Jump to content
Goran
Milutinac

FIAT 500X - 1.4 MultiAir

Recommended Posts

4 hours ago, shuxx said:

Nisam navikao na tako skupe delove. Na mojim atmosfercima toga nema.

Dizelaši, oni pa i znaju koliko je lamela, plivajući itd.

Kako budes kupovao novije, videces kako svega toga ima i kod benzinaca, nekih stvari cak i skupljih.

Plivajuci zamajac i turbo kao dobar dan, GPF, sto senzora i cuda, problemi sa talozenjem cadji na usisu kod nekih verzija sa direktnim ubrizgavanjem, itd., itd.

Bukvalno se svelo da danas gledas manje zlo kod modernih motora, retki su oni za preporuku i pohvalu. Evropski pogotovo.

Inace, apsolutno se slazem sa ovim sto je @gorank82 rekao. Nikome ne gledam u budjelar, ako bez problema bilo ko moze da pokrije cifru i smatra da je nesto za menjanje, hoce da bude siguran jer zadrzava auto za sebe... I planira da vozi ono najvrednije, tj. svoju porodicu godinama u tome - zasto ne uraditi.

Daleko vise se sablaznjavam kada vidim kakve su sve krseve pojedini u stanju da voze i uticu na bezbednost svih nas.

To je kao ono kada kupis auto na kome znas da treba da se radi veliki servis, a koji ce dugo biti kod tebe. A ti odlazes, odlazes, rizikujes, na kraju i platis i zamenis i ubrzo prodas tako sledecem. A svo vreme si rizikovao da npr. zvekne zupcasti ili neka druga komponenta.

Da Mileta zaobidje bilo kakav problem sa MA jedinicom i on je puska, moze da ulaze u sredjivanje do mile volje. Peri-deri masinica, jeftina za odrzavanje i registraciju, dostupni delovi, moze da ga sminka kako hoce. Jos je i inicijalna cena 500x pre restyle odlicna. Pogotovo ako poredis sa bilo cim iole novijim, gde su cene polovnjaka bar x2.

Ja u najveće pretažujem naslednika za Note. Mada što više gledam, čini mi se da će mi ovaj 1.6 atmo na TNG dugo završavati posao.

Posle bi mogao 500L iz završnih godina, i to mi je do penzije :D

De da dam 150 k za servis auta, pa ja toliko nisam dao za održavanje svih automobila koje sam imao od 2010 :D

10 hours ago, shuxx said:

Zezaš :blink:

Bolje kupi Toyotu, @moron daje manje pare na održavanje Toyote :D

Ja dajem više! :wallbash:

Aj što je morao ženi da se pravda kako je auto kod majstora i da ne plaća 2x ruke i kad je na dizalici da menja sve nego i ovde mora 

Da @shuxx vecito ne pravi šum, koliko sta kosta - i ovde bi opusteno dobio forumsku vecinu :P .

Ma mi to "sporadi" tvog psihickog zdravlja :P .

Da je neko forumsko okupljanje pa bi lako... Pripremimo unapred nesto slatko, plus nesto 'ladno da popijes, da se dozoves.

On 8/3/2026 at 10:22 AM, Milutinac said:

155000

Pa da ti kazem, nije ti ovo uopste puno.

Npr. Moj mehanicar ruke za VW grupaciju za veliki servis i mali na 1.6 tdi naplacuje 12000 veliki, 4000 mali.

Ne znam ko sta ocekuje i koliko bi po njemu bilo ok da se ono sa spiska plati, ali po meni ono je skroz OK.

Shuxx odrzavanje za 1.4ma je pesma u danasnje vreme u odnosu na druge proizvodjace, delovi kostaju kao za 1.4 atmosferac. On je menjao komplet set kvacila u kvalitetu, taj skupi desni nosac u kvalitetu, samo te dve stvari mogu biti i vise od 50% od ukupne cifre. Ostalo je bagatela :D

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Pa razlika izmedju 1.4 atmo i 1.4 MA turbo , sto se tice odrzavanja, je u zamajcu, multiair jedinici, turbu i desnom nosacu motora kao najskupljim stavkama, sve istalo stose tice motorne grupe je na istom nivou cenovno.
Ovo sve gore navedeno ako se jednom sredi preventivno em si miran godinama em je razlika u voznji nebo i zemlja u odnosu na atmosferca i performanse i lakoca i potrosnja.
Tako da, nismo deca i da pravimo bauka od jednog od najzahvalnijih benzinskih fiatovih motora ikada.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Nadgradnja na T-Jet i sve je dovoljno receno. U osnovi motor starog kova, uz sve sto to nosi.

Dovoljno je uporediti sa ovim modernim evropskim troklipnjacama, sa zapreminama od 2 limenke piva, kaisevima u ulju, gasenjem cilindara i slicnim glupostima.

Koje u zivotu ne bih pogledao, od modernih benzinaca najvise poverenja imam u Japance.

Kao ni onaj deo kad ideš na put a pored neko stao i ti kažeš ženi eto da je promenio i zamajac sa kvačilom ne bi bio tamo. 

A ona prosto nema šta da odgovori... 

Nema cenu... 

