Jump to content
Goran
Milutinac

FIAT 500X - 1.4 MultiAir

Recommended Posts

Srećna kupovina, a nastavi servis kod Gorana.... 

I piši utiske, baš me interesuje.

Lepe vožnje vam želim....

O prijatno iznenađenje, izuzetno zanimljiv auto bar za mene, konačno si se vratio u pravi naš benzinski tabor u kome si i ponikao, čestitke na kupovini, šta je sa Bravcem da li je ostao u porodici ili je prodat ?

divim se ljudima koji mogu da nastave da voze na stranom jeziku, ja sam kod mene prvo promenio jezik na autu... 

Super auto, izgleda bas top ! Odlicna oprema. To je pre-restyle verzija ? (sudeci po zadnjoj svetlosnoj grupi)

Davno gledali 500X sport (1.0 turbo je tad bio) u nekoj plavoj boji, zaista ima dovoljno mesta a talijanski smek je super upakovan u taj auto. 

Puno bezbriznih kilometara ! 

14 hours ago, shuxx said:

Srećna kupovina, a nastavi servis kod Gorana.... 

I piši utiske, baš me interesuje.

Lepe vožnje vam želim....

Da da, ici ce kod Gorana svakako :)

Kao i uvek kod mene, tema se ne sme zapostaviti :)

13 hours ago, gorank82 said:

O prijatno iznenađenje, izuzetno zanimljiv auto bar za mene, konačno si se vratio u pravi naš benzinski tabor u kome si i ponikao, čestitke na kupovini, šta je sa Bravcem da li je ostao u porodici ili je prodat ?

Pa da, eto mene na benzinu opet. Kao sto rekoh bili su u opticaju iskljucivo 1.4MultiAir i 2.0mjet. Ne bih bezao od dizela da sam nasao nekog bas dobrog, iako moram priznati da sam malo vise navijao na benzin...tipa 60/40%

Bilo je prica da ostane u porodici, ali cemo videti, evo 2 dana kako se razglasilo da sam uzeo nova kola - i cini mi se da ni nece na oglase stici :) ako se sve i porodicne i prijateljske "veze" izjalove - pravice se oglas, sta da se radi :)

bice tesko posle 9 godina, ali eto doslo vreme :(

12 hours ago, shuxx said:

divim se ljudima koji mogu da nastave da voze na stranom jeziku, ja sam kod mene prvo promenio jezik na autu... 

A ja se divim ljudima koji mogu da promene jezik u par klikova iz menija, sto ovde NAZALOST nije slucaj.

Moram videti kako se menja, pretpostavljam da moze preko usb-a, ali se jos uvek nisam upustao u to...nisam stigao :)

12 hours ago, ISV_01 said:

Super auto, izgleda bas top ! Odlicna oprema. To je pre-restyle verzija ? (sudeci po zadnjoj svetlosnoj grupi)

Davno gledali 500X sport (1.0 turbo je tad bio) u nekoj plavoj boji, zaista ima dovoljno mesta a talijanski smek je super upakovan u taj auto. 

Puno bezbriznih kilometara ! 

Hvala!

Da da, pre-restyle. E to - šmek, ima neki šmek i to se meni svidja :thumbup:

Jos uvek se secam reklame za 500x, koja mi je i dalje jedna od najzanimljivijih koje sam video. :-)

Posle Pezoa sam razmisljao o 500x-u, ali mi je ipak prevagniula zelja da posedujem Alfu.

Svakako odlican izbor i motorizacija koju bih jedino i razmatrao zbog ekologije kod dizela.

Multimedija je pretpostavljam plug&play, a za farove ne verujem.

Ako se ne snadjez za delove kod nas, allegro.pl je pravo mesto za potragu.

Da te sluzi i da uzivas bar kao sa Bravom. :-)

Taj turbak, može lagano softverski da se blago čipuje. .... Bar to danas nije teško uraditi. Naravno, ako ti je sadašnja snaga nedovoljna...

O lepo, lepo, da te dugo služi i da ovde odjaviš potrošnju :)

Ako može par info, šta tu treba da se gleda kod ma jedinice prilikom kupovine?

