta majstoru mimo ovlašćenog. Stavio sam istu poruku u temu o cenama održavanja za novi tipo, ali neka i ovde gde ću redovno pisati stanje kako prelazim kilometre.

Zamenjene prednje pločice kod Gorana.

Cena 10.900

11.900 su mi tražili u ovlašćenom, za ne znam koje pločice.

Pločice ATE- 7900
Ruke - 3000

Prvi put sam bio kod njih, više nego ljubazni. Samo mi je čovek putem telefona rekao da je cena ukupna 7000-8000 što mo je bilo malo čudno.
Hteo sam ATE prvi put na fabričke diskove. Kažu da diskovi mogu još 20.000km, više puta se ograde da ako škripe pločice posle zamene kako je to normalno, verovatno se plaše da im se ne vratim sa reklamacijama. Moj stari majstor u koga više i nemam previše poverenja mi je rekao da je cena oko 5000 ukupno, za ko zna koje pločice. 

Edited by Sebra

Samo pločice, do sada sam pločice plaćao 3000 :D

Koliko su trebale da koštaju? Meni je najbitnije bilo da sam ja mogao u pola 8 ujutru da dođem i u 8 da idem dalje.

Bem li ga, jašto sađ se raspitivao obično su oko 30 eur. A diskovi oko 50/60 eur

Čak su mi iz Slayera dali ovu cenu

"Prednje kočione pločice proizvođača CARbyOMR po ceni od 3.050,00 dinara za set."

Nikad čuo za taj brend iskreno.

Ja sam najjeftinje ATE našao za 6400 online. 

Felbi su 4000, TRW su 5000, ali reko ajde ATE, barem dok su fabrički diskovi na njemu. Ali verovatno to sve radi kako teba i sa nekom srednjom klasom. Diskovi mogu još nekih 20.000km pa ću baš videti dokle će stići pločice do tada kada dođe na vreme zamena diskova. 

Opet nekako mi je čudno da je motorno kočenje dosta slabo na tipu, pa mora više da se koči. Pa ću i tu videti koliko se isplati stavljati skuplje kočnice, jer će se brže i trošiti. Meni su na c3 trajale pločice dosta dugo, rekao bih preko 50.000km, ali je motor kočio 10 puta bolje od ovog na tipu.

Sigurno, za c3 sam plaćao prednje pločice oko 3000max, ima i za tipa za te pare, nije da nema. Ali sam sada platio premimum cenu dok su fabrički diskovi na njemu da vidimo kako se ponašaju.

1 hour ago, shuxx said:

OMR

1 hour ago, Sebra said:

Nikad čuo za taj brend iskreno.

176845101_1544461949081850_7098649337126341088_n.thumb.jpg.b4e2a2e2ff2cc282ca0cb15e30ab3269.jpg Untitled.thumb.png.c1c95dceb31bce10ed77d4b006c5b2d9.png

Jutros otvorio haubu da proverim nivo ulje u motoru, kad ono curi kočiono ulje iz posude na odušak. Mokro sve okolo i ispod. Kako je zamenjeno kočiono ulje pre 4000km i naliveno na MAX a pločice potrošene na 30%, ovi kod Gorana sada kada su zamenili i stavili nove pločice nisu izvukli ulje, koje je sa MAX počelo da preliva. Izvukao višak očistio okolo. Nisam mogao da se smaram da idem na reklamaciju. Nekako mi je logično bilo da ovo sami predvide kada su vraćali klipove i ubacivali nove pločice. Оčistio sam ulje samo krpom, sutra ću vodom lepo isprati kablove i creva i metalne delove ispod posude. Negde pročitah da je korozivno i da moram da isperem sve break cleaner-om koji nemam, a kod Gorana na reklamaciju ne mogu ići u narednih 10ak dana. Neće mu ništa faliti od to malo ulja?

Toliko li osciluje nivo tečnosti.

Moraću i ja svoju da proverim. Menjana je na starim setom kočnica, a ja sam skoro zamenio diskove i pločice. Baš ću  da proverim.

Kociono ulje se ne doliva bas iz tog razloga! Onaj koji je ulje menjao, trebao je obratiti paznju koliko ga ima i koliko istoci toliko i da ga dospe. 

Nije tu Goran tj njegov servis kriv uopste.