moron 5921 Posted August 26, 2025 On 8/21/2025 at 9:27 PM, darkman14 said: @moron a što bi neko uzimao sa 5?! Zar nije i svrha ovolike kabine mogućnost da se preveze 7oro? Ako ti smetaju, izbaciš ih. Lako se vade. Meni jedini minus tog tipa je rezervni točak. Nikako da vidim da li može ispod. Sa leve strane je auspuh, ne može a tu ide onaj sistem za kačenje od dole, a sa desne ima neka plastika ali mislim da je tu rezervoar za aditiv. Kod mog 308 SW mk1 (koji je takodje bio semosed) rezervni točak je bio ( visio ) ispod kola, a "kurbla" za vitlo rezervnog točka je bila locirana u gepeku možda na 10-15 cm od utovarnog praga gepeka i levo ( otpriilke, kao po sredini levog sedišta trećeg reda ). A auspuh je takodje bio levo. Tako da ti treći red sedišta sigurno nije smetnja za posedvanje rezervnog točka. Smetnja kod tebe eventualno može biti samo rezervoar za AdBlue, zavisno gde je on lociran. Pri čemu mislim da nije osta lokacija kod 1,6 i 2,0 BHDI. I sećam se ( kada sam razmišljao da kupim poslednji C4 Grand Picasso ( tek što se pojavio ) da je sa jednim motorom imao rezervni točak, a sa drugim nije. Baš zbog druge lokacije za AdBlue. On 8/24/2025 at 11:19 PM, darkman14 said: @Ivan Ne radi još regeneracije, nisam još upalio dpf aditiv. A onaj FAP ne podržava moj ECU, čak ni poslednja verzija app nema podrške za delphi dcm7.1a. Našao sam na kp neke dijagnostike pa ću otići direktno da probam. A sad ću se zanimati zamenom rezervoara i pumpe dpf aditiva Inače provereno par puta bord je tačan skoro u decimalu Jesi li ovo rešio, oko aditiva za DPF ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6923 Posted August 26, 2025 Nisam, čekam majstora. Na korak sam da se opet prešaltam za BG sa majstorima Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5921 Posted August 27, 2025 U čemu je problem po tvom mišljenju? Šta je pojava ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6923 Posted August 27, 2025 Ne radi pumpa aditiva DPF-a. Tj radi, remontovana je, vrti ali je ne prepoznaje ostatak auta. Ni ecu ni bcu. Tako da je verovatno elektronika otišla. To je ono što znam. Čačkao sam dijagnostiku kad sam bio u Subotici, čuje se da pumpa počne da radi i da gurne aditiv ali je ne prepoznaje auto Quote Share this post Link to post Share on other sites
rkoma1986 1254 Posted August 27, 2025 23 hours ago, darkman14 said: Nisam, čekam majstora. Na korak sam da se opet prešaltam za BG sa majstorima Hebe Vesa? 1 darkman14 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 6378 Posted August 28, 2025 Hebo' te suvremeni auto Sa Mareom si se slatko navozao Šalim se, znaš da znam da sve ovo ide u rok službe... opusti se i lagano rešavaj. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26056 Posted August 28, 2025 16 minutes ago, PremieRacing said: Hebo' te suvremeni auto Sto je najgore, surova istina za sve nas. Pogotovo vazi za moderne automobile evropskih proizvodjaca. 3 Ivan-Topola, PremieRacing and Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6923 Posted August 28, 2025 Ni najmanje se ne opterećujem. Samo je pitanje vremena kad će da leti napolje 1 PremieRacing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5921 Posted August 28, 2025 Ne želim da ti stajem na muku, ali, "moram" da upitam, da bih razumeo. Kada je tebi prestalo da funkcioniše ubrizgavanje DPF aditiva prilikom njegove regeneracije ? Zar ti se odmah nije pojavila poruka "antipollution fault" ili nešto slično? Koliko ti dugo već voziš bez uredne regeneracije ( bez ubrizgavanja aditiva)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21863 Posted August 28, 2025 A ja dodajem pitanje Kako si smuvao da ti ne prebaci u neki safety mode, kad ne radi regeneracije Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 6378 Posted August 28, 2025 Upravo videh autobus Prelep je 1 darkman14 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6923 Posted August 28, 2025 @moron mislim da sam objasnio ranije. Kod pežoa, kada se otvori i zatvori čep rezervoara, ima magnetni prekidač koji aktivira ubrizgavanje aditiva. Taj rezervoar nema merač nivoa tečnosti već brojač koliko je puta ubrizgao tečnost. Prilikom dopune tečnosti, kroz dijagnostiku se unese nivo tečnosti i svaki put brojač oduzme od tog broja. Rezervoar od 1.1l je dovoljan za 70-100k km u zavisnosti koliko često se sipa gorivo (ja uvek sipam pun). Tog dana sam čuo releje da prebacuju nešto, pomislio wtf i ugasio/upalio auto. Završio je sa relejima, ja otišao na pumpu, dosuo pun i krenuo sa pumpe. Nakon 500njak m upalio mi je check engine, da stanem i na navigaciji mi našao najbliže Pežo servise. To se ponavljalo svaki put kada bih palio auto. E sad regeneraciju ne radi uopšte jer nema tečnosti i ne pokreće je. Neki normalan interval je 600-800 km, ja sam prešao jedno 5k km od tad. Otišao sam do Grčke i vratio se i onda u Suboticu na dijagnostiku, začepljenost dpf-a 12%. @shuxx tada sam isključio pumpu za dpf i izbrisana je iz ecu i bcu pa ne prijavljaje grešku. Samim tim ne radi ni regeneracije jer neće raditi ako nema pumpe. Ukoliko se dpf zapuši na preko 80% prijaviće grešku i verovatno safe mode. Safe mode znači 3000 rpm max. Meni u 8oj brzini na 2000 obrtaja ide oko 135km/h. Tako da nema stresiranja i čekam da vidim šta će biti sa Vesom ili ću auto ostaviti na putu do posla negde u BG. Baš sam se slučajno sreo sa @PremieRacing pored kompresora na pumpi pa smo uz pivo diskutovali stanje majstora u NS. Svakako količina posla ih je pojela da ono... 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2810 Posted August 30, 2025 Ja ne bih svesno cekao da se zapusi dpf jer onda zbog povecanog pritiska mozes ostetiti turbinu a moze i stradati ako se duze bude vozilo. Ako ciljas na definitivno izbacivanje dpf, izbaci ga odmah. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21863 Posted August 30, 2025 Baš tako, sinoć mi kolega priča kako ga je na starom focusu zeznuo pun dpf i napravio žešću havariju motora, jet napravi nadpritisak koji probije gde ne treba. Ako se sumnja na dpf, vadi ga, a može i stage 1 tunimg da padne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 933 Posted August 30, 2025 5000km bez regeneracije i dpf da bude na 12%.Mislim da to nije moguca misija. Kod mene radi regeneraciju,tj pokrece cim nivo predje 25% zapusenosti,to bude na oko 600km,plus minus 50-100km. Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 10027 Posted August 30, 2025 Može ako se čeato vozi na otvorenom putu, tipa 100-200km po gradu par desetina km na otvorenom. U takvom režimu teško da će tražiti da radi regeneracijuSent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6923 Posted August 30, 2025 Meni je od ovih 8+kkm predjenih do sad jedno 400km po gradu Gradske voznje imam koliko da izadjem/udjem iz grada. Znam i za turbinu i pritisak i sve. Sve je svesno 2 MiloshBg and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 933 Posted August 30, 2025 7 hours ago, knezevic76 said: Može ako se čeato vozi na otvorenom putu, tipa 100-200km po gradu par desetina km na otvorenom. U takvom režimu teško da će tražiti da radi regeneraciju Sent from my SM-S926B using Tapatalk I u takvom rezimu ce traziti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 