Jump to content
Goran
Srđan15

Fiat Tipo - digitalna klima duva samo topao vazduh

Recommended Posts

13 hours ago, Srđan15 said:

P..S. jel može da se promeni naslov teme u "Klima duva samo topao vazduh"?

Racunaj da ti je to sredjeno :D .

11 hours ago, Srđan15 said:

Ivane, jel misliš na ovaj OBD plavi A5 koji je potreban da bi se očitao modul klime za moj Tipo?

Ako si raspoložen, mogu ja da kupim taj obd A5, da se dogovorimo da mi ti odradiš dijagnostiku klime?

Screenshot_20251102-100407_Chrome.jpg

Da, to je potreban plavi adapter (A5).

Koliko vidim, to ti je oglas firme naseg Dovle (obd2.rs), cisto da znas da kod njega imas i klupski popust od 10%:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/53767-fiatalfalancia-dijagnostika

Samo da jos jednom pomenem da od 2018. FCA uvodi SGW (Security Gateway), za neke evropske modele pominju i "late 2017."

I to se lako resava, ali je za to opet potreban SGW adapter:

Untitleda.thumb.png.89a5dd432cd1fec9613ec61b556ef389.png

Ako tvoj Tipo nema SGW (a granicno je godiste), onda ce biti dovoljan ELM327 i taj A5 adapter.

I to se takodje lako proveri dijagnostikom, dovoljno je da se sa nakacenim ELM pusti "Scan" funkcija. Ako ona uspesno ocita module prisutne na CAN mrezi, auto nema SGW i moguce je dalje raditi kao i na ranijim FCA modelima.

10 hours ago, knezevic76 said:

Tako je to kad nema forumskih okupljanja

Nazalost. Svracali smo da se druzimo, ispricamo i ismejemo uzivo, slistimo nesto slatko i cugnemo, pokupimo korisne aktuelne informacije...

A uvek bi tu u autu bar kod nekoga bila i dijagnostika, alat - da se pomognemo i sredimo sve sto moze u tim uslovima.

Spajalo se lepo i korisno, bilo je to nekada neko mnogo lepse, druzeljubivije vreme i forumska ekipa.

Nema na cemu, moja dobra volja je uvek tu. 

Samo, ako si pazljivo procitao sta sam napisao - moze da se desi da ne bude dovoljan ni A5 adapter, ako auto ima Security Gateway (2018+).

Ako se motas po BG, imam MES i ELM327, mozda je najpametnije da se prvo to poveze i pusti Scan funkcija. 

Ako MES komunicira sa modulima (auto nema SGW), za 10-ak EUR dokupi se A5 adapter potreban za klimu i Uconnect. I to je najlaksa i najjeftinija opcija. 

A ako auto ima SGW, onda je potreban jos jedan adapter koji nije bas jeftin. Taj koji bajpasuje SGW modul, vrteo se oko 50 EUR. Tako da ne znam koliko ti se to isplati samo za proveru, a ako je sve ispravno. 

Zato ti i kazem da pojuris neki krsteni servis, to ce imati svako ko odrzava FCA.

Ako hoces da pokusamo kako sam ti prvo rekao (Scan sa ELM327, pa ako prolazi dokupiti A5) - pisi na PM pa se dogovaramo za mesto i vreme ;)

Od adaptera za Fiate mi je ostao jedino zuti (A3). 

Edited by Ivan

@Ivan

Ok...skapirao sam za taj drugi...mislio sam da se proba sa plavim pa ako prođe prođe! 

Ne motam se nešto po Bg često tako da bih morao ciljano i po dogovoru.

Naravno, platio bih uslugu...to se podrazumeva!

Javiću ako rešim...hvala!

1 hour ago, Srđan15 said:

Ok...skapirao sam za taj drugi...mislio sam da se proba sa plavim pa ako prođe prođe! 

Kazem ti drugarski, kao sto bih gledao za sebe.

Da ne kupujes bez veze A5, ako auto ima SGW (i potreban je i dodatni adapter od 50 EUR).

Da odrzavas auto u nekom krstenom servisu, verovatno bi ti (kao stalnoj musteriji) ocitali 2-3 parametra i kalibrisali to dzaba, par minuta posla.

1 hour ago, Srđan15 said:

Naravno, platio bih uslugu...to se podrazumeva!

