Jump to content
Goran
Milutinac

FIAT 500X - 1.4 MultiAir

Recommended Posts

53 minutes ago, TheWickerMan said:

Tebi je 0w30 proporučeno jer ti je Euro 6 motor

Jeste jeste znam, u CH je vec bilo sipano 5w40 tako da verujem da je to ono sto ce mu sada odgovarati... :thumbup:

18 minutes ago, gorank82 said:

Ne vredi se nervirati to je polovan auto, uvek može da ga proda 

Kakvo crno nerviranje i kakva crna prodaja, pa ne bih nista dirao pa sve da ostane ovako...a znam sta i kako radi ulje kao sto je Pakelo, i jedva sam i cekao da predjem na njega. Ovo do sada ulje sto je bilo sam zaista gledao kao na ispiranje motora... pogotovo sto je kod Gorana pocetkom septembra zaista i radjeno ispiranje motora, ovo je protrcalo kroz motor i idemo sada dalje...bolje...gusce

46 minutes ago, OMP said:

Koja je cena Pakela, probao bih ga mozda na sledecoj zameni ako nije neka jaka cena bas

Javi kad bude trebalo, cena preko mene je oko 1500 litra, 5w30 bude malo skuplje, ima sve samo javi :)

Edited by Milutinac

14 minutes ago, Milutinac said:

Javi kad bude trebalo, cena preko mene je oko 1500 litra, 5w30 bude malo skuplje, ima sve samo javi :)

Ma 5w40 je i kod mene kao i kod tebe, ok cujemo se za koji mesec

37 minutes ago, TheWickerMan said:

Tebi je 0w30 proporučeno jer ti je Euro 6 motor, da je Euro 5, bilo bi 5w30. Tako je i kod Giuliette, do neke 2015. dok je bio Euro 5 MA, bilo je 5w30.

Jesi li siguran? Za Euro 5 MultiAir 140 u Bravu, fabricka preporuka je bila Fiatov S2 (9.55535 S2) i ACEA C3. Odnosno 5-40 sintetika i Selenia K PE.

To sam siguran 101% jer sam ga vozio 5 godina :) (a sa Goranom razmatrao da od starta kod mene promenimo i "munemo" 0-30).

A mislim da je isto bilo i za E5 Giuliette (do 1. restye)? Samo sto su oni imali ono Selenia StAR PE ulje, takodje 5-40. Bar koliko se ja secam.

Isto ces verovatno naci i u Oil Selectorima drugih proizvodjaca (Shell, Ravenol, itd.).

I takodje mislim da si za Euro 6 u pravu, tj. 0-30 gradacija i fabricko Digitec PE za MultiAir i TigerShark.

Ako pricamo o benzincima u 500X.

14 minutes ago, OMP said:

Ma 5w40 je i kod mene kao i kod tebe, ok cujemo se za koji mesec

Da da da, znam, nego kazem - ovo najstandardnije i koje ide najvise je oko 1500, a ova 0w30, 0w20 i 5w30 su malko skuplja...

Edited by Milutinac

1 hour ago, Ivan said:

Jesi li siguran? Za Euro 5 MultiAir 140 u Bravu, fabricka preporuka je bila Fiatov S2 (9.55535 S2) i ACEA C3. Odnosno 5-40 sintetika i Selenia K PE.

To sam siguran 101% jer sam ga vozio 5 godina :) (a sa Goranom razmatrao da od starta kod mene promenimo i "munemo" 0-30).

A mislim da je isto bilo i za E5 Giuliette (do 1. restye)? Samo sto su oni imali ono Selenia StAR PE ulje, takodje 5-40. Bar koliko se ja secam.

Isto ces verovatno naci i u Oil Selectorima drugih proizvodjaca (Shell, Ravenol, itd.).

I takodje mislim da si za Euro 6 u pravu, tj. 0-30 gradacija i fabricko Digitec PE za MultiAir i TigerShark.

Ako pricamo o benzincima u 500X.

Pogrešno otkucah, za Euro 5 je 5w40 a ne 5w30, sori što sam uneo pometnju. Motul 8100 5w40 sam i ispao.  Slobodno ispravi u prethodnom mom postu da ne bi zbunjivalo ljude. 

0w30 ide u sve Euro 6 MultiAir motore, evo sad mi je u Stelviu sipan Digitec 0w30 u ovlašćenom servisu.

Ja bih ti rekao da sipas ti 5w40, jer su oni samo zbog normi promenili ulje i stavili realno ulje koje je losije, a ako zelis da ti motor potraje, onda sipaj 5w40.

3 hours ago, Ivan said:

image.thumb.png.048c880cce35085a0a069a432a9a65e8.png

https://aftersales.fiat.com/eLumData/EN/00/334_500X/00_334_500X_603.99.737_EN_01_04.15_L_LG/00_334_500X_603.99.737_EN_01_04.15_L_LG.pdf

@srdjos

Citirao si pogresan deo posta ;) .

Upravo sam i napisao da za Euro 6 verzije MultiAir ide 0-30 (po fabrici, tj. Selenia Digitek PE):

3 hours ago, Ivan said:

I takodje mislim da si za Euro 6 u pravu, tj. 0-30 gradacija i fabricko Digitek PE za MultiAir i TigerShark.

A to sto si citirao sam napisao vezano za Euro 5 verzije MultiAir (koji sam i sam vozio), i gde je preporucena 5-40 gradacija (ili fabricka Selenia K PE).

3 hours ago, Ivan said:

Za Euro 5 MultiAir 140 u Bravu, fabricka preporuka je bila Fiatov S2 (9.55535 S2) i ACEA C3. Odnosno 5-40 sintetika i Selenia K PE.