Bitne su dve stvari:

- revizija MA jedinice koja je trenutno na autu: https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41516-fiat-grande-punto-saveti-iskustva-pre-kupovine/&do=findComment&comment=1526038

- i mnogo bitnija stvar: koliko imas srece, dok je auto sa MA u tvom posedu :) (kako je ranije odrzavan, vozen, da li je menjan zaseban MA filter, itd.)

Nego, ode nam i Mile u penzionere sa crossoverima :P .

I to takva sporCka vedeta foruma, nekadasnji vlasnik HGT-a, pa sta onda da radimo mi ostala boranija :) ?

Ali bar je malo osvetlao obraz sa izborom motorizacije, eto da nije jos i cumuras i crossover.

Salu na stranu, za mene su 500X i restyle Bravo mozda i najkvalitetnije sastavljeni Fiati. Ovo njihovo novije od modela (i to sto im je ostalo), nema ni potrebe komentarisati, pod Stellantisom pogotovo. 500X je dodatno bio i jedan jedini pravi evropski Fiatov crossover, projektovan i dizajniran tako "od nule".

Bili smo u kontaktu svo vreme tokom izbora i kupovine, tako da sam i detaljnije upucen u pricu.

Ali da evo i ovde zvanicno cestitam i pozelim vam da vas lepo sluzi i da se slatko naputujete sa X-om.

O tom motoru i menjacu je sve vec detaljno ispisano godinama unazad.

Uz malo manje prostora i manji gepek, jedino sto ce te mozda malo smarati posle dizelasa je autonomija. Kao nizi B segment, 500X ima oko 10l manji rezervoar od Brava. Bese 48l, a da ga ne pustas da udje u rezervu, to je efektivnih 40l. Kombinovana racunaj minimum 7l, verovatnije 7.5l, mozda cak i 8, zavisno od noge na gasu. Tako da ces morati i po vise puta mesecno na pumpu.

Secam se da mi je to jedino smetalo na MA Bravu (i to sa vecim rezervoarom od 57l), sa dizelasem realno zaboravis na to.

Edited by Ivan

Lep auto, kakav je sto se komfora tice u odnosu na brava?

Meni bi 500x bio mozda neka sledeca opcija ako bih ostajao veran fiat grupaciji samo u Sport varijanti, oni mi se vise svidja nego Cross

Edited by OMP

+1

Prvo sto sam ga pitao kada sam cuo da je u pitanju X, je da li je u pitanju Sport :)

Mada i ovaj ima modove voznje, lepu opremu... Meni su odlicne restyle Sport verzije, u Misano plavoj ili beloj boji, sa FireFly turbacima, ovako nesto

Ali oni kostaju maltene duplo i vec ulaze u cenovni rang ozbiljnijih automobila.

Edited by Ivan

Da sport restyle je skup ja svakako ne bih dao tolke pare za taj auto ali neki pre rest bi dosao u obzir kad bi naleteo povoljno samo sto ne znam uopste kakav je taj auto u voznji, komfor, itd. pricam samo o voziuelnom igledu mozda mi se ne bi svideo uopste kad bih ga probao

11 hours ago, shuxx said:

p.s. nisam mislio na tebe, već na prethodne vlasnike. Nego, koliko dugo su ga oni posedovali....

Pa njoj je nemacki maternji, tako daaaa... :)

Evo i (jedine) vlasnice pre mene... :D 

10 hours ago, knezevic76 said:

Pravog naslednika si uzeo, meni se uvek sviđao taj 500x, motorizacija odlična, mada sam negde video da ima u 500x i 1.4 sa 170ks, auu. Nema dileme da ćeš uživati u vožnji i motorizaciji.
Krajnje šmekerski model.

Potpuno idealna situacija bi bio MultiAir sa 170ks i panoramom, i ovom opremom koju vec ima, ali takve kombinacije kod polovnih kola prosto spadaju u domen naucne fantastike...

10 hours ago, skile86 said:

Jos uvek se secam reklame za 500x, koja mi je i dalje jedna od najzanimljivijih koje sam video. :-)

Posle Pezoa sam razmisljao o 500x-u, ali mi je ipak prevagniula zelja da posedujem Alfu.