Mogli bi samo da se posvadjamo ;) .

Pisi slobodno na PM, ako mogu da ti pomognem sa mojim MES+ELM327.

Samo mala digresija, ne znam kako je na Tipu po pitanju SGWa, ali na Stelviu je muka dok se montira. Posle 10ak odgledanih YT snimaka, gde zavisi i od godišta gde su konektori za SGW, kod mene je bilo najbolje da prvo poskidam većinu plastika ispod volana pa popustim letvu volana skroz da padne pa na slepo otkačim ta dva konektora koji su skroz iza letve i iza nekog kao protivpožarnog zidića. Vrlo zajeban posao, prvi put mi je trebalo 3 sata dok sam drugi put završio sve za sat ipo. 

@IvanBio sam na dijagnostici, majstor kaže da su crkla dva motorića za  klapnu za topao-hladan vazduh! Uradio kalibraciju, nije ništa pomoglo! E sad, dok je radio video sam da mu je tražila dijagnostika OBD A5....nije ništa dodavao nego je nastavio sa istom dijagnostikom! Drugo, nešto je pokušavao da odradi i nekoliko puta mu je izbacivalo u crvenom polju "neuspešno odrađeno"!

Treće, majstor tvrdi da je u pitanju dvozonska klima i da ima 7 motorića (tri sa desne strane, tri sa leve i jedan u sredini) pa me interesuje ko ima ovakvu klimu, da li zna da li je dvozonska! Meni je nelogično jer ima samo na levom točkiću displej sa temperaturom i nema drugo dugme za razdvajanje zona! Inače, cena je 30.000 din za rasturanje table , plus motorići 17.000 po komadu...DENSO!

Nisam ništa zakazao....

Koliko znam, u Tipo se nije ugrađivala dvozonska klima!

Evo slike digitalne klime kod mene u Tipu za koju majstor tvrdi da je dvozonska!

Screenshot_20251105-110246_YouTube.thumb.jpg.53b55ea6998476c77e1c506c9afca3e7.jpg

Trebao si ga pitati da ti podesi levo na 17 a desno na 30 stepeni!
Koliko znam, u Tipo se nije ugrađivala dvozonska klima!

Nije.

Što se tiče cena, šurenje. Znam za Bravo da je zaebano skinuti sve, za Tipa sumnjam da je isti proces.

Sumnjam da postoje dva motorića za topao i hladan vazduh kod ove klime na Tipu.

Ustvari, sumnjam u majstora i njegovo znanje.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

1 minute ago, knezevic76 said:

Trebao si ga pitati da ti podesi levo na 17 a desno na 30 stepeni!

Naravno da nijedan pošten majstor to neće uraditi! Nije zdravo da bude tolika razlika u temperaturi između zona!!!:lol:

@knezevic76Ne znam sta da kažem! Svako ko se iole razume zna da na dvozonskoj mora da ima dva displeja sa temperaturama...za vozača i za suvozača! Samo sam mu rekao da nije dvozonska....on odgovori, jeste sigurno!

S obzirom na to, pitanje je šta je prčkao i ostalo na dijagnostici....

Temperatura je bila 9°C u kolima kad je probao A/C klimu....podesio je na 17°C...duvalo toplo! On kaže mora da duva ledeno...

Pronađoh ovaj jedini video u kojem je objašnjena zamena aktuatora  (motorića) klapne za topao-hladan vazduh, koji je kod mene zaglavio u položaju za toplo (Hi)! E sad, majstori kažu da treba da se skida komplet cela tabla a koliko ja vidim u videu čovek je skinuo samo bočnu plastiku, bez skidanja cele table i zamenio motorić! Moguće da se skida i kaseta za sitnice... Da li sam u pravu? Da li mogu i ja ovako da zamenim motorić?

Evo videa...

Edited by Srđan15

Naravno da možeš, ako je on uspeo, zašto ne bi i ti?

Masa majstora napamet govori a onda bi verovatno i oni ovako zamenili motorić i naplatali ti kao da su skidali celu tablu.
Cela fama oko tih motorića je što je na nekim modelima, Bravo pogotovo, kad crkne motorić sa vozačeve strane, onda mora cela tabla jer su glupi inzenjeri ubacili jedno parče lima tačno preko motorića i ne može im se lako prići. Sa suvozačeve strane je dugačije.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk