Jump to content
Goran

Recommended Posts

Webasto je poseban gorionik koji sagoreva naftu u greje kabinu.

Ovo je elektro grejač koji greje vazduh.

Svakako dobra stvar.

Nije mi nikad bio problem da sednem u leden auto, uvek su bili benzinci, i dosta brzo se zagreju. Ali, jedno je zagrevanje po postizanju radne temp, a drugo da uđeš u topao auto. Extra stvar.

1 hour ago, darkman14 said:

Imam u garaži isti takav za deltu ali nisam stigao jedno 2g da ugradim

Neki link ili slika od tog grejača, da vidim kako to izgleda :secret:

Edited by Axic

30 minutes ago, MiloshBg said:

Nema to veze sa webastom. Svakako je odlicna stvar. 

Znači, kod 5008 mk2 taj "grejač" ne radi na gorivo, već na struju ?

Taj elektro grejac ima vecina auta.Ima ga cak i u bmw e46 :D

E vec webasto je prava stvar.Pored toga sto se uđe u topao auto,webasto zagreva i rashladnu tečnost. 

Obicno ga imaju dizeli retko benzinci, skuplji dizeli sa boljom opremom
Elektro grejac koji greje kabinu dok motor ne postigne radnu temperaturu
Za razliku od benzinaca dizeli se sporo greju pa samim tim i dodatno grejanje kabine je potrebno
Taj grejac ne radi kada je auto ugasen te se ne ulazi u topao auto ta opcija je rezervisana za severne zemlje gde je to reseno na malo drugaciji nacin
Na sistemu za hladjenje motora je ugradjen grejac i pumpa koji greju vodu  u motoru i kabinu, Taj sistem radi na 220V tj ukljuci se produznim kablom u najblizu uticnicu

Webasto je grejac na dizel ili benzin koji greje pretezno kamionske kabine dok vozaci spavaju 

@Axic evo ga
ako hoces da se zezas, lako se dogovorimo, imam i celu instalaciju i prepisku sa tim Madjarem :)

odlicna je stvar i zavisi od nivoa opreme i trzista na koje su plasirane. Ne mora da znaci da isti auto sa istom opremom za juzno i centralnoevropsko trziste ima dodatni grejac. 
uglavnom ide u vise pakete opreme, mada je i delta kod mene bila Platinum ali iz Italije. 

3 hours ago, Axic said:

Neki link ili slika od tog grejača, da vidim kako to izgleda :secret:

Agzara, kasnis samo jedno cetvrt veka, potpuno identicnu stvar imao je jos Stildza, pocetkom ovog milenijuma :stuart: .

A pisali smo o tome od pre 15 godina - ukupna snaga 700W, dva releja (jedan, drugi ili oba u funkciji). Aktiviralo se ako je spoljna temepratura ispod 20 C, napon akumulatora preko 12.2 V, do temperature vode od 64 C...

2 hours ago, shuxx said:

Da li je to grejanje deo dodatne opreme? Koji je naziv za tu opciju. 

Kod Stildze se ugradjivao iskljucivo na JTD/MultiJet, cesto u okviru "Cold climate pack" opcionala (+grejaci sedista, +grejaci peraca farova), imate u ovoj temi sve detaljno ;) :

Edited by Ivan

2 hours ago, shuxx said:

Da li je to grejanje deo dodatne opreme? Koji je naziv za tu opciju. 

To je uvek samo opcija. Bar na našoj geografskoj širini :) Pri čemu kod mnogih brendova kod nas baš zato i nije naveden na listi ( najčešćih ) opcija. Pa i upitah "virtuelnog asistenta" sa BMW konfiguratora i on kaže:

"Dodatno grejanje kabine je opcija koja omogućava grejanje kabine vozila nezavisno od rada motora.

Za BMW X5 xDrive40d, ova opcija košta 1.754 evra.

Za BMW 520d xDrive, dodatno grejanje kabine je opciono i košta 1.559 evra.

Želite li da zakažemo test vožnju da iskusite ovu opciju?"

Kod Škode košta malo manje :) A u konfiguratoru za Srbiju je opisano - na engleskom :) 

PHC Independent heating with remote control  1.351 €

@moron , nije ista stvar u pitanju. Ja to, o cemu pricamo, imam u tiguanu sada. To je pomoc u vidu elektricnog grejaca da pojaca grejanje POSLE startovanja hladnog auta da ne duva u tebe ili u soferku leden nego mlak vazduh dok se ne ugreje motor. Ne moze da se startuje daljinski niti da se pali pre paljenja auta. 

Webasto je prava stvar, još onaj daljinski. 

Kod Stelvija mi se svidelo što može daljinski da se upali auto sa ključa. 

Taman sa prozora upalim dok se spremim da izađem napolje

Taj dodatni el.grejac je imao jos i stilo kao sto rece Ivan, na kraju se polovan prodavao i za 1500din. Nije cak bilo ni toliko tesko da se poveze. Nema veze sa webasto grejanjem, bukvalno je dodatni el.grejac, kao grejalica sto radi. Ja na mercedesu imam neki grejac rashladne tecnosti na motoru, nije ni webasto a ni ovaj princip kao sto mnogi automobili sa dig.klimom imaju nego bukvalno grejac rashladne tecnosti koji trosi puno struje :D

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

On 11/8/2025 at 9:07 AM, MS PK said:

bukvalno grejac rashladne tecnosti koji trosi puno struje :D

Sta ako udjes u crvenu tarifu!? :D