Guest 2786 Posted July 4, 2006 Sinoc mi je majstor konstatovao kvar na zadnjem desnom amortizeru tj. iscurelo je svo ulje. Tek kada sam obratio paznju primetio sam da po rupama mnogo vise lupa zadnji desni nego bilo koji drugi amrtizer. Takodje, receno mi je da se menjaju u paru tj. moram da promenim oba zadnja amortizera. Auto mi ima GT opremu tj. spustene opruge crvene boje ali je sve fabricki. Da li su mi zato potrebni neki posebni amortizeri ili mogu i standaradni?Ko moze to povoljno i kvalitetno da mi uradi? Fiat-ov servis na B. brdu deeeere kozu sa ledja i za najmanje sitnice a za amortizere ne smem ni da pitam! Hvala unapred Share this post Link to post Share on other sites
Guest 2786 Posted July 4, 2006 Evo cena koje sam uspeo da nadjem:Delta M, Banovo brdo, 4.700 amortizer + 800 ugradnjaJunior Auto, Vukov spomenik, 2.300 amortizer bez ugradnjeAmadina, TPC Stankom, 1.900 amortizer + 200-300 ugradnjaOvaj zadnji je bas povoljan. Kaze covek da u katalogu nema nijednih drugih amortizera osim standardnih. Niko nema pojma da li ima razlike za automobil sa GT opremom! Neko mozda i zna?! Molim za brz odgovor! Hvala Share this post Link to post Share on other sites
Guest 277 Posted July 4, 2006 Verovatno su ti naknadno ugradjivane spustene opruge pa je mozda i iz tog razloga amortizer brze procureo.Uglavnom savetujem ti da ne stavljas taj najjeftiniji amortizer jer ces ga menjati posle godinu dana.Ako nadjes gasni onda nece biti problema aovako....sve zavisi koliko ti je auto spusten. Share this post Link to post Share on other sites
Guest 2786 Posted July 4, 2006 Sva tri amortizera koje sam prethodno napisao su uljni a gasne ima samo servis Delta M. Nisam smeo ni da pitam posto su! Ja sam sa ovim uljnim presao oko 6.000 km a ne znam koliko je pre toga u Italiji presao bivsi vlasnik. Bilo bi dobro kad bi mogao da izdrzi 20.000 km... Pa i da ga menjam svake godine isplati se jer je to 5 god. x 2200 din = 11000 din a toliko me kosta samo jedna zamena u Delta M. Ne verujem da ce njihovi uljni da izdrze 5 godina...Zna li neko gde bi gasne amortizere mogao da nadjem cisto da uporedim i odlucim se sta mi valja ciniti?!Hvala Share this post Link to post Share on other sites
Guest 277 Posted July 4, 2006 Racunaj da su to cene po komadu a ne za par.Sad sam zvao BILSTEIN amortizere 4600din kom.Sa CB popustom kostali bi 3700 din.E oni ce ti trajati sigurno 5X duze tako da je krajnja isplativost 3X veca.Videcu za gasne Share this post Link to post Share on other sites
Guest 277 Posted July 4, 2006 Ima gasnih BILSTEIN Sa popustom 3800din Share this post Link to post Share on other sites
Guest 393 Posted July 5, 2006 1. Fabricki neidu cvene opruge. To je provereno.2. Crvene opruge su krace od standardnih (fabrickih) za bilo koji model pa i za GT. I ovo je takodje provereno.Postoji varijanta da kupis standardni amortizer i sa njime zamenis postojeci ali te ponovna skora zamena ceka vrlo brzo. To je zbog nasih puteva i rupa ali i zbog neodgovarajuceg hoda amortizera. Standardan amortizer na kracoj opruzi ima kraci hod. Logicno zar ne? U svakom slucaju idi na Bilstein varijantu BNE-2925.Na tvoje crvene opruge je daleko bolje stasviti odgovarajuce amortizere neko standardne fabricke. Sto ce reci kraci, ali jaci amortizer od standardnog. E, to ces tesko naci. Morao bi za pocetak da sazanas koje su opruge (procitaj neku oznaku ili broj sa njih), da vidis koliko kraci amortizer ti treba. Za crvene opruge je uglavnom to oko -40mm. Share this post Link to post Share on other sites
