Jump to content
Goran

Recommended Posts

Drugari pošto ne mogu nigde da nađem originalne ratkapne za Fiat Punto Classic tj. 

da kupim nove, razmišljao sam da ofarbam čelične felne koje imam, da ne bih bacao novac trenutno na alu felne pa me interesuje da li mogu bilo koji sprej da uzmem i da li postoji neki proces koji bih trebao da ispoštujem i da li je moguće to odraditi a da ne skidam točak sa automobila? 

I ako znate negde gde mogu da se kupe originalne ratkapne na šraf 14" može i taj predlog.

Te ratkapne su se mogle poruciti u ovlascenom servisu pre 3-4 godine ali im je cena bila oko 50e po komadu... Kao da su od plemenitih metala.

Mislim da ih više i nema,a reprodukcija zvoni, nije za upotrebu...

Imaš lepih od mk2b italijanskih polovnih,iznenadio bi se kako mu lepo stoje..

Ima tih sprejeva, ali su retko u pravoj nijansi 

Prvo dobro fizicki ocistis felne celicnom cetkom najbolje ako imas one koje se zakace za busilicu
Potom obrises alkoho;om ili razredjivacem da uklonis sve masnoce
Ukoliko su negde zardjale namazes antirostom da zaustavis proces rdjanja
Dobro zastitis gumu i sve sto ne zelis da farbas. 
Pa u dva tri sloja naprskas bojom u spreju sa susenjem od pola sata izmedju slojeva
Ako imas viska vremena i para mozes i da nabacis dva tri sloja laka preko svega

I nemoj da računaš da će ti jedan sprej biti dovoljan. A da li je bolja malo svetlija ili tamnija niko neće videti jer su sve falne iste boje.

I slikaj obavezno kada uradis bas me zanima kako ce da ispadne bez skidanja tockova.

Farbanje neće biti neki problem jer su točkovi na kolima ali čišćenje rđe je već neka druga priča. Dušu dalo da ti pukne kičma. Mada zavisi i koliko ima rđe. 

Posted (edited)

Ma dok se zastiti sve sto treba da se zastiti......Muka.....Jos ako ima rdje,.... Muka na kvadrat..... Ako pricamo dok su tockovi na kolima, a pricamo....

Edited by werp690

3 hours ago, clockwork_orange said:

Jedan po tocku je taman

previse, sa 2 spreja se lagano farbaju 4 tocka pogotovo celicne felne

mozes da ih ofarbas na autu ali ces ofarbati i diskove i dobose usput, morao bi da necim zatvoris rupe na felnama dok farbas da ne ide boja iza na disk, klesta i dobos sem ako ti to nije bitno. Ne znam u koju boju bi farbao celicne felne ali one ne mogu da izgledaju lepo kako god ih ofarbao, bojle kupi neke aftermarket ratkapne i stavi ne znam sto moraju biti originalne fiatove

Ja sam jedared farbao sprejom, kao nešto sam šmirglao, odmašćivao.......prva zima probila korozija gde je i nekad bila. 

On 7/5/2025 at 8:29 PM, Dukatux said:

Drugari pošto ne mogu nigde da nađem originalne ratkapne za Fiat Punto Classic tj. 

https://ap-sporting.rs/auto-oprema/ratkapne/ratkapne-14-srebrne-xdsz10-sa-znakom-garnitura-4-kom./
ako ti smeta znak kupi fiat stikere.
Kupio sam ovdje davno za pandu, odlicne..

1 hour ago, stex_pb said:

Ja sam jedared farbao sprejom, kao nešto sam šmirglao, odmašćivao.......prva zima probila korozija gde je i nekad bila. 

ma moze to da se odradi dobro ali je bacanje para i gubljenje vremena na celik, ajde da su alu pa da razumem

Mogu da se ofarbaju bez skidanja tockova
postoje krep trake koje mogu da se lepe u krug dizajniranae su za krive linije tako da zastita nije problem a postoji i ona fora sa kartama
Sto se kicme tice uvek auto moze da se podigne na neki ivicnjak, cigle isl. pa uz neku stolicicu ne puca kicma
Da ne bi rdja izbijala potrebno je namazati antirost pre farbanja, gde je felna masna, farba nece zalepiti, gde ima fizicke necistoce tu ce se ljuspati boja 

Kao sto rekoh priprema je 95% posla

I celicne felne znaju da budu lepe kada se dobro ofarbaju tako da po meni to nije uzaludan posao
Mada bi ja pre uradio plastifikaciju nece biti nista skuplje osim usluge vulkanizera

Posted (edited)
1 hour ago, clockwork_orange said:

Mogu da se ofarbaju bez skidanja tockova
postoje krep trake koje mogu da se lepe u krug dizajniranae su za krive linije tako da zastita nije problem a postoji i ona fora sa kartama
Sto se kicme tice uvek auto moze da se podigne na neki ivicnjak, cigle isl. pa uz neku stolicicu ne puca kicma
Da ne bi rdja izbijala potrebno je namazati antirost pre farbanja, gde je felna masna, farba nece zalepiti, gde ima fizicke necistoce tu ce se ljuspati boja 

Kao sto rekoh priprema je 95% posla

I celicne felne znaju da budu lepe kada se dobro ofarbaju tako da po meni to nije uzaludan posao
Mada bi ja pre uradio plastifikaciju nece biti nista skuplje osim usluge vulkanizera

Antirost pa antikorozivna boja ili ti nesto od raznih prajemra koji se nude u te svrhe, samo anti rost ne znaci nista ako preko njega ides direktno farbu bez podloge a ako hoces bas da bude sve po ps onda preko antikorozivne spric kit pa boja alikao sto rekoh ceo taj posao ne vredi truda i novca za celik jer svakako ne moze lepo da izgleda kao neka ratkapna ili alu felna.

Edited by OMP