Svakako odlican izbor i motorizacija koju bih jedino i razmatrao zbog ekologije kod dizela.

Multimedija je pretpostavljam plug&play, a za farove ne verujem.

Ako se ne snadjez za delove kod nas, allegro.pl je pravo mesto za potragu.

Da te sluzi i da uzivas bar kao sa Bravom. :-)

Hvalaaa! Bilo je farova sa socivima i na pre-restyle verziji, sa halogenim sijalicama, pa se nesto uzdam da bi konektor od nazad mogao biti isti kao kod mene. Ne znam, ali znacu :) naravno xenon far je druga prica, znam sada zbog brava, pranje farova i nivelacija su posebna prica...

8 hours ago, silenci said:

Svaka  čast,bravo i gde je Bravo.Odlican 500L iz teretane;),pravi izbor za motor,ne znam koja je tezina auta,al misim da ide odlicno

Tezina vrlo dobra 1320kg...ocekivao sam bukvalno 100kg na to, medjutim...

8 hours ago, shuxx said:

Taj turbak, može lagano softverski da se blago čipuje. .... Bar to danas nije teško uraditi. Naravno, ako ti je sadašnja snaga nedovoljna...

Moze moze, samo prosto kod nas ne znam kome bi prepustio da čačka i eksprementise na relativno nepoznatom motoru za tu namenu (remap)
A sta se sa motorom moze najbolje kod brace Grka, steta sto su dole u Atini...

https://www.facebook.com/SLPworkshop

7 hours ago, srdjos said:

O lepo, lepo, da te dugo služi i da ovde odjaviš potrošnju :)

Ako može par info, šta tu treba da se gleda kod ma jedinice prilikom kupovine?

Hvala, evo krenuo da pisem a vidim da je kolega Ivan do tancina sve objasnio, covek je doktor, nema ja tu sta da dodajem...

31 minutes ago, OMP said:

Da sport restyle je skup ja svakako ne bih dao tolke pare za taj auto ali neki pre rest bi dosao u obzir kad bi naleteo povoljno samo sto ne znam uopste kakav je taj auto u voznji, komfor, itd. pricam samo o voziuelnom igledu mozda mi se ne bi svideo uopste kad bih ga probao

Preskup je sport, kazem od nekih 50-ak primeraka na oglasima, tek par komada su sport i to su sve cene od 13-14-15 hiljada a te pare ne bih davao za 500x, onda bih gledao nesto drugo...

3 hours ago, OMP said:

Lep auto, kakav je sto se komfora tice u odnosu na brava?

Za sada odlican, presao sam tipa 200km, ali par neravnina i par lezecih ti je dovoljno da shvatis da je to u odnosu na brava (dodatno spustenog i zategnutog) nebo i zemlja. Ima nezavisno vesanje, preko neravnina, sitnih rupa i spojeva asfalta se cuje tak tak i to je to... Prijace malo opustenost u voznji posle brava, gde kako prilazis lezecem pravis taktiku prilaska, pa onda prva, pa lagano, oooo ne kacimo dobro je i idemooooo...

Ali zato evo vozio brava pre 2 sata, stisnuo ga malo u drugoj i samo rekao u sebi OOOOOOOOOO majku mu...B)

Edited by Milutinac

Izašlo predstavljanje... 

Čestitke i ovde, super odabir

:animier:

Da se zapljunem da mi izlaze notifikacije za temu

On 8/2/2025 at 6:27 PM, Ivan said:

+1

Prvo sto sam ga pitao kada sam cuo da je u pitanju X, je da li je u pitanju Sport :)

Mada i ovaj ima modove voznje, lepu opremu... Meni su odlicne restyle Sport verzije, u Misano plavoj ili beloj boji, sa FireFly turbacima, ovako nesto

Ali oni kostaju maltene duplo i vec ulaze u cenovni rang ozbiljnijih automobila.