Guest 2786 Posted July 6, 2006 Tacno je, kraca je od standardne za 40 mm medjutim nijedna od 15-ak prodavnica koje sam zvao nema takve amortizere. I za obicne je problem naci ih ili deru sa cenama.Nasao sam krace za 20 mm (bar tako prodavac kaze) Victoria gasne za 3100 po komadu i standardne Kofap gasne za 2000 din takodje po komadu. Cini mi se da je to ok cena samo ne znam za kvalitet. Kolega je na Orionu imao Kofap amortizere i zadovoljan je sa njima.Izgleda da mi sleduje ugradnja jednog od ovih pa i po cenu da se cesce menjaju...Drugi problem kojeg sam postao svestan malopre dok sam zvao radnje su odbojne gume. Naime, cak ni Delta M servis a i prodavnice nemaju te gume. Ne znaju sta ce se desiti i sta da rade ako im oteram auto i na dizalici ustanove da su gume neophodne a da ih nemaju!!! Rok isporuke je 8-12 dana! A za to vreme kola moraju da stoje na dizalici ili sta?! Stvarno su idioti... Inace odojna guma kosta 531 dinar!Da li su ove gume neophodne prilikom svake zamene ili se menjaju samo po potrebi tj. ako su pukle?Hvala i pozdravP.S. Gde da kupim Bilstein amortizere, u kojoj radnji? Share this post Link to post Share on other sites
Guest 2786 Posted July 7, 2006 Kakvi su Magneti Marelli amortizeri? Komsija je skoro prodao Tipo-a i ostali su mu novi amortizeri zadnji. On mi kaze da su za Tipo i Bravo isti tj. da se, kako neko rece, gadjaju! Znate li gde bih mogao da proverim ovu informaciju? Model amortizera je 0770G. To mi je najpovoljnija varijanta jer bi ih dobio za dz a to su ipak gasni amortizeri...Da me ne razumete pogresno, trenutno mi je limuzina parkirana, ne idem nigde, uzivam na Adi pa zato ne zurim sa amortizerima... Share this post Link to post Share on other sites
Guest 1129 Posted July 7, 2006 Isti su , ja nabavio delphi zadnje ali mi ne trebaju cimni me na pm da se dogovorimo Share this post Link to post Share on other sites
ljube-kugla 0 Posted July 7, 2006 imas u Batajnici amortizer servis i daju garancuju od godinu dana,meni su na corsi radili prednje koje sam skracivao za 2.5cm da kad podizem auto treba 10cm i tocak se odvio od asfalta,vozim vec nekih dva meseca i ponasaju se perfektno Share this post Link to post Share on other sites
Guest 277 Posted July 8, 2006 Pre ikakvog posla proverite da li su isti...posto po kataloskim brojevima nisu.Za tipo jesu isti kao i za Bravu ali samo za bravu do 96 god. proizvodnje.Posto je brava novija proverite kacenje i ostalo. Share this post Link to post Share on other sites
Guest 2114 Posted July 9, 2006 sorry za off al da ne otvaram slicnu temu...@M1. El imas hladnjak za bravo 1.62. el drzis (mozes da nabavis) limariju. pretpostavljam ne,al aj da probam Share this post Link to post Share on other sites
Guest 277 Posted July 9, 2006 alt.....sorry nista od toga Share this post Link to post Share on other sites
Guest 2786 Posted July 9, 2006 Danas sam vozio auto kod majstora da pogleda ove amortizere sto mi je komsija poklonio. Odusevio se kvalitetom amortizera i odmah ih je zamenio i, verovali ili ne, savrseno su odgovarali i po izradi i po duzini. Sraf na sraf! Nije bilo nikavih problema sto mi opruge nisu standardne duzine. A prodaju se kao standardni amortizeri za Tipa...Sve ukupno me je izaslo 600 din i tri piva komsiji za vreme finala SP u nemackoj... :lool: Hvala svima na savetima i odgovorima... Share this post Link to post Share on other sites