10027 Posted August 31, 2025 Vala meni BMW nije tražio. Nije mogao sam da pokrene regeneraciju DPFa, mesecima sam ga vozio tako, par desetina km po gradu sve ostalo otvoren put. Mesečno oko 1000km.Tek kad sam zabo par nedelja po gradu prijavio je grešku DPFa. Ja opet na auto put, jedno 30km , posle na dijagnostiku, DPF zapušenost 25%. Onda sam zamenio deo koji je zajebavao da bi DPF radio.Poenta je da zbog česte vožnja magistrala , autoput, nisam ni znao da ne radi prinudne regeneracije.Možda sad kod novijih modela ima neka caka da mora da radi bez obzira na stil voźnje.Pitanje je, zašto bi računar pokrenuo regeneraciju ako nije dostignut odrđeni procenat zapušenosti DPFa?automobil vrši regeneraciju DPF-a (filtra čestica dizela) kada se vozi na auto-putu, jer duža i brža vožnja na konstantnim, višim obrtajima motora idealni uslovi da se DPF filter zagreje do potrebnih temperatura i da "spali" nakupljenu čađu. Zašto je auto-put dobar za regeneraciju: Temperatura:Za uspešnu regeneraciju, DPF mora da postigne dovoljnu temperaturu da bi sagorela čađ, a vožnja na auto-putu pod konstantnim opterećenjem i brzinom pomaže u tome.Vreme:Duža vožnja na auto-putu daje filteru dovoljno vremena da se zagreje i obavi proces regeneracije.A kad vozimo po graduAko se DPF previše zapuši, kompjuter će dati signal za regeneraciju (npr. podizanje obrtaja motora), ali je na auto-putu veća verovatnoća da će se to desiti prirodno.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
danijel55 933 Posted August 31, 2025 Nije uslov uopste auto put.Najbolje se ocisti dpf voznja 2k obrtaja po ravnom putu.U mom slučaju magistrala 4 brzina oko 60kmh,očisti ga lagano do 1-2%zapusenosti. Kolega dosao auto putem od Budimpešte do Cacka i tek mu upali regeneraciju sutradan u gradu Inace ja uopste ne znam kada mi auto radi regenaraciju,nema nikakvih simptoma.Jedino pratim preko dijagnostike. 1 darkman14 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2810 Posted August 31, 2025 Po trenutnoj potrosnji mozes videti je li regeneracija u toku ili ne. Tako se najlakse primeti, primetis neke ludacke cifre. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rkoma1986 1254 Posted September 3, 2025 (edited) On 8/24/2025 at 11:19 PM, darkman14 said: @Ivan Ne radi još regeneracije, nisam još upalio dpf aditiv. A onaj FAP ne podržava moj ECU, čak ni poslednja verzija app nema podrške za delphi dcm7.1a. Našao sam na kp neke dijagnostike pa ću otići direktno da probam. A sad ću se zanimati zamenom rezervoara i pumpe dpf aditiva Inače provereno par puta bord je tačan skoro u decimalu Setio sam se da si ovo za bord pisao pa reko aj da uporedim potrosnju sa borda sa podrosnjom iz Fuelio aplikacije: Bogami je tacan Edited September 3, 2025 by rkoma1986 Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6923 Posted September 3, 2025 Ma da, prilično tačan Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6923 Posted September 12, 2025 I evo, nekih 5kkm kasnije rešen i problem sa pumpom aditiva. Dodatno zamenjene zadnje pločice i prva tura ulja u menjaču. Po povratku iz Subotice bilo je potrebno inicirati regeneraciju https://youtube.com/shorts/U8s9Xa1fQ-0?si=rFUmWs11LJeyOXqs Sledeća stavka je da uzmem launch dijagnostiku. Sa njom smo i probudili pumpu aditiva dpf-a, radila je 3x neku kalibraciju, odnosno istiskivanje vazduha iz sistema i zatim provera aktuatora i ubrizgavanje aditiva 2 shuxx and IDzO reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5921 Posted September 12, 2025 Znači, sada sve kako treba? Quote Share this post Link to post Share on other sites