Kod mene je euro 6 i ja sipam Selenia K pure energy 5w 40 inikakvih problema nemam  ne trosi nimalo ulja

Nemislim na musu,no za Alfu

https://oilshop.rs/brendovi-motornih-ulja/selenia-motorna-ulja

Evo ovde kupujem ulje i filtere stalno,drugar drzi prodavnicu auto delova,al najvise se bazira na uljima

Edited by silenci

Ovo out.

20251122_175400.thumb.jpg.8476cb342df6fcba98a016714a575287.jpg

ovo in.

20251122_180359.thumb.jpg.ca25fa5a1c2009b220b5a680a798854b.jpg

20251122_180352.thumb.jpg.f3622a0f22fb3af624a8cb316850233d.jpg

+ zamena kocionog ulja i zamena ulja u menjacu.

Kociono poprilicno tamno a menjacko iste boje kao i novo. Svakako je to kod mene pod obavezno da se menja, tako da je odradjeno...

Prednje kocnice odlicne, bukvalno kao 10k da su presle, tu do brembo celjusti ne diram nista...

E sad dalje sta cemo, nemam pojma. Nesto od estetike, sta...videcemo kakva mi inspiracija naidje...

Recimo ovo mi je pobeglo, da nisu prodate mozda bih ih uzeo, 18-ice

Screenshot_20251027_143322_KupujemProdajem.thumb.jpg.b6226070bfa787c681643fc42c3ba97c.jpg

Edited by Milutinac

17 minutes ago, shuxx said:

Za koje diskove si se odlučio...

To je ovaj set...

On 10/16/2025 at 12:44 PM, Milutinac said:

Stigla vruca roba...

Zadnji set u bas lepih 278mm, diskovi Intercar i plocice Galfer (SDT) u HighPerformance varijanti...

20251015_172520.thumb.jpg.358fbb9fe8cfb5407ccfc0fe9455c80c.jpg

20251015_172529.thumb.jpg.ad7fc4f9ede8399b069dacf2d169564d.jpg   20251015_172628.thumb.jpg.5107f01bc25f33df4921ae32ca1079d4.jpg

20251015_193954.thumb.jpg.6de26155f9ac30d0b98f2f26a1f595cd.jpg

...samo tek sada smontiran...

Eh, i ja pitam svašta....

To me podenuli oni koji stavljaju jedne diskove a druge pločice. 

Jes da sam samo jednom menjao. I stavio komplet, isti disk i pločice.

Pravo okruženje za 500X, a ne tamo neki gradski ivičnjaci sa kojima se neki hvale..

Extra fotke, kako je na Divćibarama... nisam bio već par godina

Cestitke na kupovini.Tek sada primetih temu.Citao sam od pocetka,ali izgleda da mi je promaklo sta se na kraju desilo sa bravom?

Hvala!

Nije otisao daleko :) uzela ga koleginicina cerka...znala je kako ja to oko kola, cerka je imala taman spremne pare i otisao je skoro odmah...nekih 10-ak dana sam imao dvoje kola :D

Edited by Milutinac

To su i najbolje kupovine. Na tenane biras i pecas lep primerak, a vec imas kupca (ili vise njih :)) koji te cekaju za trenutni auto. 

Hladnije vreme (minus) je pokazalo problem sa termostatom, na otvorenom putu mi je spustao jednu crticu ispod polovine. Cim se vratim u grad, prvi/drugi semafor i vrati se na polovinu.
Dijagnostika je samo potvrdila da postoji problem, gde na otvorenom temp. je isla samo do nekih 70-ak stepeni. Ostao je skroz otvoren.

Pretpostavljam da iako su crtice pokazivale sredinu da ipak temperatura i po gradu nije dolazila na svoju idealnu i da je verovatno od kad je kod mene radio pothladjen. 

20260122_191331.thumb.jpg.7d5f26e9bffb080c6c2460ceb7339c76.jpg

Uzeo Behr/Mahle. Nisam nikad mnogo petljao oko termostata, i nemam veliko iskustvo sa njima, ali trebao bi biti dobar, skuplji je prilicno od Verneta i NRF...

Pored toga, uzeo i novi MultiAir filter, pisao sam vec ovde valjda na prosloj strani, mrezica koja filtrira se lako i lepo ocisti, ali gumica koja je sada tu na slici gore nije vise "mesnata" vec se spljostila i da ne razmisljam...a i svakako sam planirao

Subota zamena :)

Filter je smesna stavka, pogotovo u ovoj danasnjoj suludoj konstelaciji cena (ne daj Boze) popravke ili zamene MA jedinice. Sto ti kazes, 'leba ne jede. 

A za termostat - samo mogu da kazem neka ti je sa srecom, s obzirom na kvalitet onoga sto stize kod nas od delova. Na bivsi MA Bravo sam stavljao "Vernet" i to je bilo najbolje sto sam u tom trenutku mogao da nadjem:

Edited by Ivan

Kod Slajerovaca je skoro poceo da radi momak koji je dugo radio u KitCommercu, i pitao sam ga sta da uzmem, on mi rece da nisu imali problema sa Behr, dok Vernet ima problem da temperaturom - i kada funkcionise tj otvara/zatvara ne drzi kako treba. 
A NRF se kaze cak desavalo da kada je plasticno kuciste - da hoce da pukne, koja je to kvaliteta... ...

Mislim da ce biti ok, nadam se neko duze vreme...

A filter sam svakako hteo uzimati cim sam uzeo kola, to mi je bila stavka pod obavezno, ciscenje sam odradio cisto da udjem u tematiku, vidim kako to, cemu to itd. :)