shone sd 0 Posted May 8, 2010 (edited) Evo i ja da se ukljucim u ovu temu o amortizerima. Od skoro sam clan ovog foruma, pa ako moze mala pomoc u izboru zadnjih amortizera za fiat bravo 1,6 16v. Danas mi je majstor rekao da je otisao zadnji desni amortizer i nude mi MONROE amortizere, pa me zanima da li neko ima iskustva sa njima i kako su se pokazali. Da li uzeti gasne ili uljne i koji su bolji? Jedan od majstora mi je rekao da za ovaj auto fabricki idu gasni, a da uljne prave uglavnom turci, sad ne znam koliko je to tacno pa zato i pitam za savet. I da li to sto imam aluminijumske felne petnaestice i profil gume 50 takodje utice na izbor amortizera, verovatno da... Pa onda, sta kupiti? Edited May 8, 2010 by shone sd Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted May 8, 2010 (edited) U poslednje vreme kazu da su se Monroe amortizeri iskvarili, odnosno da nisu istog kvaliteta kao kad su se pojavili. Verovatno ce i oni zavrsiti posao, ali razlike u ceni za neke kvalitetnije amortizere ne bi trrebalo da budu bas velike pa probaj Bilstein, Kayaba...edit: uh ova tema je iz 2006 godine Edited May 8, 2010 by MilanLaki Share this post Link to post Share on other sites
shone sd 0 Posted May 8, 2010 (edited) Video sam da se o njima dosta prica, jos da vidim samo gde mogu da ih nadjem, posto sam iz Smedereva, a ovi nasi prodavci delova uglavnom donose Damper i Monroe. Ali ne rece mi da li gasne ili uljne da uzimam? Hvala na savetu...Pa nisam hteo da otvaram novu temu, video sam da postoji slicnost, nov sam ovde pa jos ne znam kako sve funkcionise na forumu. Pozdrav Edited May 8, 2010 by shone sd Share this post Link to post Share on other sites
Lyon 0 Posted May 8, 2010 Ja sam na opelu koji sam ranije imao stavio Monroe i umalo mi nisu otpali bubrezi.Jedva sam izdrzao godinu dana a onda sam ih zamenio sa Bilstein-ovim. Sto puta su bolji i sto puta meksi.Ne bih preporucio Monroe, bar moje iskustvo govori da voznja sa njima preko rupa izgleda kao da vozis poni biciklu Share this post Link to post Share on other sites
shone sd 0 Posted May 8, 2010 Svako vase iskustvo mi znaci. Hvala puno svima. Jos samo da se odlucim izmedju Bilstein i Kayaba i naravno izmedju gasnih i uljnih. Mada mislim da cu da se odlucim za gasne. Share this post Link to post Share on other sites
MilanLaki 0 Posted May 8, 2010 Sto ne vidis u BoboSport-u, jeste da rade reparaciju starih amorta ali mozda imaju u ponudi i nove. Komsije su ti pa ne kosta da pitas za misljenje... Share this post Link to post Share on other sites
Martin 819 Posted May 8, 2010 (edited) Ma gasne amortizere biraj - prave onaj lep zvuk ss-ss kad prelaziš preko ležećeg! Šalim se naravno, sigurno će ti duže trajati nego uljni. Edited May 8, 2010 by Maki Share this post Link to post Share on other sites
djole-munja 1 Posted October 19, 2012 pozdrav, koje amortizere ugraditi u mareu karavan, koji amortizeri bolje podnose nase puteve uljni ili plinski Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9736 Posted October 19, 2012 Opšta tema o amortizerima:http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showtopic=43947 Share this post Link to post Share on other sites