To je skroz ispravan stav a koliko kosta pa mora da kosta ukoliko zelis mir i sigurnost

Ja uvek kada kupim "novi"polovni auto obavezno uradim veliki i mali servis plus sve sto je jos potrebno i tako sam miran neko vreme. Nebitno sta pise u servisnoj ili sta prodavac kaze da je uradjeno na kolima uvek "resetujem" auto

Panda je bila mirna tri godine a onda je pocela, mada bilo je sitnica i ranije
Od januara prvo je crkla turbina, pa set kvacila, sada prednji trap, sve zajedno oko 180.000 dinara
Od sitnica: dva puta brava na vratima, dva puta podizaci prozora, brava 5. vrata, senzor ABS-a, prekidac rikverc svetla......

On 8/3/2026 at 9:57 AM, Milutinac said:

Ja i kineski automobili smo - 2 sveta bukvalno, o novoj Pandi i 500X mozemo diskutovati, a Kineza sto se tice, ne bih okušavao sreću ni sa kineskim gumama, a kamoli sa automobilima koji nisu ni malo jeftini...

Brat moi !  :thumbsup: 

Istu alergiju na sočinjenija čeličnih prijatelja i ja posedujem. Znam da su predrasude, ali to je jače od mene. Nekako im ne verujem.

Drugar je skoro zagrizao i pazario BYD Seal 3,8s, čekam da se vrati s mora pa da ga propitam za utiske. Naravno, ponudio je i vožnju, da se lično razuverim, al' meni se baš ne seda s njim u nešto što ima 500+ KS. Previše se dugo znamo. Makar dok ga malo ne izgustira. :D

Inače nije u SUV fazonu, mada je probao sve ove novije što se nude kod nas. Merkao je već neko vreme onaj Arrizo, al' na kraju ispade foka iz snova. 

Što se Brava tiče, meni se taj auto baš dopao, još uvek pogledam po oglasima kad me u'vati nostalgia. Dizajniran je vrhunski, meni je baš legao, ali ipak nije za domaćice/staramajke, pa je morao da otidne. 

500X je bombonče, meraklijski prevoz! :wub:

Posted (edited)
20 minutes ago, Reacher Gilt said:

Drugar je skoro zagrizao i pazario BYD Seal 3,8s, čekam da se vrati s mora pa da ga propitam za utiske. 

Pitaj ga samo za jedno godinu - dve - da li bi posle automobila KOJI GRADI SNOVE opet posle uzeo kineski automobil. Ja verujem da će postotak ljudi koji će posle kineskog automobila opet uzeti isti biti vrlo mali...

Nego da se vratimo na temu...

2128541559_Screenshot2026-08-07082525.thumb.png.6e3f88d3ecff6158229b008bf13704f7.png

...i pre bilo kakvih pitanja o ceni registracije da rešimo tu dilemu ODMAH, nema šta da se krije, nema šta da se čeka - 39356 dinara! :D 

Edited by Milutinac

Posted (edited)

Koje godiste i koji premijski stepen - za toliku cifru od skoro 40.000 za malog benzinca :blink: ?

Jesi li uzimao zeleni karton ili jos neko dodatno osiguranje (mini-kasko i sl.)?

Pitam, posto mi je prosto neverovatno da je samo registracija toliko (pre 2 meseca sam identicno platio za 2.0 od 165 KS).

Cisto poredjenja radi sa ovim danasnjim ludilom od cena, pre nekih 6-7 godina sam za Bravo sa istim tim motorcicem registraciju placao malo jace od 190 EUR.

3 hours ago, Reacher Gilt said:

Što se Brava tiče, meni se taj auto baš dopao, još uvek pogledam po oglasima kad me u'vati nostalgia. Dizajniran je vrhunski, meni je baš legao, ali ipak nije za domaćice/staramajke, pa je morao da otidne. 

500X je bombonče, meraklijski prevoz!

Tehnicki i sve ukupno gledano, meni su restyle Bravo i 500X mozda i najbolje odradjeni Fiati.

Dok tek ovo novo pod Stellantisom i francuskom dominacijom nije vredno ni komentarisati.

Edited by Ivan

45 minutes ago, Ivan said:

Jesi li uzimao zeleni karton ili jos neko dodatno osiguranje (mini-kasko i sl.)?

Osiguranje od dodatnih servisa :D

Ma kakvi, redovna registracija je toliko. Prošle godine (prva) je bila isto oko 40000 ali sam imao tablice i saobraćajnu, sada je toliko redovna i sa 5% popusta na premijski stepen...

45 minutes ago, Ivan said:

Tehnicki i sve ukupno gledano, meni su restyle Bravo i 500X mozda i najbolje odradjeni Fiati.

Slučajnost da su oba pravljena u Italiji? Ne bih rekao...

3 hours ago, Milutinac said:

Ma kakvi, redovna registracija je toliko. Prošle godine (prva) je bila isto oko 40000 ali sam imao tablice i saobraćajnu, sada je toliko redovna i sa 5% popusta na premijski stepen...

Kako bre :) ?

Ja i dalje ne mogu da se pomirim :D , koje godiste je tacno auto i koji si premijski stepen bio pre ove registracije?