I meni je Sport predobar, cak dok sanjarim, razmisljam da bi mi on bio top opcija kada u jednom trenutku odlucim da se rastanem sa trenutnim Fiatom. Cak mi se i u, cini mi se ogromnoj ponudi motorizacije koju Fiat nudi sa 500x i skoro 7-8 razlicitih motora (ili verzija istog motora), 1.6 MJET cini kao realna opcija i "lagan" prelazak sa trenutne 1.3 MJET koju imam u trenutnom automobilu.

Gledajuci trenutne oglase, ovako nesto mi bas privlaci paznju u Sport opremi i cini mi se sa 1.3 MHEV motorom, ali kao sto si i sam napisao, mozda je i cena malo jaca u odnosu na neke druge automobile. Svakako, kao sto rekoh, za sada mogu da sanjarim, pa ko zna sta ce da se desi u buducnosti, svakako bih voleo da i dalje vozim Fiat, ali nazalost, ubili su sa ponudom, jer osim Tipa (I to bas kad bih nasao neki u "Street" varijanti, sa dobrom opremom i u top stanju)  i 500x, mislim da trenutno nista dobro nemaju da ponude. O novom 600 ne znam sta da mislim, ali vidim da se i na forumu gotovo ne spominje.

Svakako mi je drago sto imamo par kolega sa 500x na forumu, nadam se da ce im teme biti aktivne i da ce forum i dalje imati veliki broj clanova sa Fiat automobilima :).

EDIT: Ubacih sliku, cisto ako u nekom trenutku obrisu oglas, da se zna na sta sam tacno mislio i koja je cena bila :).

Fiat 500X.png

Edited by Misha87

7 hours ago, Misha87 said:

svakako bih voleo da i dalje vozim Fiat, ali nazalost, ubili su sa ponudom, jer osim Tipa (I to bas kad bih nasao neki u "Street" varijanti, sa dobrom opremom i u top stanju)

Street ili Cross?

Street je startovao kao opcional pre restyle. Sa samo par uglavnom eksternih sitnica detalja na one osnovne HB verzije - tamna stakla, crne felne (a i to bese najmanje alu, 16''), tamne kvake i poklopci retrovizora...

Dok je Cross stigao uz restyle - malo povisen klirens, novi FireFly turbaci, vec poprilicno zakasneli update sa opremom (LED farovi, digitalna tabla, sistemi autonomne voznje), nove boje...

O novom 600 ne znam sta da mislim, ali vidim da se i na forumu gotovo ne spominje

Ostali smo bez teksta :lol: . Tacnije, ne mozemo da se odlucimo da li nam je jaci 600 ili Grande Panda.

Vec celih 10 godina Fiat propada sa ponudom evropskih modela, ali ovo sto izbacuju pod Stellantisom (pogotovo motorizacije), auto-entuzijasti maltene da nece ni primetiti ni komentarisati. Sem sto navijamo za Grande Pandu, zbog naseg Kragujevca. Tako da ne cudi maltene default prelaz u druge tabore, kad dodje do toga da kupis vozilo tih godista.

ali kao sto si i sam napisao, mozda je i cena malo jaca u odnosu na neke druge automobile

Ne samo automobile, nego i klase. Za cenu napucanije restyle Sport verzije 500X, od "nasih" vec moze da se nadje cak i restyle Giulia (doduse 2.2 MultiJet sa tanjom opremom, ali opet restyle). Ili malo starija Veloce 2.0 280 benzinka. Sto su daleko ozbiljniji i tehnicki neuporedivo bolji automobili.

E sad, opet sta kome treba (nekoga uopste nece zanimati sedan). Tj., i ja malo poredim "babe i zabe", ali cisto da ilustrujem sta postoji u tom rangu cena (a ovo su narodni B-crossover i premium D, znaci 2 "broja" razlike).

Startne verzije 500X su vec "normalnije" sa cenama, cesto i duplo jeftinije nego ove kao sa tvog linka iznad.

9 hours ago, Misha87 said:

Gledajuci trenutne oglase, ovako nesto mi bas privlaci paznju u Sport opremi i cini mi se sa 1.3 MHEV motorom, ali kao sto si i sam napisao, mozda je i cena

MHEV ide sa 1.5 GSE motorom